Najboljša parašportnika leta 2023 sta gluha atletinja Leja Glojnarič in parastrelec Franček Gorazd Tiršek, ženska reprezentanca odbojke sede pa je ekipa leta. Priznanja za minulo koledarsko leto smo pri krovni nacionalni organizaciji za parašport, Zvezi za šport invalidov Slovenije – Slovenskemu paralimpijskemu komiteju Slovenije podelili na Brdu.

“Zahvaljujem se organizatorju današnjega dogodka Zvezi za šport invalidov Slovenije – Slovenskem paralimpijskemu komiteju. Vaše delo je izjemno pomembno, saj iz projekta v projekt, iz leta v leto delujete za in v dobrobit športnikov invalidov, da lahko uresničujejo svoje sanje in dosegajo neverjetne uspehe. Vključevanje vseh je vaše vodilo pri delu in prav tega si želijo osebe z ovirami. Čestitke in hvala tudi vsem prisotnim in številnim drugim klubom po Sloveniji, ker skupaj s parašportnicami in parašportniki rušite stereotipe, kdo je lahko športnik. Letošnje Olimpijske igre in Paralimpijske igre v Parizu bodo res nekaj posebnega.
Parašportnice in parašportniki, ki ste danes z nami in boste naša ekipa v Parizu, boste lahko doživeli olimpijski duh na istih prizoriščih kot športniki brez ovir le nekaj dni pred vami. Vem, da so Olimpijske ali Paralimpijske igre sanje vsakega športnika. To res uspe samo najboljšim. Prepričana sem, da bomo utrinke iz Pariza videli tudi v mesečni, res zanimivi, oddaji Tempo – oddaji o parašportu, in za to gre zahvala tudi RTV Slovenija. Vem, da ste v nestrpnem pričakovanju in da so priprave v polnem teku. Verjamem, da si želite vrhunskih uvrstitev in jaz vam jih že v naprej privoščim. Če ima kdo od vas morebiti tremo, vam lahko kot športnica zaupam, kako jo pred nastopi premagujem sama. Dober spanec pred tekmo, poslušam glasbo, ki me pomirja in vedno verjamem vase. Ampak vem, da ima vsak svojo rutino že izdelano, kajne, a morda vam bo pomagalo, da boste vedeli, da mislim na vas in vas spodbujam na daljavo, če bo le možno, pa si bom z veseljem kakšno tekmo ogledala tudi v živo. Vaš predsednik Damijan Lazar je naštel vse vaše izjemne dosežke v letu 2023 in vsem gredo moje iskrene čestitke. Prepričana sem, da boste v bližnji prihodnosti nanizali še kakšnega. Veselimo se vaših nastopov in navijali bomo za vas, a ne pozabite na staro olimpijsko
geslo: Pomembno je sodelovati in ne zmagati. Uživajte v duhu olimpizma, sklepajte nova prijateljstva in širite informacije o lepotah naše Slovenije, predvsem pa – vedno ponosno nosite slovenski grb in nastopajte za domovino,” je v svojem govoru na prireditvi povedala dr. Nataša Pirc Musar.

„Kot krovna organizacija na področju parašporta že ves čas skrbimo za spodbujanje mladih invalidov za športno udejstvovanje, jih spremljamo pri njihovem razvoju, podpiramo na poti k uspehom in spremljamo na največjih svetovnih športnih dogodkih. V zadnjih šestih desetletjih smo zrasli v resno krovno organizacijo, ki uživa velik ugled. S športnimi rezultati naših parašportnikov in usmerjanjem pozornosti nanje, dajemo zgled ne le invalidom, temveč vsem državljanom RS. Kot dobitniki najvišjih odličij na največjih športnih tekmovanjih, pa tudi celemu svetu. Letos nameramo narediti strateški korak ali dva naprej. Naš aktualen izziv je integracija parašportnikov znotraj že obstoječih Nacionalnih panožnih športnih zvez neinvalidov, ki si jo prizadevamo izpeljati in bo zagotovo ključen korak naprej v naši sodobni družbi. V veliko pomoč nam bo pri tem predkratkim pridobljen evropski projekt Evropskih socialnih skladov imenovan AKTIVNO INKLUZIVNO. Skupaj z OKS-ZŠZ, ki je partner v projektu, bomo v nadaljnjih petih letih poskušali integracijo pašportnikov tudi uresničiti. Hvala že v naprej vsem, ki nam boste, predvsem pa našim športnikom in športnicam, stali ob strani,” je v svojem govoru izpostavil Damijan Lazar, predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije-Slovenskega paralimpijskega komiteja.

