Spot je začel nastajati leta 2019, luč sveta pa je ugledal na predvečer tokratnega mednarodnega dneva invalidov, 3.12. 2020.

„Športni duh ne izbira telesa’ je sporočilo, ki gre čez meje vsega. Športnika ne opredeljuje na invalidnost ali ne-invalidnost, spol, raso ali starost. Parašportnike smo želeli v prvi vrsti predstaviti, kot vrhunske športnike, ki s svojo energijo, izrazitim fokusom in predanostjo niso prav nič drugačni.

Invalidnost je le ena od etiket, ki parašportnike spremlja na njihovi poti. V spotu namenoma ne poudarjamo, da so to športniki invalidi, saj je čas za spremembe. Otroška igra in sanje opozarjajo na to, da tudi če pademo, je pomembno, da lahko ponovno vstanemo, začnemo znova in odkrijemo nove strasti. Nesreče se dogajajo in včasih se je zelo težko sprijazniti z novo realnostjo ampak z močno voljo so vsake sanje lahko svoj dosežen cilj.

Največji izzivi so bili predvsem produkcijske in logistične narave. Zadali smo si, da v spotu predstavimo kar devet parašportov, ki je bil precejšni zalogaj glede na čas, ki smo ga imeli na razpolago. Na srečo je snemanje potekalo brez kakršnihkoli večjih zapletov. Največje težave nam je povzročal le zapor v bližini Fakultete za šport, ki nam zaradi blokade sistema ni omogočal snemanja z dronom. Tega pripetljaja ni nihče predvidel v naprej, zato smo morali na dan snemanja poiskati nove lokacije, ki so bile dovolj oddaljene od zapora, da smo lahko posneli nekaj zračnih kadrov. To je čar filmskega ustvarjanja. Lahko si še kako dobro pripravljen pa te še vedno presenetijo stvari, na katere sploh ne bi pomislil,“ je o pripravi spota povedala Enya Belak.

„Skozi spot se vije element kroga. Krog predstavlja gonilno silo, je lahko kolo življenja, ki poganja svet naprej ali pa žoga, ki povezuje različne športe med sabo. Krog v predstavljenih športih igra različno vlogo, a ima skupen namen – povezovanje. V spotu predstavljamo kar devet paralimpijskih športov, ki sem jih želela preplesti med seboj in s tem tudi simbolično približati športni duh; gledalcem, saj šport ni igra zase ampak združuje in povezuje ljudi,“ je še dodala režiserka Enya Belak.

Print Friendly, PDF & Email