Še dobrih 200 dni, točneje 211, je ostalo do začetka paralimpijskih iger, ki jih bo med 24.8. in 5.9. gostil Tokio. Aktivnosti se nadaljuje, aktivna je tudi Zveza za šport invalidov Slovenije-Slovenski paralimpijski komite.

Oficir za zvezo

„Zveza ŠIS-SPK je vseskozi v stiku z Mednarodnim paralimpijskim komitejem (IPC; op.a.). S strani IPC-ja imamo imenovanega svojega t.i. oficirja za zvezo Franca Berettela, ki skrbi za komunikacijo med nami in organizacijskim komitejem. Pri nas je za to komunikacijo zadolžena strokovna sodelavka Jana Čander in skupaj odlično opravljata delo. Lahko rečem, da je komunikacija tekoča in trenutno še ni večjih težav glede na zastavljene časovne roke za izvedbo iger. Komunikacija poteka skladno z zastavljenimi roki za posamezna področja. Organizacijsko, zdravstveno, transport – s tega vidika gre vse po načrtu. Sam trenutno še nimam veliko dela, saj ključnih odločitev še ne moremo sprejemati zaradi COVID-19 in stalno se spreminjajoče se situacije. Sem pa prejšnji teden prisostoval na konferenci na daljavo za vodje zdravniških timov. In tu se je jasno pokazalo, da COVID-19 povzroča z vidika organizacije veliko problemov. Te igre bodo preprosto drugačne zaradi zagotavljanja varnosti in zdravja športnikov in njihovih spremljevalcev. Na žalost ne bodo igre druženja najboljši športnikov in parašportnikov iz celega sveta, kar je tudi eden od ciljev iger ampak izključno tekmovanje najboljših športnikov in parašportnikov. COVID-19 bo povzročil tudi veliko težav zaradi trenutno predvidene logistike, celo nekoliko več kot denimo na olimpijske igre,“ pove dr. Boro Štrumbelj, vodja slovenske paraolimpijske odprave na igre v Tokiu.

Definicija protokolov

„COVID-19 je vse postavil na glavo. O njemu veliko vemo in tudi kako se pred njim kolikor toliko lahko obranimo. Protokoli za prihod na igre se počasi definirajo. Trenutno bo potreben odvzem brisa 72 ur pred odhodom na igre. Naslednji odvzem brisa bo takoj na letališču oziroma pred vstopom v paralimpijsko vas, če bodo športniki prišli iz pripravljalnih kampov na Japonskem. Ti protokoli bodo veljali za vse ne glede na cepivo, ki bo le delno reševalo problem. Cepivo namreč morda ne bo dostopno vsem državam in posledično športnikom, nekateri bodo morda imeli kontraindikacije za cepljenje, nekateri se ne bodo hoteli cepiti… Obvezno pa ne bo. Kot že rečeno: bodo igre drugačne tudi glede logistike prihodov in odhodov športnikov in spremljevalnega osebja na in z iger. Trenutno velja, da bodo morali športniki 48 ur po nastopu zapustiti paralimpijsko vas. Hkrati je potrebno vedeti, da proces uvrščanja na igre še zmeraj poteka in do konca maja se sploh ne bo natančno vedelo, kdo vse bodo udeleženci iger,“ nadaljuje dr. Štrumbelj.

Stvari gredo v pravo smer

„Mnogi menijo, da bi bilo potrebno igre glede na situacijo preprosto odpovedati. S tem se ne strinjam, mi potrebujemo varne igre z vidika zdravja. Virus ne more prevladati nad 124-letno tradicijo iger, ki so bile doslej odpovedane le zaradi svetovnih vojn. Udeležba na olimpijskih in paralimpijskih igrah so sanje vsakega športnika – biti del najboljših športnikov iz celega sveta v tem trenutku. Mnogi druge priložnosti ne bodo imeli, zato je potrebno igre organizirati, seveda pa le, če se jih da organizirati z vidika zdravja varno za vse udeležence. In trenutno stvari gredo v to smer. Tudi s slovenskega vidika je izvedba iger zelo pomembna, saj imamo relativno majhno število udeležencev, ki pa trenutno predstavljajo gonilno silo parašporta v Sloveniji in tiste, ki mnogim mladim parašportnikom predstavljajo zgled,“ sklene dr. Štrumbelj.

 

Print Friendly, PDF & Email