Laško, 22. avgusta (STA) – Olimpijske igre v Pekingu se počasi iztekajo, a športna prizorišča v kitajski prestolnici ne bodo dolgo samevala.

Paraolimpijske igre, največje tekmovanje za športnike invalide, se bodo začele 6. septembra. Na njih bo tekmovala tudi številna slovenska zasedba, v Pekingu se bo merilo 30 slovenskih športnikov, ki so se danes predstavili v Laškem.

 

Po tradiciji se bodo dva tedna po koncu olimpijskih iger v Pekingu začela tekmovanja tudi za 4000 najboljših športnikov invalidov na svetu, ki so izpolnili norme in obenem prestali sistem strogih kvot Mednarodnega paraolimpijskega komiteja (IPC). Slednji omejuje število nastopajočih, kar pomeni precejšnjo težavo tudi za Slovence, saj jih bo v Peking potovalo 30, nekateri pa bodo kljub izpolnjenim normam ostali doma.

Reprezentanca Slovenije, ki se je danes predstavila v zdravilišču Laško, pa je kljub temu najštevilčnejša doslej, odkar od leta 1992 Slovenija nastopa kot samostojna država. Na Kitajsko bo, potem ko je v zadnjem hipu vozovnico dobila še atletinja Tanja Cerkvenik, potovalo 30 športnic in športnikov, eden več kot na zadnje igre v Atenah. Slovenija bo v Pekingu branila štiri medalje izpred štirih let: namiznoteniško zlato Mateje Pintar, atletsko srebro in bron Tatjane Majcen Ljubič in strelsko srebro Franca Pinterja. Vsi dobitniki medalj iz Aten bodo nastopili tudi v Pekingu. Skupno je Slovenija od leta 1992, ko je prvič nastopila kot samostojna država, na teh tekmovanjih osvojila tri zlate, šest srebrnih in sedem bronastih medalj.

“Grem kot prva nosilka branit zlato medaljo. A tam bo še 15 drugih tekmovalk, ki si želijo zlato. Dala bom vse od sebe in upam, da bo rezultat temu primeren. V zadnjih štirih letih se je marsikaj spremenilo in zdaj še bolj cenim to, kar sem dosegla,” je na predstavitvi dejala junakinja iz Aten Mateja Pintar.

Slovenija bo v Pekingu prisotna v sedmih športnih panogah: poleg namiznega tenisa, atletike in strelstva še v golbalu, igri z zvenečo žogo za slepe in slabovidne, sedeči odbojki, plavanju in kolesarstvu, pri zadnjih dveh z le po enim predstavnikom. Namiznoteniško ekipo poleg Pintarjeve sestavljajo Jolanda Belavič, Andreja Dolinar, Ivan Lisac in Bojan Lukežič. V moštvu golbala so Gorazd Dolanc, Matej Ledinek, Dejan Pirc, Simon Podobnikar, Ivan Vinkler in Boštjan Vogrinčič. Ženska ekipa sedeče odbojke bo nastopila v postavi Marinka Cencelj, Anita Goltnik Urnaut, Danica Gošnak, Emilie Gradišek, Bogomira Jakin, Ana Justin, Saša Kotnik, Boža Kovačič, Suzana Ocepek, Alenka Šart in Štefka Tomič.

Atletsko vrsto ob Tatjani Majcen Ljubič in Tanji Cerkvenik sestavljata še Henrik Plank in Jože Flere. Plavalec v Pekingu bo Dejan Fabčič, kolesar David Kuster, strelsko reprezentanco pa ob Francu Pinterju dopolnjuje Damjan Pavlin. Slovensko odpravo dopolnjujejo še trenerji in njihovi pomočniki, teh bo v Pekingu 12, vodja odprave Branko Mihorko, zdravnica odprave Helena Burger, psihologinja in dva fizioterapevta ter predstavnik za stike z javnostjo, tako da bo slovensko zastopstvo v paraolimpijski vasi – ki je ta čas še olimpijska, saj si poleg tekmovališč športniki z olimpijci delijo tudi bivalno okolje – štelo 50 članov.

“Če pokažeš tisto, za kar si treniral, če narediš sto odstotkov in imaš šport rad, rezultat ne more izostati. Forma bo, tudi priprave so bile zadovoljive,” je recept za uspeh na igrah razkril Pinter, veteran teh tekmovanj, saj bodo igre v Pekingu že njegove pete. Razveselil pa se je tudi informacije, ki jo je že pred odhodom na Kitajsko razkril vodja delegacije Branko Mihorko; Pinter bo na slavnostnem odprtju iger 6.septembra nosil slovensko zastavo, njegova spremljevalka bo odbojkarica Saša kotnik.

“Tekmovalci so se doslej še z vsakih iger vrnili s kolajnami. Ne bi jih želel obremenjevati s pričakovanji. A se bodo potrudili, vložili so veliko naporov in rezultati ne bodo izostali,” je v dobre nastope prepričan tudi predsednik krovne organizacije za šport invalidov v Sloveniji, Zveze za šport invalidov – Paraolimpijskega komiteja Slovenije(ZŠIS-POK) Emil Muri.

Paraolimpijske igre v Pekingu se bodo začele v soboto, 6. septembra, ko bo na sporedu slavnostno odprtje, sledila pa bodo športna tekmovanja v 20 panogah od 7. do 17. septembra. Takrat se bo s slavnostnim zaprtjem in ugašanjem paraolimpijskega ognja tudi končal letošnji festival športa na Kitajskem.

Print Friendly, PDF & Email