Organizacija letošnjih olimpijskih iger poteka na izjemno visokem novoju. O izjemni pomembnosti iger nas na vsakem koraku opominjajo plakati, ki ljudi vabijo na sicer nabito polne športne dogodke. Na Tajvanu vlada visoko zanimanje za vse športne discipline, nacionalne šole so organizirale tudi prihode celih avtobusov mladih navijačev. Priznati je potrebno, da vlada izjemen olimpijski duh na vseh športnih prireditvah, znakovni jezik nas spremlja celo na poti do olimpijskega prizorišča, do katerega pelje tudi podzemna železnica. Na vsakem koraku nas nagovarjajo panoji, ki nas učijo pozdrava v znakovnem jeziku, celo taksisti so željni spoznavanja novih kretenj.

     

 

Pripravili smo kratek pregled olimpijskega dogajanja. Začenjamo s košarko.

 

Izjemno zanimiva je bila končnica boja za medalje v moški košarkaški konkurenci. Polfinalna tekma med Grčijo in ZDA je v prvih treh četrtinah kazala, da bo Evropa le nadigrala ZDA. Grki so prve tri četrtine vodili s  10 točkami prednosti, sledilo je izenačenje in vodstvo ZDA v zadnji četrtini ter končna zmaga z rezultatom 57:64. Litva si je preboj v finalu prislužila z zmago nad Izraelom. Finalna tekma je ves čas kazala na premoč ZDA. Zdelo se je, da proti litvanski močni conski obrambi Američani znajo igrati, izjemno razpoloženi igralci so točke kar nizali, največ točk 30, je priigrala številka 9, Haney. ZDA so tako ponovno postale olimpijski prvak z rezultatom 90:73. V ženskem finalu sta se srečali reprezentanca ZDA in Švedska. Švedinje, dobitnice srebrne medalje iz prejšnjih olimpijskih iger, so nadigrale Američanke in si s 6 točkami razlike priigrale zasluženo olimpijsko zlato.

 

Košarka    USA-LIT    
                     
   

V moškem tekmovalnem delu v bowlingu je bil najbolj uspešen Korejec AN Seongjo (1989), z 3325 doseženih točk. Korejec CHOI Taein (1976), je z 3276 doseženih točk osvojil srebro, njegov rojak CHOI Taein (1976), pa bron. V ženski konkurenci je zlato pripadlo domačinki CHANG Yao Chien (1975), 3132 je bilo število točk, potrebnih za zlato medaljo. Japonka MATSUKIYO Toshiko (1947) je dosegla na koncu 3069 točk, kaer je bilo dovolj za srebro. Bron je pripadel Nemki BERTI Themis (1981).

 

Bowling  
     

 

Na letošnjih igrah je padlo že 20 rekordov v plavanju, eden v atletiki in drugi v streljanju. V streljanju na tarčo, oddaljeno 50 metrov s treh pozicij, je postal lastnik rekorda Ingo Schweinsberg, ki je z rezultatom 1129, premagal samega sebe, saj je bil dosedanji rekord prav tako v njegovi lasti.

Izjemna je bila finalna tekma v rokometu med Hrvaško in Srbijo. Hrvati so z rezultatom 29:19 postali olimpijski prvaki. Najboljši strelec na hrvaški strani je bil z osmimi goli Lušič Oliver.

NAJVEČ MEDALJ SO SI DO SEDAJ PRISLUŽILE NASLEDNJE REPREZENTANCE

Na olimpijskih igrah vlada nizjemna konkurenca in vrhunska pripravljenost športnikov. Nekateri med njimi so profesionalni športniki, ki v svohji državi prejemajo redno denarno spodbudo za svoje vrhunske uvrstitve, z rezultati in dosežki ne zaostajajo za slišečo konkurenco. Dobitniki medalj si v nekaterih državah za osvojeno medaljo prislužijo tudi visoko denarno nagrado, kar pa žal ne velja za Slovence, ki v svoji državi še vedno čakajo na ureditev statusa, da o nagradah za medalje, ki so jih naši športniki v dolgoletnih nastopih priborili naši državi niti ne govorimo. Tajvanski športniki za zlato prejmejo nič manj kot 38.000 evrov. Visoka denarna čaka tudi Ruske športnike, Južnoafričane, Hrvate…

Print Friendly, PDF & Email