Na lanskem svetovnem prvenstvu v Nemčiji so naši strelci dosegli dve paraolimpijjski kvoti. Dosegla sta ju Franček Gorazd Tiršek in Veselka Pevec. Včeraj pa je strelska reprezentanca odpotovala v Osijek, kjer bo od 10. do 14. julija potekala tekma svetovnega pokala. Hkrati pa tekma, kjer se bodo lovile nove kvote. Med mnogimi se v lov na vozovnico za Rio podajata tudi Franc Pinter in Damjan Pavlin.

0807_strelisce_00

Ambiciozno

»Kvota je vedno dodeljena državi in ne posameznemu strelcu, ki jo osvoji,  torej ima Slovenija zaenkrat dve kvoti , kar pomeni, da bosta v Riu 206 nastopila najmanj dva strelca. Naš cilj je seveda, da v letu 2015 pristreljamo še dve kvoti in tako v Riu 2016 prvič po Atenah 20014 spet nastopimo s štirimi strelci. S tremi strelci smo nastopili v Atlanti, Sydneyu, in Londonu, z dvema pa v Barceloni in Pekingu,« nam uvodoma pojasnijo v strelskem taboru.

:: Več o tekmi svetovnega pokala v Osijeku

Brez Pevčeve

Trenerka Polona Sladič obžaluje, ker v ekipi zavoljo zdravstvenih težav ne bo Veselke Pevec. »Na srečo kvoto že ima. A ekipa z njo, ob njej pa še Tiršek in Pavlin, bi imela tudi na ekipni tekmi kaj pokazati, saj sodijo med najboljše na svetu,« pove Sladičeva. Izvemo še, da je imel zadnji mesece nekaj zdravstvenih težav tudi Pavlin. »Dobro smo trenirali. Bo pa precej vnovič odvisno od razmer, temperature se bodo gibale tja do 38 stopinj. Pomembno bo, kako bodo prenašali vročino,« nadaljuje Sladičeva, ki se zaveda, da bo treba v tem vremenu še toliko več pozornosti nameniti počutju. Ob takih temperaturah lahko pri paraplegikih in tetraplegikih pride zaradi omejenega potenja do vročinskega šoka.

Pavlin in Pinter odhajata v Osijek po olimpijsko normo. »Res je, oba imata precej izkušenj. A v strelstvu je tudi ob takih izkušnjah težko. Dobro bi bilo, da to normo ulovita čimpreje. Z vsako tekmo kasneje (še dve priložnosti bosta po Osijeku) bo pritisk večji,« opozorijo v našem taboru na psihološki moment tekmovanja. »Pri Pavlinu je tako, da so rezultati tako visoki, da že en slabši, ne pa slab strel, odnese kvoto,« še pove Polona Sladič.

Na dveh koncih

Hrvati so razdelili tekmovališče na dva dela – na Pampasu bodo potekali obračuni v malem kalibru, zračna puška pa bo v eni od športnih dvoran. Ker se ne bo tekmovalo na eni in isti lokaciji, bi lahko to predstavljal logistični problem. »Malce je neugodno zaradi transporta in logistike, ker imamo lahko hkratne nastope, zato bo morda težje vse poservisirati,« še opozori Sladičeva.

Urnik slovenskih nastopov v Osijeku:

10.7.
Franc Pinter zračna puška stoje

11.7.
Franc Pinter mali kaliber 3430
Damjan Pavlin in Franček Gorazd Tiršek zračna puška stoje

12.7.
Franc Pinter zračna puška leže

13.7.
Franc Pinter eliminacije mali kaliber 60 leže
(zavoljo omejenih strelskih mest v kvalifikacijah mora organizator pripraviti eliminacijo)

14.7.
Damjan Pavlin in Franček Gorazd Tiršek zračna puška leže
Franc Pinter kvalifikacije mali kaliber leže

Print Friendly, PDF & Email