Brdo pri Kranju – Na Brdu pri Kranju je bila 44. podelitev Bloudkovih nagrad, najvišjih državnih priznanj na področju športa. Nagrade za leto 2008 so prejeli Primož Kozmus, Jože Okoren, Stane Papež in Adi Vidmajer, podelili pa so tudi deset plaket.

Plakete so dobili
Alenka Bikar, Tomaž Druml, Jože Flere, Tone Fornezzi, Rane Glavnik, košarkarska reprezentanca gluhih, Marijan Salobir, Stanislav Simšič, Polonca Sladič in Marija Šestak. V imenu nagrajencev se je zahvalil Okoren, ki je priznanje dobil za življenjski prispevek k razvoju športa invalidov.

 

Bloudek je bil izjemna osebnost, sam olimpijec, pobudnik športnega udejstvovanja in je utemeljil slovensko športno samobitnost na organizacijskem, gradbenem in drugih področjih. Njegova podjetnost je v teh časih še posebej pomemben zgled. Na razvoj in prihodnost je, tako na področju inženirstva kot tudi športa, potrebno gledati tudi v luči njegove smelosti in poguma … Želimo si, da bi njegova mojstrovina v Planici dobila ustrezno podobo v najkrajšem času,” je uvodoma dejal predsednik države Danilo Türk. Miroslav Cerar, predsednik odbora za podelitev Bloudkovih nagrad, je izpostavil tudi veliko potrebo po ustreznejši rešitvi za Muzeja športa, ki je sedaj v povsem neustreznih prostorih.

Minister za šolstvo in šport Igor Lukšič je v osrednjem govoru poudaril, da so nagrajenci s svojim borbenim duhom in požrtvovalnostjo dosegli izjemne rezultate. “Dobri rezultati niso stvar naključij, ampak plod sistematičnega in trdega dela ter odrekanj. Dosegajo jih športniki brez imena, ki krožijo le po naših soseskah, vrhunski športniki, tisti, ki so se na največjih tekmovanjih okitili z zlatom, pa vse do športnih legend, kot sta Leon Štukelj in Cerar. Slovenski šport je svetovni čudež. Naša država ni mačehovska do svojih odličnikov, ampak jim podaja roko. Tako je bilo v preteklosti in še bolj sedaj. Uredili bomo status vrhunskih športnikov,” je obljubil Lukšič in dodal, da je potrebno poskrbeti tudi za več telesne vzgoje od vrtcev do univerz.

 
Atlet Kozmus, zlati olimpijec v metu kladiva lani v Pekingu in športnik Slovenije leta 2007 in 2008, je po prireditvi o svoji pobudi o ureditvi statusa vrhunskih športnikov – sprožil jo je na prireditvi Športnik leta 22. decembra lani – dejal, da je napoved o s strani države podprtem izobraževanju po koncu kariere in zaposlovanju v klubih, društvih in zvezah, dobra vest: “Vsi najpomembnejši v državi se zavedajo problema, toda sedaj je vse še na stopnji dogovarjanja in bo rešitve potrebno natančneje doreči.
Slovesnost je potekala na dan, ko je bil rojen inženir Stanko Bloudek, eden največjih športnih organizatorjev pri nas in doslej edini Slovenec, ki je bil član Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK). Dobitniki nagrad prejmejo po 3000 evrov, plaket pa po 1000 evrov. Scenarist in režiser prireditve je bil Gašper Tič, voditeljica pa Nataša Tič Ralijan.
Prispevek in fotografije: Delo in Andreja Razlag
Print Friendly, PDF & Email