 

Leja Glojnarič, Franček Gorazd Tiršek in ženska reprezentanca odbojke sede

Predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar je izročila priznanji Leji Glojnarič, parašportnici leta, in Frančku Gorazdu Tiršku, parašportniku leta. Mag. Urška Klakočar Zupančič je ženski ekipi odbojke sede podelila priznanje za ekipo leto. Gluha atletinja Leja Glojnarič je s svojimi dosežki zaznamovala tudi minulo tekmovalno leto 2023. Kljub poškodbam, ki ji niso prizanesle, se je uspela pod taktirko trenerja Iztoka Glojnariča tako dobro pripraviti, da je vnovič zablestela na mednarodni ravni, ko je bilo to najbolj treba. V poljskem Szczecinu je na evropskem prvenstvu na prostem postala evropska prvakinja v skoku v višino, skoku v daljino in mnogoboju, za nameček je bila srebrna v teku na 100 m z ovirami. Vse skupaj je izjemna napoved za letošnje svetovno prvenstvo in olimpijado gluhih, ki bo prihodnje leto.

Franček Gorazd Tiršek je že vrsto let sinonim za vrhunskost. To je potrdil tudi v letu 2023, ko je imel nemalo težav s svojo puško. Za nameček so mu avgustovske poplave doma naredile škodo in preprečile ključen trening pred evropskim prvenstvom. A je šampion iz Gornjega Grada spet potrdil svoje mojstrstvo v ključnih trenutkih: na Nizozemskem je postal evropski prvak, v Peruju pa osvojil bron. Že evropski naslov pa je bil dovolj za uvrstitev na paralimpijske igre v Parizu, kjer bo vnovič sodil v najožji krog kandidatov za najvišja mesta.

Ženska reprezentanca odbojke sede že več kot četrt stoletja sodi v evropski in svetovni vrh. To so odbojkarice pod taktirko selektorja Simona Božiča potrdile tudi na zadnjem evropskem prvenstvu v Italiji, kjer so po izjemnih igrah osvojile srebrno odličje in napovedale kandidaturo za nastop na letošnjih paralimpijskih igrah. Letos aprila jih na Kitajskem čaka še zadnji kvalifikacijski turnir.

Tija Vrhovnik in David Škorjanc

Na Zvezi ŠIS-SPK veliko pozornost namenjamo mladim. Skupaj s partnerjem Lidl Slovenija od leta 2017 razvijamo program Postani športnik, zato pozdravljamo in podpiramo mlade upe. Tudi tako, da podeljujemo priznanji za perspektivnega mladega športnika in športnico. Metka Šilar Šturm, vodja področja korporativno komuniciranje v podjetju Lidl Slovenija, in Borut Sever, direktor FIHA, sta letos priznanji izročila Tiji Vrhovnik, nadarjeni odbojkarici, in Davidu Škorjancu, nadarjenemu košarkarju na vozičku.

Svetovni in evropski rekord

Atletinja Leja Glojnarič in lokostrelec Dejan Fabčič pa sta iz rok Marka Lotriča, predsednika Državnega sveta, prejela plaketi, ki jih Zveza ŠIS-SPK podeljuje športnikom za izjemne dosežke. Vsestranska atletinja Leja Glojnarič je na evropskem prvenstvu gluhih postavila nov mejnik v svoji karieri. V mnogoboju je prebila magično mejo 5000 točk in tako z dosežkom 5085 postavila nov svetovni rekord. Paralokostrelec Dejan Fabčič je minulo uspešno leto kronal z novim evropskim rekordom. V dvoranskem lokostrelstvu je na razdalji 18 metrov v parakategoriji “Recurve Men Open” v Luksemburgu postavil novo rekordno znamko s 551 zadetimi krogi.

Na Brdu smo ob tem slovesno podelili tudi Zlati znak Zveze ŠIS-SPK, Srebrni znak Zveze ŠIS-SPK, Znak Zveze za osvojeno medaljo na evropskem prvenstvu v neparalimpijski športni panogi in Znak Zveze ŠIS-SPK za športno udejstvovanje.

Marino Kegl in Franček Gorazd Tiršek

Zlate znake smo podelili za osvojene medalje na svetovnem prvenstvu v paralimpijski disciplini ali disciplini olimpijade gluhih: prejela sta jih Marino Kegl in Franček Gorazd Tiršek. Marino Kegl (njegov trener je Darko Kegl) je na svetovnem prvenstvu v tenisu za gluhe športnike v Grčiji osvojil bronasto medaljo. Franček Gorazd Tiršek že vrsto let ostaja v svetovnem vrhu. V letu 2023 je v disciplini R4 zračna puška stoje SH2 na svetovnem prvenstvu v Peruju osvojil bronasto medaljo. Nekaj mesecev pred tem pa je na Nizozemskem v isti disciplini osvojil naslov evropskega prvaka pod taktirko trenerke Andreje Gorjup. Zlati znak sta podelila veleposlanica Francije v Sloveniji, njena ekselenca Florence Levy in Yosuke Arai, predsednik družbe Toyota Adria.

