V Berlinu so se nocoj slavnostno končale 16. poletne svetovne igre specialne olimpijade. Tekmovanje je v Nemčiji potekalo med 17. 6. in 25. 6. Tekmovalo je več kot 7000 športnikov iz 176 držav, ki so se merili za kolajne v 26 športih. Slogan letošnjih iger je bil Nepremagljivi skupaj. Pri tem se je izkazala tudi 26-članska slovenska odprava, ki je osvojila 18 odličij, v delegaciji je bilo še devet trenerjev. Naši športniki so tekmovali v atletiki, balinanju, plavanju, kolesarstvu, namiznem tenisu, judu in nogometu.

Naša bera

V plavanju so odličje osvojili Amadej Kremžar (2. mesto, 50m prsno; 2. mesto, 25m prosto), Luka Temnikar (3. mesto, 200m prosto), Aidan Orož (1. mesto, 25m prosto; 2. mesto, 50m prosto), Sabina Cimperc (2. mesto, 25m prosto). Štafeta Amadej Kremžar, Aidan Orož, Luka Temnikar, Sabina Cimperc je bila zlata v štafeti 4·25m. V kolesarstvu se je z dvema odličjema izkazala Štefka Kranjc (1. mesto, 5km kronometer; 2. mesto, 5km cestna dirka). Odličje je Slovenija osvojila tudi v namiznem tenisu. Tjaša Prah je bila srebrna v posamični konkurenci. Dve medalji je prispeval tudi judo – Tina Muller in Urška Dolar sta bili bronasti v posamični konkurenci. Zadnjo kolajno za Slovenijo v Berlinu je osvojila Tatjana Počivavšek (3. mesto, tek na 400m), ki pa je bila popreje že zlata v skoku v daljino. Pred tem je bil Miha Mrak srebrn v teku na 800 metrov. V balinanju sta v dvojicah zlato osvojila Dejan Djorđević in Jožica Sila, Dejan pa je bil zlat tudi v posamični konkurenci.

Nogometaši zlati

Za veliko veselja so poskrbeli nogometaši, ki so v polfinalu z 10:1 porazili Indijo, v finalu pa so bili s 6:1 boljši od Nemcev. Za Slovenijo so za zlato kolajno zadeli Gašper Zaviršek (2), Robert Vlah (2), Dejan Antolič in David Kozina. V polfinalu je bila Slovenija z 10:1 boljša od Indije. “Ni besed, ki bi opisale, kaj se je zgodilo. Vse se nam je poklopilo, kot smo načrtovali. Vsak igralec, vsak izmed trenerjev je imel svojo nalogo, ki jo je opravil z odliko. Sanje vsakega športnika so se nam uresničile,” navdušenja ne skriva glavni trener Domen Pociecha. Zlatim nogometašem je med prvimi čestital tudi mag. Dejan Židan, državni sekretar na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport, ki je na obisku v Berlinu. Slovenija je nastopila v postavi Janko Levstek (CUDV Radovljica), Janez Černe (Center Janeza Levca), Goran Pajović (VDC Tončke Hočevar), Robert Vlah (VDC Tončke Hočevar), Gašper Zaviršek (VDC Tončke Hočevar), Mitja Čamer (VDC Zasavje), Peter Lenart (VDC Zasavje), Dejan Antolič (VDC Zasavje), David Kozina (VDC Želva) in Markus Abs (VDC Želva).

Sprejem pri slovenski veleposlanici

„Letos sem se v vlogi vodje delegacije znašla prvič, kar je bil velik izziv tudi zame. Z vzdušjem in doseženimi rezultati naše ekipe pa sem več kot zadovoljna, presegli so vsa pričakovanja in sreča ob tem je nepopisna,“ ob koncu iger pove Suzana Bohorč, vodja slovenske odprave in tudi predsednica Specialne olimpijade Slovenija. „V petek smo bili povabljeni na slovensko veleposlaništvo v Berlinu, gospa veleposlanica dr. Ana Polak Petrič je s svojo ekipo pripravila prisrčen sprejem. Počutili smo se čudovito, počastili so nas z darilci in za vse nas je bil to res nepozaben dogodek,“ opiše Suzana Bohorč gostoljubje, ki so ga bili deležni. Pa ne le v Berlinu, ampak tudi v Kasslu, ki je našo delegacijo gostil pred začetkom iger.

„Domov se vračamo v ponedeljek, 26. junija. Medalje pa bodo potovale na vse konce in kraje naše lepe Slovenije,“ je dodala Suzana Bohorč.

Slovenska delegacija bo v ponedeljek, 26. 6., ob 14.20 pristala na zagrebškem letališču.

Od leta 1990

Specialna olimpiada je način življenja oseb z motnjami v duševnem razvoju, prek njih pa tudi njihovih družin in programov. Rezultat te ideje je ohranjanje psihofizičnih sposobnosti in vsesplošna socializacija oseb z motnjami v duševnem razvoju. Specialni športniki imajo šport izjemno radi, nudi pa jim možnost, da pokažejo svojo spretnost, voljo, željo. Hkrati pa omogoča vsem, da dosežejo uspeh, da se potrjujejo in dokazujejo. V Sloveniji v gibanju specialne olimpiade sodelujejo že vse od leta 1990. V tem času se je svetovnih iger specialne olimpiade udeležilo že skoraj 300 tekmovalcev.

Naslednje poletne svetovne igre bodo leta 2027 v Avstraliji, naslednje zimske svetovne igre pa bi morale biti prihodnje leto, gostitelj pa Italija, točneje Torino.

Foto: SOS

Print Friendly, PDF & Email