GNEČA PO KITAJSKO – Ali gre za pravo navdušenje nad paraolimpijskimi igrami ali pa zgolj za radovednost, kakšni so videti olimpijski objekti od blizu, bodo pokazali prihodnji dnevi v kitajski prestolnici. Toda že zdaj je skorajda nemogoče dobiti vstopnice za nekatera tekmovanja; v slovenskem taboru so tako v nedeljo zaman iskali kakšno dodatno karto za namizni tenis ali strelstvo. Vodna kocka je bila že ob plavalnih predtekmovanjih polna do treh četrtin, gledalce tekem v košarki na vozičkih so prostovoljci kar odrivali iz sektorjev, kjer so bili že vsi sedeži polni, in jih usmerjali v zgornje nadstropje velike dvorane, velikanska gneča pa je bila tudi v olimpijskem parku, kjer so se pred razstavnimi paviljoni olimpijskih pokroviteljev vile dolge kače obiskovalcev. A so vsi potrpežljivo čakali, da bodo prišli na vrsto za svojih pet minut ogleda in kakšno spominsko fotografijo.

ROJSTNODNEVNIKI – V slovenski paraolimijski ekipi je kar precej takšnih, ki bodo v času iger na Kitajskem praznovali rojstne dneve. V ekipi, ki skupno s tekmovalci, trenerji in spremljevalci šteje 50 ljudi, šesterica pa ima rojstni dan v teh treh tednih. Že prvi tekmovalni dan 7. septembra sta praznovala strelec Damjan Pavlin in namiznoteniški igralec Bojan Lukežič, fizioterapevt Matej Kovač je že dobil darilo v imenu celotne delegacije 3. septembra, 16. septembra pa imajo rojstni dan kar trije:
odbojkarica Saša Kotnik, plavalec Dejan Fabčič in atletska trenerka Romana Kuhar. Poleg dobrih želja in simboličnih daril slovenske delegacije se lahko slavljenci razveselijo tudi pozornosti prirediteljev; v paraolimpijski vasi vsem slavljencem iz tukajšnje cvetličarne dostavijo velik šopek.

SAM V VODNI KOCKI – Potem ko je plavalec Dejan Fabčič, ki je prvič udeleženec paraolimpijskih iger, lahko še avgusta občudoval pekinško središče za vodne športne Vodno kocko v televizijskih prenosih, je pred začetkom svojih tekmovanj dobil celo priložnost, da povsem sam zaplava v slavnem bazenu. Na enem prvih treningov namreč ni bilo nobenega od njegovih tekmecev, tako da je lahko Fabčič v miru preizkusil vseh osem tekmovalnih prog in se nekoliko privadil nenavadnemu občutku v bazenu, ki ga plavalcem daje prozoren strop objekta.

NAVDUŠENI NAD SLAVNOSTNIM ODPRTJEM – V slovenski reprezentanci so se slavnostnega odprtja iger v Pekingu udeležili vsi športniki. Na prejšnjih slovesnostih so se nekateri odločili, da bodo zanje naporno večurno dogajanje raje izpustili. Za spremembo imajo veliko zaslug tudi prireditelji, saj so tokrat za razliko od zadnjih iger v programu prihod športnikov na stadion Ptičje gnezdo predvideli že na začetku, tako da so lahko vsi spremljali barvit in pester glavni del kulturnega sporeda. V slovenskem taboru so si bili enotni, da je bila predstava Kitajcev navdušujoča.

TEŽAVE SO POKRILI – Povsem brez težav pa na odprtju le ni šlo. Sredi mimohoda reprezentanc je na atletsko stezo pritekla na pol gola protestnica. Številni varnostniki, ki jih med prireditvijo na stadionu in v okolici zares ni manjkalo, so bili hitri in so zanje neljub dogodek spravili na tla, nato pa so žensko pokrili kar z zastavami, s katerimi so ob stezi mahali prostovoljci. Nič kaj nežno so jo nato tudi odpeljali s stadiona, a vse skupaj so vendarle dovolj spretno zakrili, da niti vsi gledalci na stadionu niso opazili, da nekaj ni bilo v skladu z načrti.

Print Friendly, PDF & Email