Leja Glojnarič, Iris Breganski in Tadej Enci in reprezentanca odbojke sede

Srebrne znake, podelila sta jih Mojca Pavlin, komunikacijski manager v podjetju Lek-Sandoz, in podpredsednik Zveze za šport invalidov Slovenije – slovenskega paralimpijskega komiteja Gregor Gračner, so prejeli:
– gluhi atleti Leja Glojnarič, Iris Breganski in Tadej Enci. Iris Breganski je pod vodstvom trenerke Mojce Breganski osvojila bron v mnogoboju in skoku v višino. Prav tako je Tadej Enci v teku na 400 m in v teku na 400 m z ovirami osvojil bronasti medalji. Njegov trener je Gregor Doberšek. Srebrno medaljo v teku na 100 z ovirami in zlato medaljo v skoku v daljino, višino in mnogoboju je osvojila Leja Glojnarič pod vodstvom trenerja Iztoka Glojnariča.
– ženska reprezentanca odbojke sede je na evropskem prvenstvu v Italiji osvojila 2. mesto v postavi Lena Gabršček, Valentyna Brik, Jana Ferjan, Bogomira Jakin, Senta Jeler, Suzana Ocepek, Klara Vrabič, Tija Vrhovnik, Barbara Kocmur in Vesna Pogačar. Ekipo je vodil trener Simon Božič, pomočnika sta bila Danica Gošnak in Tjaša Vidič, nepogrešljivi fizioterapevt pa Štefan Kneževič.

Specialci

Znake Zveze ŠIS-SPK za športno udejstvovanje so prejeli udeleženci, medaljisti 16. poletnih svetovnih iger specialne olimpijade, ki je bila junija 2023 v Berlinu. Priznanja so dobili plavalci Aidan Orož, Amadej Kremžar, Luka Temnikar, Sabina Cimperc in trenerja Katarina Praznik in Rok Hajd. Balinarja Dejan Djorđević in Jožica Sila ter trenerja Sebastjan Koželj in Miha Kraševec. Nogometaši David Kozina, Dejan Antolić, Gašper Zaviršek, Goran Pajović, Janez Černe, Janko Levstek, Markus Abs, Mitja Čamer, Peter Lenart in Robert Vlah. Trenerji Suzana Bohorč, Domen Pociecha, Gregor Rozman, Gregor Vajs, Anej Zakonšek. Kolesarka Štefka Krajnc in trener Matjaž Ferarič, namiznoteniška igralka Tjaša Prah in trener Hasan Sinanovič, judoista Tine Mueller in Urška Dolar ter trenerja Tina Pestotnik in Timotej Verdel. Znake sta podelila njena ekselenca veleposlanica Nemčije Natalie Kauther in Polona Škrbec, vodja oddelka službe za korporativno komuniciranje in upravljanje družbene odgovornosti v Zavarovalnici Triglav.

Šahisti, slepi in slabovidni kegljači, gluhi kegljači in Matej Brajkovič

Znake Zveze za šport invalidov Slovenije – slovenskega paralimpijskega komiteja za osvojeno medaljo na evropskem prvenstvu v neparalimpijski športni panogi so prejeli:
– Marjan Štimec, ki je pod vodstvom trenerja Leona Mazija osvojil 3. mesto na 3. deski na Evropskem prvenstvu za slepe in slabovidne šahiste;
– gluhi kegljači Gregor Skalicky, Aleš Peperko in Tomaž Klemen, ki so s trenerjem Alešem Peperkom osvojili kolajne na evropskem prvenstvu v kegljanju za gluhe v Nemčiji;
– reprezentanca slepih in slabovidnih kegljačev, Sašo Kajtna, Mitja Osolnik, Slavko Muhič, Igor Žagar, Jože Lampe, Marjan Žalar in Tomaž Furlan, Jelka Orban, s trenerjem Sašom Kajtno in podajalkama Karmen Praznik in Marijo Fras. Ob tem dosežku smo se spomnili tudi našega cenjenega podajalca Silva Oražma, ki je oktobra 2023 žal preminil;
– bilijardist Matej Brajkovič, ki je v letu 2023 pod vodstvom trenerja Mitje Gradišnika kot prvi Slovenec, med invalidi in neinvalidi, postal evropski prvak v biljardu na vozičku. Znake Zveze za šport invalidov Slovenije – slovenskega paralimpijskega komiteja sta podelila predsednica uprave Loterije Slovenije mag. Romana Girandon in predsednik OKS-ZŠZ Franjo Bobinac.

Štirje prijatelji parašporta

Na prireditvi v Kongresnem centru Brdo smo tudi letos nagradili štiri prijatelje parašporta. To priznanje prejmejo posamezniki in posameznice, ki so s svojim osebnim doprinosom v minulem letu pripomogli k večji prepoznavnosti in odtisu parašporta ter parašportnikov v slovenski družbi. To je obenem tudi zahvala Zveze izbranim posameznikom, s katerim so stkali trdno zavezništvo in partnerski odnos. Tokrat so priznanje prejeli prof. dr. Helena Burger, dr. med., spec. fiz. med. in reh.,Tanja Cerkvenik, Aleš Letonja in fotograf Vid Ponikvar.

Na prireditvi smo se še enkrat spomnili na minulo leto umrlega našega asa France Pinterja Anča.

Prireditev sta vodila Mateja Pintar Pustovrh in Saša Jerkovič, za kulturni program so poskrbeli učenci posebnega programa in nižjega izobrazbenega standarda Centra za vzgojo, izobraževanje in usposabljanje Velenje ter članice in člani paraplesne reprezentance Slovenije pod taktirko trenerja Andreja Novotnyja.

Print Friendly, PDF & Email