Poletne paralimpijske igre so vse bližje, med 28.8. in 8.9. letos jih bo gostil Pariz. Kandidat za nastop na igrah je tudi 49-letni paraatlet metalec diska Henrik Plank, član Atletskega kluba Asfalt Kovač Šentjur. Henrika smo obiskali v Šentjurju, gostili so nas, pa hvala jim, na OŠ Franja Malgaja, ki jo je obiskoval tudi Plank. V iskrivem pogovoru, izvrstno ga je vodila nekdanja paralimpijska prvakinja Mateja Pintar Pustovrh, smo izvedeli marsikaj. Planka sta pozdravila tudi ravnatelj šole mag. Jure Radišek, v imenu občine pa ga. Silva Koželj, podžupanja Občine Šentjur.

Vrnitev v tekmovalne arene

V želji, da še bolje spoznamo naše parašportnice in parašportnike, pred paralimpijskimi igrami prihajamo v njihov kraj in organiziramo zanimive pogovore. Tako je bilo tudi v Šentjurju, kjer je Henrik mladim predstavil svojo navdihujočo življenjsko pot. Povedal je, da se že 22 let ukvarja s parašportom. Sprva je metal kopje, suval kroglo in metal disk, danes tekmuje z diskom. Konec marca letos se je vrnil v atletske arene in v Italiji na mitingu svetovne serije z rezultatom 13,83 metra zasedel 5. mesto, z izkupičkom je prišel do norme za svetovno prvenstvo, konec junija pa bo jasno, ali bo Henrikov dosežek dovolj za nastop na paralimpijskih igrah. Dosedaj je tekmoval na treh paralimpijskih igrah (Peking 2008, London 2012 in Tokio 2021). Sicer pa je Plank leta 2011 v Novem mestu vrgel kopje 17,42 metra, kar je še danes evropski rekord v njegovi kategoriji (F52). Leta 2014 je bil Plank 2 na svetovnem prvenstvu. Na zadnjih paralimpijskih igrah je v Tokiu v metu diska zasedel 7. mesto. Plank je v pogovoru tudi potrdil, da veliko trenira, tudi po osem ur na dan in da je parašport vse prej kot le rekreacija, kot kdo kdaj rad reče. Naš paraatlet je z izbranimi besedami spregovoril tudi o trenerju Luki Cmoku.

Otroci ga spoštujejo

„Pogovor je bil zanimiv, vprašanja pa zanimiva, predvsem pa ne tista klasična v stilu „kaj ti pomeni šport“. Na taka vprašanja je težko odgovarjati, ker ne moreš dati nekega jasnega odgovora, otroci me niso pozabili, očitno jih je pogovor navdušil. Večkrat me vidijo tudi po mestu,“ je povedal Plank po pogovoru v športni dvorani, ki nosi ime tudi po Planku, ki v tem hipu sanira poškodbo.
„Če si poškodovan, ne moreš govoriti o formi. Že to, da sem naredil normo za svetovno prvenstvo in postal kandidat za nastop na paralimpijskih igrah, sem bil zelo presenečen. Težko je tekmovati in hkrati sanirati poškodbo rame. A nam je uspelo. Moj trener Luka Cmok je naredil dober program, o tem pričajo rezultati. Skušala pa bomo še nekaj dodati, če se bo le dalo. Svoje pa je dodala še moja fizioterapevtka, ki sem ji zelo hvaležen!“ je še dodal Plank.

Podpora občine

„Zelo smo ponosni na našega Henrika Planka in vse njegove uspehe ter dosežke. Trudimo se, da mu po najboljših močeh pomagamo in ga podpiramo. V čast nam je, ker imamo v svoji sredini tako osebo, ki je lahko navdih vsem nam,“ je v imenu občine Šentjur podporo Henriku izrekla podžupanja Silva Koželj.

Ponosni nanj

„Z veseljem smo vas gostili. Še posebej zato, ker ste opravili pogovor s Henrikom Plankom, tudi našim nekdanjim učencem. Henrik nam je s svojo voljo in željo pravi navdih in vzor, kako se lahko nekaj doseže in naredi zgodba tudi nekoga, ki prihaja iz periferije Slovenije. Ponosni smo nanj, njegovi uspehi so velika stvar za vse nas. Sicer pa se lahko pohvalimo, da imamo v kraju kar nekaj olimpijcev in paralimpijca Henrika, po njih pa se imenuje tudi telovadnica, kjer smo bili. Sicer pa na šoli namenjamo veliko pozornost tudi parašportu, Henrika smo že večkrat gostili, na prvi letošnji šolski dan pa je prav on pozdravil in nagovoril učenke ter učence, ter jim dalj jasno vedeti, da ni predaje in da se je moč pobrati po vsakem porazu,“ pa je dodal mag. Jure Radišek, ravnatelj OŠ Franja Malgaja Šentjur.

Print Friendly, PDF & Email