Peking, 07. septembra (STA) – Prvi tekmovalni dan paraolimpijskih iger v Pekingu je postregel tudi s prvimi slovenskimi nastopi. V športne arene so se podali plavalec, namiznoteniški igralci in golbalisti, največ uspeha pa so imeli slednji, ki so Finsko premagali s 7:2, ter branilka zlata iz Aten Mateja Pintar, ki je namiznoteniški turnir začela z zmago.

Olimpijsko plavalno prizorišče, Vodno kocko, kjer je med OI blestel Michael Phelps, je že danes preizkusil edini slovenski predstavnik na paraolimpijskih igrah v tej panogi. Dejan Fabčič je nastopil v disciplini 200 metrov mešano v kategoriji SM7. Ta disciplina ni njegova najmočnejša, tako da je slovenski plavalec tekmo vzel bolj za priprave na zanj pomembnejše nastope v prostem in prsnem slogu. Kljub temu je bil s svojim dosežkom, s časom 3:05,24 je sicer zasedel sedmo mesto v svoji predtekmovalni skupini in enajstega skupno, zadovoljen. Osebni rekord je namreč izboljšal za pet sekund, obenem pa je lahko tudi v tekmovalnem vzdušju preizkusil bazen in ugotovil, da je zelo hiter. Nenazadnje je Američan Rudy Garcia Tolson s časom 2:37,80 postavil nov svetovni rekord v tej kategoriji.

“Občutki so kar dobri, plaval sem osebni rekord in sem zelo zadovoljen.
Za začetek je odlično. Američan je bil zelo hiter. Tudi bazen je zelo dober. Prvi cilj je bil osebni rekord, če bo to zadostovalo za finale, bomo še videli,” je takoj po tekmi dejal Fabčič. “Jutri me čaka 100 metrov prosto, ki tudi ni moja najmočnejša disciplina, potem pa pride 100 metrov hrbtno, ko bi moral biti navajen že vsega hudega in bom šel na najboljši rezultat,” je svoje prihodnje nastope napovedal edini slovenski predstavnik, ki bo Vodno kocko spoznal tudi iz bazena, ne le s tribun.
Sodoben plavalni objekt je tudi njega navdušil: “V živo je še lepše, kot je videti po televiziji. Ogromno je, svetlo, sliši se občinstvo. To je super, me je kar poneslo, na tribuni sem videl tudi slovenske navijače.
Doslej še nisem plaval pred takšnimi navijači in trema je kar izginila.”
Omeniti velja, da je v večernem finalu Garcia Tolson še enkrat popravil svetovni rekord v tej disciplini, zdaj znaša rekordna znamka 2:35,92.

V namiznem tenisu je bilo danes za mizami v pekinški univerzitetni dvorani vseh pet slovenskih predstavnikov. Namiznoteniški spored je začela Andreja Dolinar, ki pa je že po nekaj minutah izgubila dvoboj z Jordanko Fatmeh Al Azzam z 0:3. Jolanda Belavič je morala prav tako z 0:3 priznati premoč Turkinji Nelishan Kavas, zato pa je branilka naslova iz Aten Mateja Pintar boje v Pekingu začela z gladko zmago. Italijanka Federica Cudia je proti njej izgubila z 0:3. Andreja Dolinar je v popoldanskem delu v svoji skupini doživela še drugi poraz in tako izgubila vse možnosti za napredovanje, v drugo je bila s 3:0 boljša Srbkinja Borislava Perić. V moški konkurenci je gladek poraz z 0:3 doživel Bojan Lukežič, ugnal ga je Francoz Florian Merrien, medtem ko se je Ivan Lisac zelo dobro upiral favoriziranemu Korejcu Gun-Young Kimu in izgubil šele po petih nizih z 2:3.

“Za Matejo je pomembno, da je zmagala, saj je za nosilke ponavadi prva tekma na velikih tekmovanjih zelo težka. Šlo je gladko, v nadaljevanju pa bo igrala s Francozinjo Fanny Betrand in mislim, da bi morala tudi to zmagati. Andreja je dvakrat izgubila brez dobljenega niza in moram reči, da sem kar razočaran. Nasprotno pa se je Lisac zelo dobro boril, dvoboj je bil borben, nimam mu kaj očitati. Njegov tekmec je številka tri na svetu, pa bi lahko Lisac tudi zmagal,” je trener Gorazd Vecko ocenil prve nastope svoje peterice. Za napredovanje imata poleg Pintarjeve možnosti še oba igralca, medtem ko je tudi Belavičeva, za katere so to prve paraolimpijske igre in je prišla na tekmovanje s povabilom, po porazu izgubila možnosti za izločilne boje. Po Veckovih besedah pa bo njegova pričakovanja izpolnila že z zmago v naslednjem dvoboju proti Brazilki Carolini Maldonado.

Golbalska reprezentanca je dobro začela paraolimpijski turnir. V uvodni tekmi so v svoji predtekmovalni skupini Slovenci premagali Finsko s 7:2 (3:0). Slovenci so odlično začeli, Ivan Vinkler je izkoristil kazenski strel in nato dodal še zadetek in igre, za 3:0 ob polčasu je poskrbel kapetan Dejan Pirc. Finci so v prvem polčasu sicer zadeli dve vratnici, v nadaljevanju pa prek kazenskega strela znižali, toda slovenska obramba – ob Vinklerju in Pircu je v prvi postavi igral še Boštjan Vogrinčič – je bila zanesljiva. Pirc je med drugim tekmecem tudi ubranil kazenski strel, Vinkler je dodal še en gol in zmaga Slovenije ni bila več ogrožena. Na koncu je od sedmih slovenskih golov Vinkler dosegel štiri, Pirc pa tri.
“Zasluženo smo zmagali, Finci niso pokazali nič takega, da bi nas lahko premagali. Prizadeval si bom, da bom tako igral še naprej. Jutri bomo potrebovali še boljšo obrambo in takšno strelsko formo,” je nastop ocenil Vinkler, zadovoljen pa je bil tudi trener Anton Marton: “Finci so vedno neugodni. A če obramba pri nas “štima”, potem nam gre vedno dobro.
Zdaj je obramba dobro držala in ne vidim težav. Ivan lahko igra še bolje, a se še hranimo za kasneje. Finci nimajo tako močnih strelov, kasneje, ko bodo močnejši streli, pa bo prava slika. A sem kar zadovoljen.” V slovenski skupini so poleg Finske še Litva, Belgija, Danska in Španija.

Print Friendly, PDF & Email