V Laškem do nedelje poteka paralimpijski tabor za mlade športnike in njihove družine, ki ga organizira krovna Zveza za šport invalidov Slovenije – Slovenski paralimpijski komite. S tem taborom v zvezi tudi izpolnjujejo zaveze programa Postani športnik (razvili smo ga skupaj z Lidl Slovenija), da mladim zagotovijo sistemske pogoje za vključevanje v športne aktivnosti. Lanski prvi tabor je upravičil pričakovanja, letos pa je želela zveza na vseh področjih narediti še korak naprej.

 

“Zadovoljni smo, ker smo spet prireditelji kampa, da se tradicija vključevanja mladih v šport nadaljuje. V Sloveniji so kakovostni strokovnjaki in so prave poti, skozi katere se lahko mladi vključujejo v parašport. Tu smo mi, da s prilagoditvami in strokovnostjo pomagamo, usmerjamo in omogočamo,” je ob uvodu medijske predstavitve dogajanja v Laškem dejal Damijan Lazar, predsednik Zveze ŠIS-SPK.

Petkov dan so zaznamovali paraplavalci in predstavitev hokeja na električnih vozičkih, zvečer pa bo strokovno predavanje dr. Tjaše Filipčič za starše o pomenu gibanja za družine, obiskal nas je tudi Zdravko Lidl. Zvečer pa je vse zbrane s svojo doživeto življenjsko zgodbo navdušil Matic Keržan, član moške vrste odbojke sede.

“Uvodoma smo predstavili teorijo paraplavanja in možnosti prilagoditve glede na posamezno invalidnost. Na predstavitvi paraplavalcev so lahko vsi zbrani videli, kako so napredovali, kje so, kaj počnejo. Določeni so celo na pragu državne reprezentance. Udeleženke in udeleženci kampa so se preizkusili v plavanju, pogledali smo njihovo ugibanje in pojasnili, kako lahko plavajo,” je po predstavitvi paraplavanja povedala trenerka Kristina Žagar.

“Vsi premorejo voljo, vsi so željni znanj, uspehov. Tukaj sem jaz, da jim skušam omogočiti njihove želje. Smernice med plavanjem in paraplavanjem so podobne. Pri paraplavalkah in paraplavalcih so prisotni določeni hendikepi, kar pa ne pomeni, da so manj zmožni ali manj sposobni. Veliko več volje morajo vložiti kot današnja mladina, zato lahko rečem le kapo dol. Zelo rad delam z njimi. Ko vidiš njihov uspeh, vidiš tudi svoj uspeh,” pa je dodal Emil Tahirovič, nekdanji vrhunski plavalec, danes pa trener, ki dela s paraplavalci.

„Hokej je moja velika ljubezen, več kot 15 let ga že igram. Vidim, da smo mladi navdušeni nad športom invalidov, kar je dobro in vzpodbudno. Če bi resno trenirali, lahko v nekaj letih naredijo čudež. A brez trdega dela ne gre. Ob tem pa velja poudariti, da šport zelo blagodejno in pozitivno vpliva na življenje invalida,“ je pristavil Matjaž Bartol, reprezentant Slovenije v boccii (balinanje invalidov) in igralec hokeja na električnem vozičku.

„Nad taborom sem navdušen, na voljo so različni šport, sam pa sem se najbolj navdušil nad parakolesarstvom,“ pa je povedal mladi Gašper Glušič, ki se je preizkusil tudi v hokeju na električnih vozičkih.

Tokrat je na taboru sedem mladih z družinami. “Zelo smo veseli, ker smo se na tabor vrnili. Letos je na voljo mladim še nekaj več športov, v katerih se lahko preizkusijo. Tabor je namenjen otrokom, uživajo, gibajo se in se imajo zelo dobro. Kaj bi si starši še lahko želeli kaj lepšega,” pa je Jernej Rogelj v imenu staršev pohvalil dogajanje.

 

Program paralimpijskega športnega tabora:

četrtek, 20. 8.

20.00 predstavitev paralimpizma in zgodovine paralimpijskega gibanja

petek, 21. 8.

9.00 – 10.30 predstavitev paraplavanja v bazenu v Thermani

11.00 – 12.30 pozdravni nagovor predsednika Zveze ŠIS –SPK Damijana Lazarja in predstavitev hokeja na električnih vozičkih v telovadnici OŠ Debro

15.00 – 16.30 predavanje dr. Tjaše Filipčič za starše o pomenu gibanja za družine, za otroke družabne aktivnosti in obisk Zdravka Lidla

20.00 – 21.00 obisk parašportnika

sobota, 22. 8.

9.30 – 10.40 predavanje za starše na temo partnerstva – mag. Natalija Spark, za otroke družabne aktivnosti

11.00 – 12.30 predstavitev curlinga v telovadnici OŠ Debro

19.45 – 21.00 predstavitev paraplesa

nedelja, 23. 8.

9.00 – 10.30 predstavitev boccie v OŠ Debro

11.00 – 12.45 športno tekmovanje med družinami v telovadnici OŠ Debro

13.00 zaključek tabora in kosilo

Print Friendly, PDF & Email