V teh dneh krovna slovenska organizacija za šport invalidov, Zveza za šport invalidov Slovenije – Slovenski paralimpijski komite, praznuje okroglih 60 let delovanja. Slavnostni dogodek bodo pripravili v torek na Brdu, v ponedeljek pa so na obrežju Ljubljanice uradno odprli razstavo, ki zaobjema različne dejavnosti športa invalidov.

Zveza je razstavo ob 60-letnici delovanja pripravila v sodelovanju s Turizmom Ljubljana, ki je omogočil razstavo. Na Krakovskem nasipu ob Ljubljanici je na 11 dvostranskih panojih prikazan pregled zgodovine športa invalidov v Sloveniji, največji uspehi, pa tudi nekateri drugi mejniki.

Na današnjem odprtju sta podrobnosti razkrivala Damijan Lazar, predsednik Zveze ŠIS-SPK, in Mateja Pintar Pustovrh, nekdanja paralimpijska prvakinja v namiznem tenisu, ki je zdaj s športom invalidov povezana kot strokovna sodelavka na različnih področjih.

“Že dlje časa se zavedamo, da moramo v svoje programe vključiti tudi širšo javnost. Sprejetost parašporta ni odvisna samo od nas, športnikov in trenerjev, temveč tudi od družbe same. Odločili smo se za razstavo na Krakovskem nasipu, to je pregled tako zgodovine kot športnikov in najpomembnejših dogodkov. Fotografije gledalcev ne morejo pustiti ravnodušnih, saj smo izbrali takšne, ki prikazujejo tudi čustva športnikov ob uspehih. To bo prezrcalilo naše delo, naše uspehe,” je ob odprtju razstave povedal Lazar.

“Šestdeset let je kar dolgo obdobje, tudi zveza je dejavna na toliko področjih, da je to težko pokriti z eno razstavo. A na tem mestu ob Ljubljanici je to zvezi kar dobro uspelo. V veliko veselje mi je, da sem lahko tudi sama del te razstave. Predstavljena je začetna zgodovina, pa drugih 30 let, področja športa, organizacijski projekti in nagovarjanje mladih. Upam, da bo razstavo videlo čim več ljudi in da bo to še en lep korak za promocijo parašporta v Sloveniji,” je dejala Pintar Pustovrhova.

Na velikih panojih so s fotografijami ter spremnim besedilom v slovenščini in angleščini predstavili vse pomembne vidike delovanja zveze in športa invalidov v šestih desetletjih. Od prvih začetkov, prek prve slovenske udeležbe in medalje na paraolimpijskih igrah leta 1972, pa do največjih uspehov slovenskih športnikov invalidov. Teh je bilo v tako dolgem obdobju veliko, posebej so izpostavljeni strelci, ki so se v zadnjih desetletjih z vsakih paraolimpijskih iger vrnili vsaj z eno medaljo.

Svoja panoja sta dobila tudi nekdanja vrhunska športnika, Mateja Pintar Pustovrh in plavalec Darko Đurić, ki sta s svojimi uspehi in z medijskimi nastopi poskrbela za precejšen dvig prepoznavnosti tega športa. Pa tudi mladi smučar Jernej Slivnik, ki skrbi, da se počasi bolj razvijajo tudi zimske panoge športa invalidov.

Poleg največjih uspehov vrhunskega športa so na razstavi zajeli tudi vse deležnike, ki v okviru zveze delujejo: šport slepih in slabovidnih, pa šport gluhih s poudarkom na olimpijskih igrah gluhih, in tudi specialno olimpijado, kjer sodelujejo športniki z motnjami v duševnem razvoju.

Niso pa pozabili tudi na maskoto, levčka Marka, ki športnike invalide spremlja zadnjih pet let, ter fotografijo s paraolimpijskega družinskega tabora v Laškem, kjer skušajo za šport navdušiti mlade in njihove starše. Za vse, ki želijo zvedeti še kaj več, pa so na panojih tudi kode za dostop do dodatnih spletnih vsebin.

Razstava bo na ogled en mesec, do 16. novembra.

Osrednji dogodek ob okrogli obletnici zveze pa bo v torek, 18. oktobra, ko bo v Kongresnem centru na Brdo pri Kranju potekala slovesna prireditev, govorniki bodo tudi Igor Papič, minister za izobraževanje, znanost in šport, Lazar ter Jože Okoren, dobitnik prve paraolimpijske medalje. Ob tej priložnosti pa bodo izdali tudi zbornik.

Tekst: STA

Print Friendly, PDF & Email