Kako je nastala himna

Kako je nastala himna2021-06-22T16:38:39+02:00

Raper Trkaj pripravlja nekaj novega – himno športnikov invalidov (junij 2019)

Raperja Trkaja v poletnih mesecih navdihujejo športniki invalidi. V sodelovanju z Zvezo za šport invalidov Slovenije-Slovenskim paralimpijskim komitejem (Zveza ŠIS-SPK) in Lidlom Slovenija pripravlja posebno pesem – himno o športnikih invalidih, njihovi neustavljivi motivaciji in moči ter dosežkih, s katerimi premikajo meje – tudi v glavah drugih ljudi.

Trkaj se je s športniki invalidi v poletnih dneh srečal, se preizkusil v košarki na vozičkih in z njimi spregovoril o njihovem dojemanju invalidnosti, motivaciji ter pomenu športa v njihovem življenju. V košarki na invalidskih vozičkih se je Trkaj preizkusil prvič, z navodili in nasveti pa mu je pomagal športnik invalid Robi Bojanec. V pogovoru o soočanju z invalidnostjo in ponovnem iskanju motivacije ter ljubezni do športa sta se mu pridružila še Lena Gabršček, kapetanka slovenske reprezentance v odbojki sede in odbojkar Matic Keržan.

Utrinki s srečanja:

In kaj je ob tem kratkem srečanju spoznal Trkaj?

Predvsem to, da invalidom šport res veliko pomeni, saj je nepogrešljiv del njihovega življenja. Poleg tega je še dobil ponovno potrditev, da so ovire večino časa le v glavi, ne glede na to, ali se soočaš z invalidnostjo ali ne. »Že na igrišču pri košarki sem spoznal, da so športniki invalidi borci do konca. Ko doživiš nesrečo, postaneš invalid in se ti spremenijo pravila igre, moraš na novo spisati svoje življenje. Videl sem, koliko jim šport pomeni. Obenem pa se zavedajo, da so tudi velik navdih vsem ljudem, še posebej pa drugim invalidom. Kapo dol!« je po srečanju dejal Trkaj. Čez poletje se bo Rok še srečal s katerim od uspešnih športnikov invalidov in spoznal njihove zgodbe, ki bodo njegov glavni vir navdiha. Nato se bo zaprl v studio, pripravil besedilo in glasbo, premierno pa bo himna predstavljena v decembru na prireditvi Invalid športnik leta 2019. Himno športnikov invalidov Trkaj pripravlja v obdobju pred paralimpijskimi igrami, ki bodo potekale avgusta 2020 v Tokiu.

Himno bosta partnerja projekta, ZŠIS-PK in Lidl Slovenija, uporabljala za različne aktivnosti, katerih cilj so promocija športa invalidov, še posebej med mladimi. Prav tako bo himna v pred-paralimpijskem času dvigovala motivacijo in zanimanje za spremljanje iger.

Prvič slišali Trkajevo himno „Ta tempo“ (januar 2o20)

Zgodbe, ki so jih poleti s Trkajem delili mladi športniki invalidi Lena, Robi in Matic, so v glavi raperja spodbudile ideje in dale energijo izzivu, ki sta mu ga zastavila Zveza za šport invalidov Slovenije – Slovenski paralimpijski komite (Zveza ŠIS-SPK) in Lidl Slovenija: ustvariti himno športnikov invalidov. Pred dnevi, ko so ti športniki v ljubljanskem studiu prvič slišali komad Ta tempo, so se v en glas strinjali, da ne gre le za njihovo himno, ki jih bo spremljala na prihajajočih paralimpijskih igrah, ampak je to himna, ki nagovarja vse slovenske športnike in vsakega, ki v življenju rabi dodatno energijo, da gre naprej in drži »ta zmagovalni tempo«.

»Ko smo se spoznali s Trkajem, smo se sproščeno pogovarjali, delili svoje občutke in izkušnje, si nisem predstavljala, kako bo iz tega nastal komad in kakšen bo. Trkaj je slišal, kar smo mu povedali in to zares dobro povzel. Himna je izpadla super, daje nam tempo in se že veselim, da jo bom poslušala pred naslednjo tekmo,« je po poslušanju povedala Lena Gabršček, kapetanka reprezentance odbojke sede. Prav odbojkarice prihodnji mesec čakajo kvalifikacije za paralimpijske igre.

Tako kot se športni uspehi ne zgodijo čez noč, tudi pot do končne verzije komada ni bila povsem preprosta. »S športniki invalidi sem se srečal večkrat in vsaka zgodba mi je dala nekaj navdiha. Po vsakem srečanju sem napisal nekaj besedila, na koncu pa smo, ko sem prišel v studio, vse besedilo zavrgli. In tako še drugič, tretjič … Šele pri peti verziji sem vedel, da je to tisto, kar sem iskal, da je to prava energija, ki jo hočem dati športnikom invalidom, njihovim navijačem in vsem ostalim,« se ustvarjanja spominja Trkaj.

Skozi vse različice je bistvo ostalo enako – ta tempo. Tempo je tisto, kar nas združuje v življenju, športu in navijanju. Že ob prvem predvajanju so se Lena, Robi in Matic prepoznali v Trkajevih besedah in uživali v ritmu nove himne, kasneje pa z njim tudi zarepali besede, ki jih bodo spremljale v prihodnje: »Drž ta tempo!«. Nihče v studiu ni ostal ravnodušen.

