Takšen je bil slogan letošnjih »vipavskih«, že 16. državnih letnih iger Specialne olimpiade Slovenije (SOS), pod organizatorstvom Centra za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Vipava (Cirius Vipava). Tekmovanja se je udeležilo 51 ekip z 271 tekmovalci in 114 spremljevalci iz vse Slovenije, 2 ekipi pa sta prišli iz tujine, iz Hrvaške ter Italije. Pokroviteljstvo državnih iger je prevzel predsednik države, dr. Danilo Türk.

{gallery}slike/120618_SOS_drzavneigre{/gallery}

 

Cirius Vipava je v pripravo letošnjih državnih iger SOS vključil tudi promocijo športa oseb s posebnimi potrebami. Tako je v sklopu spremljajočih dejavnosti v mesecu aprilu organiziral okroglo mizo na temo »imam pravico, da sem športnik«. Z njo smo želeli poudariti pomembno vlogo različnih športnih dejavnosti v procesu usposabljanja oseb s posebnimi potrebami in njihovo pravico po vključevanju ter enakopravnem sodelovanju v različnih športnih zvrsteh. V okviru spremljajočih dejavnosti državnih iger smo želeli le-te predstaviti tudi širši javnosti. Tako smo povabili vse vzgojno-izobraževalne ustanove iz okolice, da se nam pridružijo, spoznajo svet SOS, državnih iger ter oseb, ki tekmujejo v teh športnih panogah. Rezultat skupnih akcij so bile izdelane lične zastavice, v različnih likovnih tehnikah in raznih motivov, ki so nastale izpod rok otrok iz vrtcev, osnovnih šol ter srednješolcev. Z zastavicami smo polepšali in okrasili Vipavo in vsa športna prizorišča.

 

Osrednje dogajanje je bilo umeščeno v Vipavi, na stadionu pred vojašnico, kjer je bila tudi osrednja informacijska točka ter »olimpijska vas«. Pričetek iger se je začel v Vipavi s slovesnim sprevodom ekip izpred vojašnice na stari vipavski trg, kjer so zbrane tekmovalce pozdravili župan občine Vipava, poveljnik vojašnice ter predsednik SOS. Slovesno povorko je z glasbo pospremila godba na pihala iz Vrhpolja. Mimohod ekip ter sodelujoče na državnih igrah so pozdravljali domačini, učenci ter otroci iz bližnjega vrtca, ki so sodelovali pri izdelavi zastavic.

Protokolarni, uradni del otvoritve je sledil v Športnem parku v Ajdovščini, kjer je predstavitvi ekip sledil še kulturni program, slovesni pozdravni nagovori ter zaprisege športnikov in sodnikov. V imenu predsednika države je vse prisotne pozdravil mag. Franc Hočevar, župan občine Ajdovščina, predsednik SOS, ravnateljica Cirius-a Vipava in vodja tekmovanja državnih iger. Sledili so prvi sestanki vodij ekip ter trenerjev.

Tridnevno druženje in tekmovanje v športnih disciplinah je potekalo v štirih različnih občinah (vipavski, ajdovski, novogoriški ter čez mejni goriški) in 2 državah (Sloveniji in Italiji). Čeprav glavni namen Specialne olimpiade ni le tekmovanje, ampak tudi druženje, prijateljevanje in spoznavanje drugih, so se na državnih igrah pomerili tekmovalci iz različnih društev (Sožitje), varstveno delovnih centrov, vzgojno-izobraževalnih ustanov in socialnih zavodov. Tekmovanja so se odvijala v naslednjih disciplinah: elementih košarke ter nogometa, namiznem tenisu, plavanju, atletiki, kolesarstvu ter balinanju. Glavnina tekmovanja (košarka, nogomet, namizni tenis ter spremljajoči HAP zdravstveni program) so potekala v Vipavi, atletika v Novi Gorici, balinanje v Ajdovščini ter plavanje v Štandrežu, v Italiji.

Vsi sodelujoči so si po tekmovanjih ogledali vrsto zanimivih delavnic ter aktivnosti, ki so potekale v »olimpijski vasi«. Ponujena jim je bila možnost, da so se lahko zapeljali po Vipavi s starodobnimi vozili, dekleta so si lahko uredile pričeske, polakirale nohte; fantje pa so se odločali bolj za poziranje rimskih vojščakov, kjer so za spomin dobili fotografijo. Mnogi so preizkusili svoje pevske zmožnosti na karaokah ter se tako dokazali na odru. Vipavska vojašnica je odprla svoja vrata in omogočila ogled muzeja, posvečenega Soški fronti. Najbolj vztrajni pa so si ogledali Vipavo in njene znamenitosti, slednje niso ustavili niti celodnevni nalivi dežja.

V soboto so prebivalci male vasice Goče, ki leži na obronku Vipavske doline, želeli odpreti vrata svojih domačij. Zaradi nagajivega vremena se je družabno srečanje, ki je bilo prvotno predvideno na osrednjem »goškem placu«, potem odvijalo v ajdovskem plesnem klubu. No, mlajši in tisti malo manj mlajši udeleženci iger so svoje prijateljevanje nadaljevali na zabavnem plesnem večeru v Ajdovščini.

Nebo se je končno usmililo organizatorja in v nedeljo so vsa tekmovanja ter podelitve potekale v prijetno toplem ozračju. Zaključek tridnevnega druženja, prijateljevanja ter športnega tekmovanja se je zaključil v »olimpijski vasi«, na vojaškem stadionu, s skupno fotografijo vseh udeležencev ter svečano predajo zastave SOS naslednjemu organizatorju s štajerskega konca.

Center za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Vipava

Foto: Matjaž Slejko

Print Friendly, PDF & Email