Peking, 13. septembra (STA) – Na paraolimpijskih igrah v Pekingu so slovenski športniki nastopili v prvem krogu ekipnih namiznoteniških tekmovanj, cestni kolesarski dirki in v golbalu. Slovenska ekipa v golbalu je izgubila z Dansko (4:6) in bo igrala za končno sedmo mesto na turnirju.
Slovenke so se v namiznem tenisu uvrstile v četrtfinale, Slovenci pa so v tem delu izpadli.

Kolesarski nastopi so se za slovenskega predstavnika v tem športu Davida Kusterja končali s cestno dirko. V združeni konkurenci treh kategorij, poleg Kusterjeve LC2 so se za medalje borili še v LC1 in CP4, si je slovenski tekmovalec pred dirko želel uvrstitve okrog 20. mesta. Želja se mu ni povsem izpolnila, saj je po šestih krogih po trasi olimpijskega triatlona z enim hujšim vzponom in skupno 73 prevoženih kilometrih dirko končal na 27. mestu. Za zmagovalcem Fabiem Tribolijem iz Italije je zaostal 15 minut.

“S cestno dirko sem podobno zadovoljen kot z nastopoma na velodromu. Danes sem se poskušal čim dlje držati glavnine v ospredju, zdržal sem krog in pol, potem pa se je kolona počasi razbila na več manjših skupinic. Do cilja sem kolesaril v skupini šestih ali sedmih kolesarjev, ne samo iz moje kategorije. Vreme nam je bilo precej bolj naklonjeno, z izjemo vetra je bila temperatura kar pravšnja. V zaključku dirke pa so se v moji skupini kolesarjev izmenjavali napadi, ki pa smo jih do ciljnega sprinta uspešno pokrivali,” je svoj zadnji nastop v Pekingu ocenil Kuster.

Reprezentanca v golbalu je po seriji petih zmag v predtekmovanju zdaj doživela drugi zaporedni poraz. Usoden je bil petkov z ZDA, ki je Sloveniji preprečil kakršnekoli možnosti za osvojitev kolajne. Zdaj je že jasno, da bodo Slovenci lahko prišli najvišje do sedmega mesta. Danes so namreč v boju za mesta od 5 do 8 izgubili z Dansko s 4:6. Slovenska prva postava Ivan Vinkler, Dejan Pirc in Boštjan Vogrinčič ni našla odgovora za dansko igro. Tekmeci so povedli, nato so sodniki Sloveniji razveljavili gol in tekmecem dosodili kazenski strel, ki pa ga je Vinkler ubranil. A takoj zatem so Danci zadeli še dvakrat. V drugem polčasu je v igro vstopil Matej Ledinek, ki je takoj znižal izid, toda Dance je do novega vodstva popeljal Peter Weichel. Vinkler je zmanjšal na 2:4, Ledinek pa na 3:4, po danski minuti odmora pa je Weichel dal še dva gola ter potrdil zmago. Zadnjo tekmo v Pekingu bodo Slovenci igrali v nedeljo, njihovi tekmeci pa bodo Finci.

V namiznoteniški dvorani sta se popoldne hkrati merili obe slovenski ekipi. V moški konkurenci sta se Bojan Lukežič in Ivan Lisac v kategoriji 3 v četrtfinalu borila s favorizirano francosko ekipo, za sosednjo mizo pa sta v kategoriji 4/5 v osmini finala igrali Andreja Dolinar in Mateja Pintar, njuni tekmeci sta bili igralki iz Hongkonga.
Pintarjeva je brezhibno začela in Pui Yi Wong ugnala s 3:0. V drugem posamičnem dvoboju je morala Dolinarjeva priznati premoč Ling Siu Chan, izid je bil prav tako 3:0. Odločilen je bil obračun dvojic. V njem sta Slovenski zanesljivo zmagali s 3:0 ter si na široko odprli vrata v naslednji krog, zmago pa je nato potrdila Pintarjeva s svojim drugim posamičnim uspehom; Chanova je prav tako izkusila moč najboljše slovenske igralke z 0:3. S skupnim izidom 3:1 se je Slovenija tako uvrstila v nedeljski četrtfinale.

“Te ekipe nisva poznali, z njima še nisva igrali. Šli sva v tekmo z željo, da poskusiva zmagati, predvsem v dvojicah, to je velikokrat pot do uspeha. V četrtfinalu imava Nemčijo, drugo ekipo na svetu. To bo zelo težka tekma in težko je reči, da imava kakšno možnost, ampak s kančkom sreče mogoče mogoče…,” je po nastopu dejala Dolinarjeva.

“Sem pozitivno presenečen, kajti od Hongkonga, ki je kitajska podružnica namiznega tenisa, sem pričakoval več. Andreja je imela nekaj težav, dvojice smo dobili suvereno, Mateja pa je dobila oba posamična dvoboja,”
ni skrival zadovoljstva trener Gorazd Vecko. Kako dobro je odigrala Pintarjeva, pove tudi podatek, da je z zmagama v posamični konkurenci dobila 1250 točk za svetovno lestvico.

Moška ekipa se je po pričakovanjih poslovila od iger v četrtfinalu proti Franciji. Ivan Lisac je začel posamični dvoboj z Jean-Phillipom Robinom in izgubil z 0:3. Naslednji je zaigral Bojan Lukežič in po slabšem začetku proti Florienu Merrienu dobil drugi in tretji niz z 11:7 in 11:8. Francoz je dobil četrti niz, tudi v petem nizu pa je bil Lukežič zelo blizu presenečenju, a je po izenačenju na 10:10 končal s porazom 10:12. V dvojicah sta Slovenca izgubila uvodna niza, nato pa tretjega dobila z 11:7. A presenečenja vendarle ni bilo, Francoza sta v četrtem nizu zmagala z 11:6 in končala dvoboj s skupnim izidom 3:0.

“Takoj po žrebu smo vedeli, da sta Francoza favorita. V boj sva šla brez obveznosti, ampak žal ni šlo. V svojem posamičnem dvoboju mi je žal, da ga nisem dobil, mogoče je bila želja premočna, pa me je malo zmanjkalo,”
je menil Bojan Lukežič, pomočnik trenerja Gregor Škafar, ki je spremljal dvoboj Lisca in Lukežiča, pa je dodal: “Francozi so bili papirnati favoriti, kar so prikazali tudi med tekmo. A moram čestitati našima igralcema, bila sta dostojen nasprotnik in vsak naslednji tekmec Francije bo imel težave. Škoda, ker Bojan ni izkoristil priložnosti, a so v ključnem trenutku Francozi pokazali svojo kakovost.”

Print Friendly, PDF & Email