Project Description

Košarka na vozičkih

[ultimate_spacer height=”30″]

Borba za vsak milimeter na igrišču, sodelovanje s soigralci, napeti obračuni in tesne končnice, veselje ob zmagoslavju – vse to in še več, doživiš pri košarki na vozičkih. Pridruži se tudi ti!

Eden najpopularnejših paralimpijskih športov, v katerem se lahko preizkusijo športniki z vsemi vrstami invalidnosti.

Vsak igralec prejme klasifikacijsko oceno (1 – 4.5), glede na vrsto telesne okvare. Igralci z oceno 4.5, so podvrženi minimalni invalidnosti, lahko hodijo ali imajo amputirano okončino. Nižja kot je klasifikacijska ocena, bolj je tekmovalec podvržen invalidnosti. Maksimalen seštevek klasifikacijskih točk peterke na igrišču, je na mednarodnih tekmovanjih 14.0, na državnih pa 14.5. Ta stvar nas prisili v to, da niso na parketu samo igralci, ki so fizično najbolj sposobni.  V kolikor je v peterki ženska igralka, lahko na mednarodnih tekmovanjih igramo s 15.0 točkami, na državnih pa s kar 16.0.

Pravila so zelo podobna pravilom hodeče košarke, le, da pri košarki na vozičkih ne poznamo dvojnega vodenja, koraki pa se dosodijo takrat, ko igralec požene voziček več kot dvakrat, ne, da bi vmes žogo odbil od igralne podlage.

Organizacije, ki se ukvarjajo s košarko na vozičkih v Sloveniji:

  • Zveza za šport invalidov Slovenije
  • Pokrajinska društva paraplegikov
  • Zveza paraplegikov Slovenije

Kontaktne informacije:

Video predstavitev športa

Obrni se na našega strokovnjaka preko kontaktnega obrazca.
Odgovor lahko pričakuješ v najkrajšem možnem času!

    Posnetek tekme reprezentance

    Print Friendly, PDF & Email