Medtem ko se v Tokiu v prihodnjih dneh začenjajo olimpijske igre, pa je ostalo še 35 dni do začetka paralimpijskih iger. Pred tednom dni je bilo jasno, da bo slovenska odprava v Tokiu štela sedem članov. Počitka za naše (bodoče) paralimpijce pa ni, vsi pridno in zavzeto trenirajo z jasno željo, da pridobijo še kako desetinko ali stotinko sekunde, izpilijo udarec ali zamah. Tokrat gledamo v tabore treh debitantov na igrah: 23-letnega panamiznotenisača Luke Trtnika, 28-letnega parakolesarja Aneja Dopliharja, 17-letnega paraplavalca Timija Žnidaršiča Svenška. Za konec pa smo preverili še, kako se na svoje tretje igre v tretjem različnem športu pripravlja 43-letni paralokostrelec Dejan Fabčič. V prihodnjih dneh pa več tudi o tem, kako svojo formo pilijo parastrelca Franček Gorazd Tiršek in Franc Pinter Ančo ter paraatlet Henrik Plank.

Kamp v Laškem

Luka Trtnik je že v začetku julija odpotoval v Laško, kjer je teden dni s trenerjem Ožbejem Poročnikom treniral na mednarodnem paranamiznoteniškem kampu. Kamp je organiziral Gorazd Vecko,  naše gore list, sicer pa selektor britanske namiznoteniške reprezentance. Kamp je potekal v Športni dvorani Tri lilije, pri njem pa so sodelovali in trenirali tudi naši športniki neinvalidi na čelu z moško reprezentanco v postavi Darko Jorgić, Deni Kožul, Bojan Tokič in Peter Hribar, pri treningu so pomagala tudi Andreja Ojsteršek Urh in Jože Urh. »Na igre v Tokio želim priti maksimalno pripravljen, predvsem pa si želim, da bi tam pokazal najboljše, kar znam in zmorem,« pravi Luka Trtnik.

Luka Trtnik

Obetavno v Zagrebu

Prvič bo na igral sodeloval tudi paraplavalec Tim Žnidaršič Svenšek.  „Do iger je moja naloga, da se kar se da dobro fizično in psihološko pripravim na tekmovanje,“ pravi Tim, ki na teden opravi devet treningov, sedem je vodnih, dva sta suha v fitnesu. Zavoljo iger so dodali še dva vodna in dodatno vadbo v fitnesu. „Iz sebe želim iztisniti vse, da bom pravi in pripravljen za to veliko tekmo. Da dokažem sebi in drugim, kaj zmorem. Za cilj pa sem si zadal dva osebna rekorda: na 50 metrov delfin želim plavati pod mejo 36 sekund, na 100 metrov hrbtno pa po minuto in 25 sekund,“ napoveduje Tim, ki je minuli vikend nastopil na mednarodnem mitingu v Zagrebu,. »Odplaval sem sproščeno in odlično za to obdobje treningov,« je povedal Tim, ki je s 50m delfin opravil s časom 36.86 in v svoji kategoriji zasedel 1. mesto, na 100m hrbtno je bil s asom 1:27.59 drugi.

Tim Žnidaršič Svenšek

Tim Žnidaršič Svenšek

Okvir iz Amerike

Ko smo pri debitantih, je tu še 28-letni Anej Doplihar iz Dornberka. Anej, tudi nekdanji uspešni motokrosist, se pripravlja na svoj debi na največjem tekmovanju na svetu. Trenira in vadi pod taktirko trenerja Luke Kovica. Da bo v Tokiu še hitrejši, je pred dnevi prav iz Amerike prišel nov okvir za kolo, ki bo še izboljšal aerodinamiko in prihranil nekaj moči in pripomogel, da bo Anej kako sekundo prej v cilju.  »Z Anejem v teh dneh in tudi v prihodnje ne bo nič drugače pozornost posvečava predvsem pomanjkljivostim, ki sva jih prvi del sezone zanemarila prav z namenom večje popolnosti v vseh komponentah hitrosti. Obenem bova sposobnosti, na katerih je veliko delal za dosego rezultata na svetovnem prvenstvu, ohranjala do dirke. V ta namen bova rezultat s svetovnega prvenstva v Estorilu junija letos skušala ponovit tudi na paralimpijskih igrah v Tokiu. Ne bo pa šlo za bistveno izboljšanje tistega rezultat, saj je to v tako kratkem času skoraj nemogoče,« pove trener Luka Kovic.

Anej Doplihar

Anej Doplihar

24 korakov

Dejan Fabčič je nastopil na dveh paralimpijskih igrah: leta 2008 je na paralimpijskih igrah v Pekingu  zasedel 6. in 7. mesto na 100 metrov hrbtno in prsno, pred petimi leti je bil v Riu 6.  parakajakom. Tokrat strelja z lokom. »Pred mano so še priprave, kjer bomo detaljno analizirali tudi moj strel, ki je sestavljen iz 24 korakov. Vsakega od teh bomo optimizirali,« pa opiše, kako detajlno sta se priprav lotila s trenerko Brino Božič.

Dejan Fabčič

Dejan Fabčič

Foto: Sportida, Peter Giodani

Print Friendly, PDF & Email