Ljubljana – Dneve do največjega športnega dogodka leta odštevajo tudi športniki invalidi, ki bodo na paraolimpijskih igrah na Kitajskem nastopili septembra.

Največje tekmovanje za športnike invalide se bo začelo 7. septembra, dobra dva tedna po zaprtju olimpijskih iger. Na istih prizoriščih, kot jih bodo uporabljali olimpijci, se bo merilo 4000 športnikov invalidov. Med njimi bo 29 slovenskih, ki se bodo borili v sedmih športnih panogah – atletiki, namiznem tenisu, kolesarstvu, plavanju in strelstvu ter dveh ekipnih, moški v golbalu, ženske pa v sedeči odbojki. Ker se bo prva skupina Slovencev na pot v paraolimpijski Peking odpravila čez natančno mesec dni, je krovna slovenska organizacija za šport invalidov Zveza za šport invalidov Slovenije – paraolimpijski komite (ZŠIS-POK) v Ljubljani pripravila predstavitveno novinarsko konferenco.


V Sloveniji imamo še več športnikov z izpolnjenimi normami. A od leta 2000 je na paraolimpijskih igrah število udeležencev omejeno na 4000. Letos imajo Kitajci kar 350 športnikov, kar je skoraj desetina vseh razpoložljivih kapacitet. Tako bo imela Slovenija 29 predstavnikov v sedmih panogah,” je dejal Branko Mihorko, ki bo v Pekingu vodja slovenske delegacije. Zagotovil je, da bo zanimanje tudi za paraolimpijske, ne le za bližnje olimpijske igre na Kitajskem veliko; vstopnice gredo dobro v prodajo, za obe slovesnosti, odprtje in konec iger, pa kart sploh ni več mogoče dobiti.

V Atenah osvojili štiri medalje

Slovenija je na prejšnjih paraolimpijskih igrah v Atenah osvojila štiri medalje, med njimi tudi zlato. Vsi trije dobitniki kolajn iz Aten 2004 (zlata namiznoteniška igralka Mateja Pintar, srebrni strelec Franc Pinter in srebrna ter bronasta atletinja Tatjana Majcen) bodo nastopili tudi v Pekingu 2008.

Najboljša slovenska namiznoteniška igralka Mateja Pintar se je pravkar vrnila z devetdnevnih priprav v Laškem, pred največjim letošnjim izzivom pa je 23-letna tekmovalka dobro razpoložena: “Imeli smo dobre razmere za trening, tudi s številnimi dobrimi igralci iz drugih evropskih držav. Zdaj nas v zadnjem mesecu čakajo še zaključni treningi. Moja vloga je precej drugačna kot pred štirimi leti, takrat sem bila neznanka, zdaj sem ena od favoritinj.” Glede na to, da bo gostiteljica iger Kitajska, ki ima do namiznega tenisa poseben odnos, Pintarjeva pričakuje posebno vzdušje v dvorani: “Za namizni tenis velja veliko zanimanje tudi za paraolimpijske igre. Veselim se že igranja v nekoliko drugačnem vzdušju, gledalci pa bodo morda pomenili tudi določen pritisk za domače igralce. Nekaterih Kitajk še ne poznam, tako da ne vem, kaj lahko od njih pričakujem,” meni Pintarjeva. Kitajci so precej skrivnostni, svojim igralcem niso dovolili treninga z ostalimi udeleženci iger, prav tako Evropejci še niso imeli priložnosti preizkusiti igralnih miz, ki jih bodo uporabljali med igrami. Pintarjeva ima precej težav z natrgano mišico v rami, a se je na nastope z bolečinami že navadila. Dobra popotnica za Peking pa je bilo tudi lansko evropsko prvenstvo v domači Kranjski Gori, kjer je nastope pred domačim občinstvom kronala z zlato medaljo.

Za Pinterja pete olimpijske igre

Vlogo izkušenega Rajmonda Debevca bo na paraolimpijskih igrah prevzel njegov kolega v športni disciplini, strelec Franc Pinter. Peking bo zanj že peta paraolimpijska postaja po Barceloni 1992, z zadnjih treh v Atenah, Sydneyju in Atlanti pa se je domov vračal s srebrnimi medaljami. “Vesel sem, da sem imel priložnost trenirati z Rajmondom, mislim, da sem bil dober ‘sparing partner’. To so moje pete igre in tudi on je vrhunec dosegel na svojih petih,” je povezave z najboljšim slovenskim strelcem iskal Pinter. “Po decembrski poškodbi sem imel nekaj časa težave pri iskanju forme, a zdaj sem spet v pravi formi. Danes me čaka še zadnji trening, nato avgusta sledijo še zaključne priprave,” je pot do Pekinga orisal izkušeni paraolimpijec. Z uspehi se ne obremenjuje, čeprav mu je doslej velikokrat zmanjkala le malenkost, da bi vrhunski dosežek srebrnega leska še pozlatil. “Ne obremenjujem se s kolajnami oziroma mesti. Zanima me samo tisto, kar naredim na strelišču. Če svoje delo opraviš stoodstotno, je tudi rezultat stoodstoten,” je prepričan 54-letnik iz Slovenske Bistrice. Vseeno je izrazil upanje, da na strelišču v Pekingu, ki se na dosedanjih tekmovanjih ni izkazalo kot zelo primerno za velika tekmovanja, ne bo v preveliki meri odločala sreča glede določanja strelskega položaja.

 STA

 

 

Print Friendly, PDF & Email