Slab mesec in pol nas loči do začetka 18. I Feel Slovenia Open Thermana Laško, ki v svetu velja za največji namiznoteniški turnir za športnike invalide. Tudi letošnja potrjena udeležba se ni izneverila. V Laškem bomo gostili 443 športnic in športnikov ter 218 spremljevalcev iz 52 držav.

Leta 2004 21, letos 52 držav

Po številu športnikov in športnic smo praktično dosegli številko iz leta 2019 (445), smo pa letos bistveno presegli število držav – letos 52, pred štirimi leti 44, lani za primerjavo: 39. Letošnja števila prijavljenih držav je rekordna, poprej je bil rekord v lasti leta 2015, ko so bili v Laškem predstavniki 47 držav.

Kitajska prvič po Tokiu na tuje

„To bo zagotovo največji turnir v letošnjem letu. Zadovoljni in veseli smo zelo številnih azijskih reprezentanc. Kitajska gre prvič po paralimpijskih igrah v Tokiu na mednarodni turnir, in to prav Slovenijo, v Laško. Kitajska delegacija bo tudi najštevilčnejša (51) v Laškem. Številčno zastopstvo bosta premogli tudi Južna Koreja (48) in Japonska (47). Zelo smo ponosni, da imamo tekmovalke in tekmovalce z vseh kontinentov,“ pove direktor turnirja Gorazd Vecko, ki spregovori tudi o razlogih takega zanimanja za turnir v Laškem.

„Začenjajo se kvalifikacije za paralimpijske igre v Parizu. Turnir v Laškem je najmočnejši, zato se vedno prijavi veliko tekmovalk in tekmovalcev. V Laškem dobijo vsi možnost igrati proti najboljšim in tako priti do točk za kvalificiranje za Pariz 2024. Ko premagaš boljšega rangiranega od sebe, dobiš več točk. Najboljši pa pridejo v Laško, da se pripravijo za vrhunec letošnjega leta – evropsko prvenstvo v Angliji, kjer si bodo evropski prvaki že zagotovili pot v Pariz 2024. Poleg tega pa je turnir v Laškem najboljše organiziran turnir na svetu. Tekmovalke in tekmovalci se počutijo tu kot doma. Vse skupaj pa je to tudi veliko priznanje za organizatorja Zvezo za šport invalidov Slovenije-Slovenski paralimpijski komite, ki uspe v to malo mesto Laško v to prelepo Slovenijo zvabiti tako kvalitetno in številčno zasedbo,“ dodaja Vecko.

Trening kamp

Pred začetkom turnirja, med 5.5. in 8.5., bo v Laškem pod taktirko Gorazda Vecka poteka tudi močan mednarodni pripravljalni kamp.

Print Friendly, PDF & Email