Himna, ki je namenjena promociji športa invalidov ter motivaciji in zanimanju za spremljanje paralimpijskih iger, pa bo, po mnenju prisotnih, hitro prerasla te okvirje. »Pri ustvarjanju komada Ta tempo nismo imeli v mislih, da delamo himno, zato tudi ne spominja na običajne športne himne. Želeli smo pripovedovati zgodbo, narediti glasbeno podlago za situacije, v katerih se lahko najde vsakdo. Je nekaj, kar ti da motivacijo in te dvigne, kot bi se nekdo s tabo pogovarjal in te spodbujal, da greš naprej,« je povzel producent Damjan Jovič.

»Na današnje poslušanje sem prišel kot čisto prazen list papirja, nisem si želel predstavljati, kakšna bo končna verzija. Po prvem poslušanju sem prav presenečen, res dobro sede v uho in lahko bi jo poslušal vedno znova,« se je na himno odzval Robi Bojanec, igralec košarke na vozičkih.

Z njim se je strinjal tudi Matic Keržan, ki tekmuje v odbojki sede: »Zagotovo bo v mojih ušesih vsakič, ko se soočam z izzivi ali sem na tleh in si bom rekel »Dajmo, gremo še naprej, zmogel bom to!«.

Ob sproščenem druženju se je Trkaj zahvalil mladim športnikom invalidom za njihov doprinos in začetni val energije, ki je pripeljal do končne pesmi: »En kratek pogovor, kot sem ga imel z njimi na začetku tega kreativnega procesa, lahko vpliva na nekaj velikega, kot je ta komad, zaradi katerega verjamem, da bodo Slovenke in Slovenci naše športnike invalide videli kot borke in borce, kar v resnici so. Ponosen sem, da sem del te zgodbe.«

Partnerja projekta Postani športnik, Zveza ŠIS-SPK in Lidl Slovenija, bosta tempo s slovenskimi športniki invalidi držala tudi na paralimpijskih igrah v Tokiu, avgusta 2020, himna Ta tempo, pa bo javno razkrita v kratkem.

Trkajev “Ta tempo” za spodbudo v času epidemije (april 2020)

Slovenski raper Trkaj je na družbenih omrežjih predstavil himno slovenskih parašportnikov z naslovom »Ta tempo«, ki je nastala za promocijo
slovenskega športa invalidov. V trenutnih razmerah spopadanja z epidemijo koronavirusa se je Zveza za šport invalidov Slovenija – Slovenski paralimpijski komite (Zveza ŠIS-SPK) na pobudo Trkaja odločila, da skladbo javnosti predstavi kar zdaj in nas vse spodbudi, da v času samoosame boljše počutje poiščemo v gibanju.

Zaradi trenutnih omejitev bi bila običajna koncertna predstavitev nemogoča, zato se je Trkaj odločil, da skladbo prvič predstavi tam, kjer se nas v teh dneh večina pogosto zadržuje – na družbenih omrežjih. Premiero je v živo spremljalo kar 500 ljudi, v prvi uri pa si je besedilni videospot ogledalo že 1000 ljudi. Med njimi so bili tudi številni parašportniki, ki jim je himna prvenstveno namenjena. Ti so, kot je bilo razbrati iz množice komentarjev, nad himno izjemno navdušeni.

Ob predstavitvi je Trkaj povedal, da je bil izvorni cilj dvigovati prepoznavnost parašporta in zbuditi večje zanimanje za spremljanje paralimpisjkih iger. Ker je ta največji športni dogodek, ki bi nas moral navduševati letos poleti, žal prestavljen, je Zvezi ŠIS-SPK predlagal, da himno posvetijo kar vsem, ki v tem času rabijo spodbudo.

»Pri nastajanju himne so mi bili v navdih športniki invalidi in preizkušnje, ki jih vsakodnevno premagujejo na svoji poti. Zdaj pa smo se v preizkušnji znašli vsi. Prav glasba nam lahko pomaga, da iz nje izidemo še močnejši. Naj vam prinese eksplozijo pozitivne energije, motivacije in samozavesti! Tudi v časih, ko moramo ostajati doma, naj drugačen teren ne bo izgovor, da odnehamo s
športom!« je ob izidu povedal Trkaj.

Zveza ŠIS-SPK je Trkajevo pobudo z veseljem podprla, saj tako lahko skladba, ki je nastala za motivacijo in promocijo parašportnikov, zdaj spodbuja širši krog ljudi. Ohranjanje zdravega duha v zdravem telesu je v trenutni situaciji namreč pomembno za vse nas. Zato se je Zveza ŠIS-SPK odločila tudi, da himno ponudi vsem slovenskim športnim organizacijam in šolam  za brezplačno uporabo na njihovih dogodkih. »Že ob prvem poslušanju himne smo vedeli, da ta skladba ne nagovarja zgolj parašportnikov, temveč vse, k v življenju potrebujejo dodatno energijo za korak naprej. Z izbruhom pandemije covid-19  se nam je to še dodatno potrdilo Trkaj nam s svojo glasbo pomaga, da tudi v težkih časih ne izgubimo motivacije, in spodbuja,
da držimo tempo ne glede na vse,« je povedal Damijan Lazar, predsednik Zveze ŠIS-SPK.

Ta tempo (Lyrics Video):

Zvočni posnetek himne za predvajanje na radijskih valovih najdete na POVEZAVI.

Print Friendly, PDF & Email

test

fwdwwgiguwgh
Go to Top