Peking, 14. septembra (STA) – Slovenski športniki počasi končujejo svoje nastope na letošnjih paraolimpijskih igrah v Pekingu. V nedeljo so golbalisti s porazom končali tekmovanje na osmem mestu, v četrtfinalu je izgubila tudi ženska namiznoteniška ekipa, plavalec Dejan Fabčič pa je v svojem zadnjem nastopu ostal brez finala.

Ekipa v golbalu je tekmovanje v Pekingu končala na osmem mestu. Padec slovenskih predstav po uspešnem predtekmovanju in slabšem nadaljevanju v izločilnih bojih se je nadaljeval tudi v zadnjem obračunu za sedmo mesto; proti Finski, ki so jo Slovenci v prvem krogu zlahka premagali, so tokrat izgubili s 5:6. Že v prvem polčasu so Finci hitro povedli, nato sicer zgrešili kazenski strel, Matej Ledinek pa je Sloveniji zagotovil znižanje. Toda Skandinavci so hitro spet povedli za dva gola, razlika je bila celo že 4:1, na začetku drugega polčasa pa je Ledinek s kazenskega strela še izenačil na 4:4. A preobrata ni bilo, Finska je hitro spet dosegla dva gola ter tudi ob pomoči tekmecev, ko Ledinek ni zadel kazenskega strela, obdržala minimalno prednost, gol Ivana Vinklerja v zadnji minuti pa je pomenil le ublažitev poraza.

“Osmo mesto je malo pod pričakovanji. Jaz sem ciljal, da bi prišli med pet, s tem bi lahko bili zadovoljni. Tekma z ZDA nas je psihično pobrala, poskusili smo se zbrati, a ni šlo. Tokrat spet nismo zadeli, na zadnjih tekmah nikakor ne moremo zadeti. Škoda,” je črto pod pekinške nastope potegnil kapetan ekipe Dejan Pirc. “Fantom ne zamerim, saj so se borili.
Čeprav še delamo neumne, osnovnošolske napake. V prvem delu tekmovanja smo bili najboljši, edini smo imeli vse zmage. Potem pa tekma z Američani, po njej pa ni bilo več motivacije. Vse skupaj nam je ‘padlo’
za 70 odstotkov. Na tekmi z ZDA smo imeli medaljo v rokah, a nam je ušla,”
je po zadnji tekmi na turnirju menil trener Anton Marton.

Plavalni paraolimpijski spored v Vodni kocki je za edinega Slovenca Dejana Fabčiča končan. Danes je nastopil v svoji peti disciplini, na 50 metrov prosto v kategoriji S7, ter s časom 33,8 ostal brez finalnega nastopa, ki ga v tej disciplini niti ni pričakoval. V finalu je slavil Britanec David Roberts.

Konec nastopov pa je za Slovenijo tudi v namiznoteniški konkurenci. Po sobotnem porazu moške ekipe Bojan Lukežič-Ivan Lisac sta se danes od Pekinga poslovili še Mateja Pintar in Andreja Dolinar. Slovenki sta v četrtfinalu igrali proti Nemčiji, ki je bila kot druga nosilka v prvem krogu prosta. Nemki Monika Sikora Weinmann in Andrea Zimmerer sta upravičili status favoritinj in slavili s skupnim izidom 3:1. Za edino točko Slovenije je v prvem posamičnem dvoboju poskrbela bronasta iz posamičnega dela Pintarjeva, ki je spet pripravila pravo srhljivko svojim navijačem. Izgubila je prva dva niza, nato pa se je s tremi dobljenimi (na 9, 2 in 3) uspešno vrnila v igro. Nato pa sta Nemki le prevzeli vajeti, Dolinarjeva je morala priznati premoč Zimmererjevi z 0:3 v nizih, enak izid pa je bil tudi v obračunu dvojic. Zadnja je imela priložnost Pintarjeva, toda v boju s prvo nemško igralko Zimmererjevo je izgubila z
0:3 (-6, -9, -5), s tem pa je bilo tudi konec slovenskih nastopov v paraolimpijski namiznoteniški dvorani.

“Vedeli sva, da bo tekma težka, Nemki sta bili drugi nosilki. Igrati dve kategoriji višje je bilo tudi zame tokrat pretežko. Zadovoljna sem, da sem dobila eno posamično tekmo. Škoda je dvojic, kjer je bilo malo preveč napak. A vseeno je bila tekma dobra, Nemki pa sta bili tokrat boljši,” je športno priznala Pintarjeva. Trener Gorazd Vecko pa kljub porazu ni bil razočaran: “Mateja je spet osvojila posamično medaljo, v ekipni konkurenci pa nastopa dve skupini višje kot sicer in sem z njenimi nastopi izredno zadovoljen. Malo manj sem lahko zadovoljen z Andrejinim nastopom, a se je v ekipni konkurenci vendarle približala. Bolje je bilo med dvojicami, posamično pa ni bilo ne vem koliko napredka.”

Print Friendly, PDF & Email