Ta tempo, naslov himne parašporta, ki jo je mojstrsko spesnil raper Rok Terkaj, še najboljše opisuje sestavljanje slovenske paralimpijske odprave za 16. paralimpijske igre, ki se v Tokiu začnejo 24. avgusta. Včeraj smo v ekipo dodali paranamiznotenisaša Luko Trtnika, danes nov dan, nov član. V odpravo dodajamo 17-letnega paraplavalca Tima Žnidaršiča Svenška! V Tokiu bo nastopil v disciplinah 50m delfin in 100m hrbtno.

„Kot slišite, sem poln energije. Vesel sem. Dogajajo se razne stvari, ki se jih sploh ne zavedam. Uresničile se mi je ena najbolj veselih stvari, uresničila se je moja največja želja. Vesel sem za vse ljudi, ki so verjeli vame in so me podpirali,“ je povedal Tim.

Tim Žnidaršič Svenšek

Tim Žnidaršič Svenšek

V igri tudi Fabčič in Kobilica

Tim Žnidaršič Svenšek potuje na igre na podlagi podane pobude za bipartitno vlogo. Vloga Zveze za šport invalidov Slovenije-Slovenski paralimpijski komite je bila prepoznana in potrjena, Tim je dobil zeleno luč, da se premierno okusi na najvišji mednarodni ravni. Poleg Tima so potniki za Tokio še parastrelca Franček Gorazd Tiršek in Franc Pinter, parakolesar Anej Doplihar, paraatlet Henrik Plank ter panamizni tenisač Luka Trtnik. V prihodnjih treh tednih bo jasno, ali bodo na Japonsko potovala še paralokostrelec Dejan Fabčič (ima normo, med 3. in 11. julijem lovi kvoto) ter paratriatlonec Alen Kobilica (tudi zanj je Zveza ŠIS-SPK vložila vlogo za bipartitno pogodbo).

Darko Đurić za zgled

Danes 17-letni Tim Žnidaršič Svenšek prihaja iz Starega trga pri Ložu, kjer je preživel prijetno otroštvo. Rojen je bil leta 2004, njegovi roki pa se ob rojstvu nista bili razviti kot pri drugih dojenčkih, na vsaki roki je imel po en prst. Šport ima rad od nekdaj. Uspešno je igral mali nogomet, zdaj je ves čas v bazenu, moj šport je plavanje, doda. Med odraščanjem je imel težave s hrbtenico, ki se je začela pred leti rahlo kriviti. Ker je bilo teh težav kar nekaj, poleg hrbtenice so bile na udaru še noge, so mu na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča v Ljubljani svetovali, naj se loti plavanja. Trikrat na teden so ga starši iz Starega Trga pri Ložu vozili v Ljubljano. Poleg tega je srečal Darka Đurića, ikono slovenskega parašporta. Še z večjo vnemo in voljo se je Tim po tem srečanju s slovensko ikono parašporta se lotil paraplavanja. Pod taktirko trenerke, zdaj tudi selektorice slovenske paraplavalne reprezentance Jane Čander, so začeli prihajati tudi odmevni rezultati. Krona je bila brez dvoma zlato odličje z zadnjih evropskih paraiger mladih na Finskem (2019.), kjer je bil najhitrejši na 50 metrov delfin.

Letos je debitiral na evropskem članskem prvenstvu, pred tedni pa tudi na tekmi svetovne paraplavalne serije. Tim je dijak 2. letnika srednje šole tehničnih strok v Šiški, kjer se šola v programu računalnikar.

Nič mi ne manjka

Tim Žnidaršič Svenšek je tudi eden od junakov odmevne kampanje Nič mi ne manjka, kjer sta združila moči Zveza za šport invalidov Slovenije-Slovenski paralimpijski komite ter zlati sponzor Lidl Slovenija, ki skupaj z zvezo razvija tudi program Postani športnik, s katerim želimo vzpostaviti učinkovit dolgoročni sistem za večje vključevanje mladih invalidov v šport ter obenem dvigniti prepoznavnost pomena športa invalidov v slovenski javnosti. Skozi šport in rekreacijo namreč mladi razvijajo svoje zmožnosti, krepijo samopodobo in s tem pomembno pripomorejo h kakovosti življenja.

Paralimpijski šport

Paraplavanje je zelo priljubljen paralimpijski šport v katerega se lahko vključijo vse specifike invalidnosti. Tako kot na olimpijskih tudi na paralimpijskih igrah plavalci plavajo v disciplinah prosto, hrbtno, prsno, delfin in mešano. Paraplavalci so razdeljeni po skupinah, in sicer glede na njihovo funkcijsko sposobnost za nastop v vsaki disciplini. Paraplavanje vodi Mednarodni paralimpijski komite (mednarodna kratica IPC), organizirata pa ga IPC za paraplavanje in tehnični komite, ki upoštevata vsa pravila Mednarodne plavalne zveze (FINA). Glede na vrsto invalidnosti so paraplavalci razvrščeni v deset funkcijskih skupin (1–10), tri skupine slepih in slabovidnih (11–13), skupina plavalcev z motnjami intelekta (14). Skupine se gibljejo od paraplavalcev z majhnimi zmožnostmi (S1, SB1, SM1, S11) do tistih z večjimi zmožnostmi (S10, SB9, SM10, S13). Gluhi plavalci (S15) ne tekmujejo na paralimpijskih igrah, se pa udeležujejo tekmovanj na mednarodni ravni ter olimpijskih iger gluhih.

Foto: Peter Giodani

Print Friendly, PDF & Email