Ljubljana, 28. avgusta (STA) – Slovenska reprezentanca gluhih bo v prvi polovici septembra nastopila na največjem tekmovanju za gluhe športnike, olimpijskih igrah na Tajvanu (Deaflympics). Slovensko odpravo, v kateri bodo košarkarji, judoistka in kolesar, je pred odhodom sprejel tudi minister za šolstvo in šport Igor Lukšič in slovenskim udeležencem zaželel veliko uspeha.

Slovenska reprezentanca gluhih se iger udeležuje od leta 1993, na teh tekmovanjih pa so slovenski športniki doslej osvojili že precej medalj in zbrali veliko visokih uvrstitev. Z dvema srebrnima medaljama (2001, 2005) so pri nabiranju odličij vselej prisotni košarkarji, na najvišja mesta pa so se zavihteli tudi že kolesarji in na zimskih izvedbah alpski smučarji.

Letošnje, že 21. poletne olimpijske igre gluhih bodo prve v Aziji. Na Tajvanu, kjer bodo tekmovanja potekala od 5. do 15. septembra, pričakujejo več kot 3600 udeležencev iz 97 držav, ki se bodo pomerili v 20 panogah s skupno 182 disciplinami. Slovensko zastopstvo bo sodelovalo v treh panogah, košarki – slovenski igralci bodo branili srebro z zadnjih iger 2005 v Melbournu -, kolesarstvu in judu; v zadnjih dveh športnih bosta nastopila le po en tekmovalec oziroma tekmovalka.

Pred odhodom v Azijo, ekipa se bo na pot odpravila v ponedeljek, je športnike sprejel tudi minister za šolstvo in šport Igor Lukšič.
“Želim vam, da predstavljate vašo državo in sebe čim bolj uspešno. V nekaterih panogah ste zelo uspešni in osvajate zlate medalje, naj tako tudi ostane. Želim vam veliko sreče in da se vrnete tako nasmejani, kot boste odšli,” je Lukšič nagovoril slovensko delegacijo. Gluhi športniki so ministra seznanili z željo, da bi država podobno kot za vrhunske športnike poskrbela tudi za najboljše gluhe športnike, Lukšič pa je na to dejal: “Z nagradami je tako: vsi smo vedno veseli uspehov, ko pa je treba zagotoviti nagrade, so težave. Po svojih močeh bom te predloge podprl, a le beseda ministra v tej demokratični državi ni zadosti.”

Športnike je pozdravil tudi predsednik krovne invalidske športne organizacije, Zveze za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijskega komiteja Emil Muri, Janez Slatinšek, predsednik Športne zveze gluhih Slovenije, pa je svoje športnike na Tajvan prav tako pospremil z dobrimi
željami: “Z velikim navdušenjem potujemo na olimpijado gluhih.
Pričakujemo dobre rezultate, obljubljamo, da ne bomo razočarali. Gluhi športniki veliko pričakujejo od države in ministrstva za šport in želimo si, da bi gluhe športnike vrednotili tako kot slišeče.”

Košarkarsko ekipo Slovenije bodo na Tajvanu zastopali Saša Lukić, Damjan Šebjan, Peter Rankovič, Miha Jakofčič, Domen Starc, Nejc Drekonja, Aleksander Perić, Matic Makuc, Miha Fabijan, Jan Orešnik in Klemen Javornik, trener pa je Peter Brumen. “Nikoli še nismo bili slabši kot peti na velikih tekmovanjih, OI, EP ali SP. Imamo šest medalj, tudi zlato z EP v Ljubljani. Zdaj nam manjka eden od nosilcev igre Miha Zupan, ki je podpisal novo profesionalno pogodbo z grškim prvoligašem, kjer pa nočejo niti slišati o tem, da bi mu dovolili nastop za neko ekipo gluhih.
Brez njega bo velik del odgovornosti prevzel Saša Lukič in le želim si lahko, da bi mu ostali znali asistirati,” je pričakovanja strnil Brumen in obenem ministra opozoril na veliko težavo ekipe: starejši reprezentanti vse težje najdejo čas za kakovostne priprave zaradi neurejenega statusa športnika in težav, predvsem pri ohranjanju služb, v vsakdanjem življenju, zaradi česar je tudi zanj vodenje ekipe postalo precej težje kot v prejšnjih letih, ko so bili tekmovalci mlajši. Poleg košarkarjev bosta Slovenijo v Taipeiju zastopala še kolesar Samo Petrač in judoistka Eva Potočnik.
(konec)tb/jz
STA156 2009-08-28/15:19
281519 AUG 2009

Print Friendly, PDF & Email