Project Description

 

 

Showdown

[ultimate_spacer height=”60″]

Šport za staro in mlado, kjer lahko sprostite vso svojo agresijo in adrenalin, ter se ob tem še zabavate s prijatelji.

Showdown (namizni tenis za slepe in slabovidne) je namenjen predvsem slepim in slabovidnim športnikom. Velja tudi za eno novejših oblik rekreacije med slepimi, ki marsikateremu popestri dan, zagotavlja določeno varnost, sprostitev, druženje. Športnikom, ki se profesionalno ukvarjajo s showdownom, le ta lahko da še veliko več, kot je dvig samozavesti, druženje na višjem nivoju, dokazovanje preko različnih tekmovanj doma in v tujini ter s tem širjenje svojih obzorij in socialne mreže med posamezniki, ki se ukvarjajo s tem športom.

Šport se je dobro predstavil na Paralimpijskih igrah v Arnhemu leta 1980 in v Atlanti 1996; od takrat naprej si počasi utira pot med prepoznavnejše zato verjamemo, da bo na tej poti enkrat dosegel tudi nivo para olimpijskih iger. Pri nas se je showdown pričel vidnejše pojavljati po letu 2000 in nenazadnje je vse steklo na višjem nivoju s prvo organizacijo Državnega prvenstva v letu 2003 s strani Zveze za šport invalidov Slovenije – Slovenski Paralimpijski komite.

Showdown je igra, ki jo lahko igrata le dva igralca, drug proti drugemu. Igralci med igro po pravilniku nosijo zatemnjena očala, s katerimi zagotovimo pri vseh 100% slepoto. Kljub temu so igralci klasificirani v 3 kategorije: B1(osebe, ki so popolnoma slepe, ne zaznavajo svetlobe, imajo manj kot 3 stopnje vidnega polja), B2 (osebe z ostrino vida manj od 20/400 oziroma do 5 stopinj vidnega polja), B3 (osebe z ostrino od 20/400 do 20/300 ali 5–20 stopinj vidnega polja). Igra se na 2 dobljena seta do 11 točk. Dvoboj torej v povprečju traja od 20 do 40 minut, na turnirju pa igralec odigra v poprečju 5 dvobojev dnevno. Tekmuje se pa tudi v ekipnem tekmovanju.

Organizacije, ki se ukvarjajo s showdownom v Sloveniji:

  • Zveza za šport invalidov Slovenije – Slovenski Paralimpijski komite,
  • Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije, Športno društvo slepih in slabovidnih in
  • vsa Medobčinska društva slepih in slabovidnih.

Kontakt:

Na vsa vprašanja v zvezi s showdownom vam bo z veseljem odgovoril :

Video predstavitev športa

[ultimate_spacer height=”60″]

Obrni se na našega strokovnjaka preko kontaktnega obrazca.
Odgovor lahko pričakuješ v najkrajšem možnem času!

    Dodatne slike

    Print Friendly, PDF & Email