Project Description

Golbal

[ultimate_spacer height=”10″]

Golbal je šport za slepe in slabovidne, ki se igra s posebnimi očali in posebno, zvenečo žogo. Skozi očala igralci ne vidijo ničesar, žoga pa ima v notranjosti zvončke, ki pri gibanjuoddajajo zvok, zato jo lahko med igro slišimo. Igra je torejosnovana na slušnem zaznavanju. Zato je golbal šport, pri katerem lahko športniki dosegajo vrhunske rezultate kljub slepoti oziroma slabovidnosti.

Na vsaki strani igrišča so trije igralci in gol. Ekipi si podajata žogo z ene strani igrišča na drugo, njun cilj pri igri pa je ubraniti svoj gol in na drugi strani zadeti gol nasprotnika. Vsak met je tako tudi priložnost za gol. Na tleh so taktilne oznake, s pomočjo katerih se igralci orientirajo in tako najdejo svoje mesto na igrišču. Igrišče ima enake zunanje mere, kot odbojkarsko, 18m v dolžino ter 9m v širino. 9 metrov je dolg tudi gol. Tekma se igra v dveh polčasih po 12 minut. V ekipi je lahko največ 6 igralcev, tako da so trije na igrišču in trije na klopi, najmanjša ekipa pa mora imeti vsaj 3 igralce.

Pri golbalu so poleg dobrega sluha pomembne še veščine kot so: dobra fizična pripravljenost, potrpežljivost, eksplozivnost, zbranost, orientacija, natančnost, hitrost, sproščenost ….

Golbal je tudi Paralimpijski šport, igrajo se tudi ostala mednarodna tekmovanja, kot sta npr. evropsko in svetovno prvenstvo. Slovenska reprezentanca je v golbalu dosegla že nekaj vrhunskih rezultatov.

Kontakt: Če vas golbal zanima, se lahko obrnete na našega trenerja s katerim lahko stopite v stik prek:

  • Ivan Vinklerj E: ivan.vinkler@gmail.com M: 031 344 520

Video predstavitev športa

Obrni se na našega strokovnjaka preko kontaktnega obrazca. Odgovor lahko pričakuješ v najkrajšem možnem času! 

    Več o nas lahko vidite tudi na naši spletni strani

    Print Friendly, PDF & Email