Peking, 17. septembra (STA) – Slovesnost ob koncu paraolimpijskih iger v Pekingu je bila zadnje dejanje drugega največjega športnega dogodka leta.
Od 8. avgusta, ko so se začele olimpijske igre, pa do današnjega konca paraolimpijskih iger sta bili Kitajska in njena prestolnica v središču zanimanja športne javnosti.

 

Zdaj je ugasnil tudi paraolimpijski ogenj in v Pekingu so zastavo Mednarodnega paraolimpijskega komiteja predali naslednjemu prireditelju, Londonu 2012.

Podobno kot pri olimpijskih igrah je bilo tudi zadnje dejanje paraolimpijskih bolj sproščeno kot uvodna slovesnost. Prireditelji so lahko več časa namenili barvitemu kulturnemu programu, saj so namesto mimohoda športnikov tokrat na stadion Ptičje gnezdo prišli le nosilci zastav posameznih držav. Slovenski zastavonoša je bil Jože Flere, s srebrno medaljo najuspešnejši slovenski udeleženec iger. Ostali aktivni udeleženci pa so nato vstopili na stadion pomešani, brez določene nacionalne pripadnosti.

Na slovesnosti so podelili tudi nagrado Whan Young Dai za športnico in športnika, ki sta na letošnjih igrah najbolj predstavljala bistvo paraolimpijskih iger in športa invalidov. Nagradi sta prejela Panamec Said Gomez in Južnoafričanka Natalie du Toit. Zahvalo številnim prostovoljcem, s pomočjo katerih so igre potekale nemoteno, je s simbolično predajo šopkov izvedla šesterica športnikov, ki so jih med igrami izvolili v športno komisijo IPC.

Končna slovesnost iger je imela tudi nekaj točk železnega repertoarja, kamor sodita tudi nagovora predsednika organizacijskega odbora iger (BOCOG) in Mednarodnega paraolimpijskega komiteja (IPC), Liu Qija in Philipa Cravena. “Športniki, prostovoljci, vsi, ki ste sodelovali pri izvedbi iger. Nenazadnje tudi vi, fantastično občinstvo. Vsi ste zaslužni, da smo doživeli izjemne paraolimpijske igre. Izredna organizacija, veliko vloženih čustev in energije. To so bile najboljše paraolimpijske igre doslej. Hvala, Peking, hvala, Kitajska!” se je Craven zahvalil, preden je razglasil, da so igre v kitajski prestolnici končane.

Sledilo je še spuščanje paraolimpjske zastave, slednjo je nato Craven predal v roke županu Londona Borisu Johnsonu, ki se je na odru pridružil svojemu pekinškemu kolegu Guo Jinlongu.

Prav London je imel, podobno kot na OI, precejšnjo vlogo na slovesnosti ob koncu iger. Britanci so oba dogodka povezali, spet so pripeljali značilni londonski dvonadstropni avtobus, in glasbeni program nadaljevali tam, kjer so ga pred dobrimi tremi tedni končali. S tem so želeli sporočiti, da bodo tudi izvedbo paraolimpijskih iger vzeli enako resno kot olimpijskih, pa tudi obe zastavi bosta v državo gostiteljico naslednjih iger pripotovali istočasno.

Sledilo je še zadnje dejanje paraolimpijskih iger v Pekingu 2008: ob koncu enoinpolurnega programa so na stadionu ugasnili ogenj, ki je na strehi Ptičjega gnezda gorel od 6. septembra, nato pa z ognjemetom končali igre, za olimpijskimi drugo največje športno tekmovanje na svetu z več kot 4000 udeleženci.

Print Friendly, PDF & Email