Ambasadorji programa Postani športnik

Jernej Slivnik, parasmučanje:
Jernej Slivnik je nadarjeni paaalpski smučar. Nastopil je že na dveh paralimpijskih igrah, na letošnjem svetovnem prvenstvu se je zavihtel na 4. mesto v slalomu. Na paralimpijskih igrah je bil najvišje leta 2018, v slalomu je bil 12. Slivnik tekmuje od 15. leta, debitiral je na domači tekmi svetovnega pokala v Kranjski Gori (januarja 2016).

 

Lara Nedeljkovič, paraples:
Lara Nedeljković je večkratna državna prvakinja v paraplesu. Pleše v paru s soplesalcem Klemnom Dremljem, merita se v dveh tekmovalnih kategorijah Combi standard class 2 in Combi freestyle class 2. Aprila 2018 sta bila na mednarodnem tekmovanju na Nizozemskem prvič na stopničkah za zmagovalce. Lara je s plesom začela leta 2017 v Plesnem klubu Zebra Ljubljana, ki je edini v Sloveniji, ki se ukvarja s plesom na vozičkih.

Blaž Adamlje, boccia:
Blaž Adamlje je mlad in nadarjen igralec dvoranskega balinanja. Letos poleti je debitiral na mednarodni sceni in na tekmovanju na Nizozemskem zasedel 5. mesto.

Luka Trtnik, paranamizni tenis:
Luka Trtnik je mladi nadarjeni igralec namiznega tenisa. Lani je uspešno debitiral na paralimpijskih igrah v Tokiu (med 16 najboljšimi na svetu v svoji skupini), letos pa osvojil že dve bronasti kolajni na mednarodnih turnirjih – tako doma v Laškem kot na turnirju v Podgorici.

 

Robi Bojanec, košarka na vozičkih:
Robi Bojanec je kapetan reprezentance v košarki na vozičkih. Z ekipo se je letos iz C divizije prebil v B divizijo evropske reprezentančne košarke. Na klubski ravni Robi brani barve ParaSportSlovenije, s katero je osvojil srebrno medaljo v regionalni ligi NLB Wheel. Ob športni karieri je Robi uspešno končal  fakulteto za elektrotehniko, v svoji stroki pa se je tudi zaposlil.

Nastija Fijolič, paraples:
Nastija Fijolič je izkušena športna paraplesalka, ki se je po tekmovalnem premoru letos uspešno vrnila na plesni parket. Tekmuje v kategorijah Single women class in Single women freestyle class. Letos jeseni jo čaka nastop na evropskem prvenstvu v Pragi na Češkem. Nastija je ambasadorka globalne kampanje #WeThe15.

Tomi Jakša, odbojka sede:
Lani jeseni se je moška odbojkarska reprezentanca vrnila na mednarodno sceno. Fantje so zaigrali na evropskem prvenstvu v Turčiji, eden vidnejših igralcev pa je bil prav Toni Jakša. 22-letnik se je s parašportom spoznal med rehabilitacijo na URI Soča, kjer mu je odbojko sede priporočil tamkajšnji fizioterapevt. Na tekmovalni ravni je Toni član ŠDI Ljubljana.

 

Matej Arh, košarka na vozičkih/paraplezanje:
Matej Arh je aktiven na dveh parašportnih področjih: sprva je igral predvsem košarko na vozičkih, kjer je tudi članski reprezentant, izvrstne rezultate pa beleži v športnem paraplezanju. Na zadnjem svetovnem prvenstvu v Moskvi je zasedel 6. mesto.

Leja Glojnarič, atletika gluhi
Leja Glojnarič je v otroških letih začela s treningi atletike, posluh za njo pa so našli v AK Brežice. Njen prvi trener je bil Henrik Omerzu, prvič je tekmovala v 3. razredu. Na letošnji olimpijadi gluhih je osvojila dve zlati kolajni: najboljša je bila v mnogoboju in skoku v višino.

Senta Jeler, odbojka sede:
Senta Jeler je članica ženske reprezentance odbojke sede, s katero je letos na domačem terenu v Šempetru osvojila srebro v elitni svetovni Zlati ligi narodov. Na zadnjem evropskem prvenstvu je Senta s Slovenijo prišla do visokega 4. mesta, za nameček pa je bila Senta izbrana v elitno postavo tekmovanja.

 

Amir Alibabić, paraples:
Amir Alibabić je športni paraplesalec, ki tekmuje v kategorijah Single men class 1, i Single men freestyle class 1 in Duo latin class 1. Na zadnjem vidnejšem mednarodnem tekmovanju na Nizozemskem je bil v vseh prej omenjenih kategorijah srebrn, v paru pa je plesal z Nastijo Fijolić. Amir je največji uspeh zabeležil leta 2018 na svetovnem prvenstvu, ko je v prostem slogu osvojil 2. mesto.

