3. december ni navaden dan, ampak mednarodni dan invalidov in oseb s posebnimi potrebami, tako pa je že od leta 1992. To je poseben dan tudi za invalide v Sloveniji, tudi za tiste, ki se ukvarjamo s športom. Zveza za šport invalidov Slovenije – Slovenski paralimpijski komite je krovna športna organizacija, ki je del mednarodnega paralimpijskega gibanja in povezuje nacionalne invalidske organizacije na področju športa invalidov v Republiki Sloveniji. Danes se parašportnice in parašportniki ukvarjajo s 35 različnimi športi v 172 društvih, po oceni je v Sloveniji 2456 rekreativnih in vrhunskih parašportnic in parašportnikov.

Športni duh ne izbira telesa - plavanje

Šport briše meje mogočega

„Tretjega decembra zaznamujemo mednarodni dan invalidov, ki so ga z resolucijo razglasili Združeni narodi leta 1992. Invalidnost je koncept, ki se nenehno razvija. 1. člen konvencije pravi, da so invalidi ‘ljudje z dolgotrajnimi telesnimi, duševnimi, intelektualnimi ali senzoričnimi okvarami, ki jih v povezavi z različnimi ovirami lahko omejujejo, da bi enako kot drugi polno in učinkovito sodelovali v družbi’. Šport pa je prav vse tisto, kar vse ljudi z dolgotrajnimi telesnimi, duševnimi, intelektualnimi in senzoričnimi okvarami povezuje, ter prav tako z ljudmi, ki vseh naštetih ovir nimajo. Šport je tisti, ki briše meje mogočega ter daje priložnost, da se lahko vanj vključijo vsi, in to vsak na svoj prilagojeni način. Prepričani smo, da je šport zelo pomemben za invalide. Ne samo iz vidika tekmovalnosti, ampak tudi načina vključevanja v družbo. Prepričani smo, da je šport eden izmed mostov socializacije invalidov v družbo,“ pa ob mednarodnem dnevu invalidov razmišlja Damijan Lazar, predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije-Slovenskega paralimpijskega komiteja.

 

Na predvečer mednarodnega dneva invalidov pa je prav Zveza za šport invalidov Slovenije-Slovenski paralimpijski komite na svoji Facebook strani (https://www.facebook.com/ParasportSlovenia) pripravila premiero spota, ki je del širše kampanje s pomenljivim in jasnim naslovom, sporočilom: Športni duh ne izbira telesa (več o kampanji: https://sportniduh.zsis.si/)

Parašport kot vrhunski šport

Režiserka Enya Belak z ekipo je za Zvezo za šport invalidov Slovenije – Slovenski paralimpijski komite ustvarila video, s katerim želimo slovenski javnosti približati parašport in vse skupaj spodbuditi k spremljanju Paralimpijskih iger v Tokiu avgusta 2021. V spotu so nastopili parašportniki Lena Gabršček, Senta Jeler, Milan Slapničar, Matej Ledinek, Veselka Pevec, Gregor Habe, Alen Kobilica, Luka Trtnik in Darko Đurić ter trenerja Roman Kejžar in David Orešnik. „Športni duh ne izbira telesa’ je sporočilo, ki gre čez meje vsega. Športnika ne opredeljuje na invalidnost ali ne-invalidnost, spol, raso ali starost. Parašportnike smo želeli v prvi vrsti predstaviti, kot vrhunske športnike, ki s svojo energijo, izrazitim fokusom in predanostjo niso prav nič drugačni. Invalidnost je le ena od etiket, ki parašportnike spremlja na njihovi poti. V spotu namenoma ne poudarjamo, da so to športniki invalidi, saj je čas za spremembe. Otroška igra in sanje opozarjajo na to, da tudi če pademo, je pomembno, da lahko ponovno vstanemo, začnemo znova in odkrijemo nove strasti. Nesreče se dogajajo in včasih se je zelo težko sprijazniti z novo realnostjo ampak z močno voljo so vsake sanje lahko svoj dosežen cilj. Največji izzivi so bili predvsem produkcijske in logistične narave. Zadali smo si, da v spotu predstavimo kar devet parašportov, ki je bil precejšni zalogaj glede na čas, ki smo ga imeli na razpolago. Na srečo je snemanje potekalo brez kakršnihkoli večjih zapletov. Največje težave nam je povzročal le zapor v bližini Fakultete za šport, ki nam zaradi blokade sistema ni omogočal snemanja z dronom. Tega pripetljaja ni nihče predvidel v naprej, zato smo morali na dan snemanja poiskati nove lokacije, ki so bile dovolj oddaljene od zapora, da smo lahko posneli nekaj zračnih kadrov. To je čar filmskega ustvarjanja. Lahko si še kako dobro pripravljen pa te še vedno presenetijo stvari, na katere sploh ne bi pomislil,“ je o pripravi spota povedala Enya Belak.

Kaj zmoremo

„Snemanje je bilo zelo sproščeno. Celotna ekipa je bila dobro organizirana, kar je dobro vplivalo tudi na nas. Bilo je veliko smeha in pozitivnega vzdušja, jaz sem se počutila zelo dobro,“ pravi Senta Jeler, članica reprezentance odbojke sede. „Ljudje morajo videti, da smo sposobni prav vsega in da nismo tako drugačni, kot se včasih zdi. Spoti in medijska podpora pri tem zelo pomagajo po mojem mnenju,“ na to temo promocije, tudi v luči 3. decembra, mednarodnega dneva invalidov, poudari Lena Gabršček, kapetanka reprezentance odbojke sede.

Poudarimo še to, da so spotu dodan tudi znakovni jezik, ki ga uporabljajo osebe z gluhoto pri vsakdanjem sporazumevanju v družbi. Priredbo je izvedla Vanessa Buljubašić, produkcija priredbe Spletna TV.

Po 50. kolajno

Leto 2021 prinaša slovenskemu parašportu številne izzive. Vrhunec bodo zagotovo 16. poletne paralimpijske igre, ki bodo v Tokiu med 24. 8. in 5. 9. 2021. Slovenija bo lovila že jubilejno 50. kolajno na največjem tekmovanju za športnike invalide. Decembra 2021, med 5. in 21. 12., bodo v Braziliji 24. poletne olimpijske igre gluhih. Zveza za šport invalidov Slovenije-Slovenski paralimpijski komite pa bo sploh prva v zgodovini, ki bo aprila prihodnje leto gostila kvalifikacije v paranamiznem tenisu za dodatne vozovnice za nastop na paralimpijskih igrah v Tokiu!

Print Friendly, PDF & Email