Predsednik republike Borut Pahor je na današnji posebni slovesnosti v predsedniški palači ob 11. uri petim športnim trenerjem vročil državna odlikovanja red za zasluge. Prejeli jih bodo Marjan Fabjan, Andrej Hauptman, Franc Hvasti, Roman Krajnik in naša trenerka, selektorica parastrelske reprezentance Polona Sladič. Pod vodstvom Polonce Sladič  je slovenska paralimpijska reprezentanca v svoje vitrine pospravila več kot trideset kolajn na največjih tekmovanjih, od tega devet na paraolimpijskih igrah. V zadnjih letih pod njenim vodstvom vadita tudi vrhunski slovenski strelki Živa Dvoršak in Klavdija Jerovšek.

Dodajamo tudi svečano obrazložitev in utemeljitev v primeru naše trenerke Polone Sladič:

Za izjemne dosežke na področju športa, ki jih potrjujejo vrhunski uspehi slovenske parastrelske reprezentance, prejme Polona Sladič red za zasluge.

Polona Sladič se je strelstvu in športu na splošno zapisala že v otroštvu. Bila je uspešna tekmovalka, članica državne reprezentance v streljanju in dvakratna državna prvakinja. Potem je morala zaradi težav s hrbtenico zaključiti tekmovalno pot. Takoj se je odločila, da bo trenerka.

Že pri 18-ih letih je prevzela organizacijsko in trenersko delo v svojem tedanjem strelskem društvu, čez manj kot deset let, leta 1995, pa je postala glavna trenerka strelske reprezentance invalidov Slovenije. Prvi velik uspeh je prišel skoraj takoj – Franc Pinter je pod njenim vodstvom leta 1996 na paralimpijskih igrah v Atlanti osvojil prvo srebrno paralimpijsko medaljo za Slovenijo. Postal je legenda slovenskega parastrelstva, za Polono Sladič pa je bila njegova medalja prvo znamenje, da je ubrala pravo pot. Po njej zdaj vodi slovenske parastrelce že več kot petindvajset let in od leta 1996 z vsakih paralimpijskih iger prinesejo vsaj eno medaljo. V Riu de Janeiru leta 2016 sta v nepozabnem finalu Veselka Pevec in Franček Gorazd Tiršek osvojila zlato in srebrno medaljo ter poskrbela, da sta se ob zmagovalnem odru dvignili kar dve slovenski zastavi, iz Tokia pa je Tiršek dve medalji, srebrno in bronasto, prinesel kar sam. Za trenerko, ki bolje kot kdor koli ve, s koliko trnja je posut vzpon njenih tekmovalcev do zvezd, so to veličastni trenutki zmagoslavja, za vse druge pa dosežki nepopisnega navdiha, vredni iskrenega spoštovanja.

Pod vodstvom Polone Sladič je parastrelska reprezentanca Slovenije na uradnih mednarodnih tekmovanjih osvojila 33 medalj: devet na paralimpijskih igrah, 11 na svetovnih prvenstvih in 13 na evropskih prvenstvih. Med trenerji v Sloveniji bi zelo težko našli uspešnejšega in zato je leta 2021 Polona Sladič prejela Bloudkovo nagrado za življenjsko delo v športu. To je bilo prvikrat, da je najvišje državno priznanje za šport prejel trener v športu invalidov.

Polona Sladič je strelstvu posvetila življenje, kot tekmovalka, trenerka, organizatorka, funkcionarka in strokovna sodelavka je v njem že več kot štirideset let. Vmes je diplomirala, postala pravnica in se zaposlila. Ob redni službi mu nameni tako rekoč vsak prosti dan in skoraj ves dopust porabi za delo s tekmovalci na treningih, pripravah in tekmovanjih. V letih, ko vodi reprezentanco, je za parastrelstvo in šport invalidov namenila skoraj 600 dni svojega dopusta in brez števila ur. Vsi, ki jo poznajo in z njo delajo, se strinjajo, da brez nje velikih uspehov slovenskih parastrelcev ne bi bilo. Kot športna funkcionarka, podpredsednica Strelske zveze Slovenije in predsednica trenerske komisije Strelske zveze Slovenije je vodila projekt vključitve strelstva invalidov v tekmovalni sistem. Slovenija je tako postala druga država v Evropi, kjer so parastrelci lahko enakovredno vstopili v konkurenco na tekmovanjih zveze.

Njeni strelci jo opisujejo z največjim spoštovanjem. Je stroga, pravijo, a jih njena navzočnost pomirja. Zna razumeti ovire in se jim prilagajati, predvsem pa jih zna zaobiti in jih premagati. Z izjemnim znanjem in izkušnjami ter s tiho potrpežljivostjo svojim tekmovalcem vliva zaupanje in v njih budi moč in samozavest, ki ju potrebujejo tudi zunaj tekmovališč. Njen odprti značaj in komunikativnost pomagata, da laže izrazijo svoja čustva, tudi strah, in ga skupaj premagujejo. Je trenerka z izjemno avtoriteto, pa vendar je najprej prijateljica, ki s športniki gradi enakovreden odnos: velikokrat pove, da zaradi svojih športnikov lahko na invalidnost gleda bolj odprto in sproščeno ter jim je zato hvaležna.

Polona Sladič je popolnoma predana športu invalidov in strelstvu. »Življenje ni dirka, ampak streljanje v tarčo,« pravi in dodaja: »Ni važno, kako hiter si, ampak kako blizu centra si zadel.« Zaradi njene strokovnosti, predanosti in iskrenega razumevanja so slovenski parastrelci že skoraj tri desetletja nepretrgano v samem svetovnem vrhu.

Za predanost, srčnost in uspešnost se ji Republika Slovenija zahvaljuje z državnim odlikovanjem.

 

 

Fabjan je odlikovanje prejel za izjemne dosežke v judu, Hauptman in Hvasti v kolesarstvu, Krajnik v športnem plezanju, Sladičeva pa za dosežke parastrelske in strelske reprezentance. Slovenske judoistke so pod strokovnim vodstvom Fabjana osvojile kar šest olimpijskih kolajn, po dve Urška Žolnir in Tina Trstenjak, po eno pa Lucija Polavder in Anamari Velenšek.

Pod selektorskim mandatom Hauptmana je slovenska kolesarska reprezentanca v polnem sijaju zablestela na lanskih poletnih olimpijskih igrah v Tokiu, kjer je Primož Roglič osvojil zlato odličje v vožnji na čas, Tadej Pogačar pa bronasto na cestni preizkušnji. Oseminsedemdesetletni Hvasti je globoke sledi pustil v kranjskem kolesarskem klubu Sava, bil je tudi trener nekdanje jugoslovanske in avstrijske reprezentance. Slovenska plezalka Janja Garnbret je pod vodstvom škofjeloškega trenerja Romana Krajnika na lanskih olimpijskih igrah v deželi vzhajajočega sonca, kjer je športno plezanje doživelo olimpijsko premiero, osvojila odličje zlatega leska.

Tekst: STA

Print Friendly, PDF & Email