Marino Kegl, tenis gluhi:
Marino Kegl je gluhi tenisač, ki vztraja in traja v evropskem vrhu že skoraj desetletje. Nastopil je na treh olimpijadah gluhih, letos je bil 4. v Braziliji. Na zadnjem evropskem prvenstvu je osvojil bron. Je tudi eden od treh slovenskih parašportnikov, ki je kot vrhunski športnik zaposlen v javni upravi (FURS).

Anej Doplihar, parakolesar:
Anej Doplihar je bil uspešen parakolesar. Lani je debitiral na paralimpijskih igrah, kjer se je v kronometru zavihtel na visoko 9. mesto. Na letošnjem svetovnem prvenstvu je bil 10. na svetu tako v cestni vožnji kot v vožnji na čas. Anej je predan športu že vrsto let. Pred nesrečo z motorjem je bil uspešen motorkrosist, športne izkušnje pa mu sedaj še kako prav pridejo v parakolesarstvu.

 

Robi Kogovšek, slepi atlet:
Robi Kogovšek je obetavni mladi tekač, ki trenira pod taktirko nekdanjega maratonca, danes pa uspešnega trenerja Romana Kejžarja. Letošnje leto, 2022, je prelomno tudi za Robija. Že na prvi tekmi letošnje (koledarske) sezone postavil (in kasneje še izboljšal) osebni rekord v teku na 400 metrov, za nameček pa je takoj na prvi tekmi izpolnil tudi normo za EP, ki bo prihodnje leto. Z Robijem teče spremljevalec Jan Trček.

Tija Vrhovnik, odbojka sede:
Tija Vrhovnik je kljub mladosti že izkušena odbojkarica in stalna članica ženske reprezentance odbojke sede, s katero je na zadnjem evropskem prvenstvu zasedla 4. mesto. Tija je tudi uspešna nogometašica, članica ŽNK Radomlje Medex, igra pa tudi dvoranski nogomet. Tija je letos začela tudi s študijem v Kopru.

Lena Gabršček, odbojka sede:
Lena Gabršček je kapetanka slovenske ženske reprezentance v odbojki sede. Z ekipo je nastopila na poletnih paralimpijskih igrah 2012 in osvojila šesto mesto. Leta 2015 je na domačem evropskem prvenstvu s Slovenijo osvojila bron, lani pa so bile 4. v Evropi. Lena je tudi trenerka in sodnica odbojke ter ambasadorka za antidoping in motivatorka. Uspešno je končala študij psihologije.

 

Tadej Enci, gluhi atlet:
Tadej Enci je uspešen gluhi atlet. Leta 2015 je na Poljskem ob debiju na evropskem prvenstvu gluhih osvojil bron v teku na 400m. Leto dni kasneje si je v isti disciplini pritekel naslov dvoranskega evropskega prvaka. Leta 2018 je na dvoranskem državnem prvenstvu Slovenije v absolutni konkurenci slišečih športnikov osvojil 3. mesto in postal prvi gluhi atlet, ki je osvojil medaljo na članskem atletskem državnem prvenstvu Slovenije.

Manca Smrekar, športno paraplezanje:
Manca Smrekar je paraplezalka in aktualna parašportnica leta. Ta laskavi naziv, ki ga podeljuje Zveza za šport invalidov Slovenije-Slovenski paralimpijski komite, si je pribora s četrtim mestom na svetovnem prvenstvu v paraplezanju v Moskvi. Manca Smrekar upa, da paraplezanje postane paralimpijska panoga. Manca ob športni poti uspešno deluje tudi v poslovnih vodah, saj vodi trgovino v Ljubljani.

David Škorjanc, košarka na vozičkih:
David Škorjanc je član reprezentance v košarki in udarni član mladega vala naše izbrane vrste, ki je letos napredovala v evropsko B divizijo reprezentančne košarke. David je z reprezentanco Slovenije v lanski sezoni zasedel 3. mesto, v novi sezoni pa igra klubsko košarko za Graz v avstrijski ligi. David je bil tudi član rokometne reprezentance, ki je na letošnjem svetovnem prvenstvu v Egiptu osvojila bronasto kolajno.

 

Tim Žnidaršič Svenšek, paraplavanje:
Tim Žnidaršič Svenšek je predstavnik mlade garde parašportnikov, ki so uspešno tekmovali na paralimpijskih igrah v Tokiu. Na 50m delfin in 100 m hrbtno je v svoji kategoriji zasedel 16. mesto. Dosedaj je 18-letni Tim nastopil na treh evropskih paraigrah mladih, kjer je bil leta 2019 zlat na 50m delfin, letos pa bronast na 100 m hrbtno. Leta 2021 je postal prejemnik štipendije Mladi upi Zavarovalnice Triglav, namenjene mladim, nadarjenim športnikom, glasbenikom in umetnikom, ki se šele prebijajo v vrh.

Print Friendly, PDF & Email