Zveza paraplegikov Slovenije je 12.9.2009 na atletskem stadionu Kladivar v Celju v organizaciji DP jugozahodne Štajerske, izvedla 40. – jubilejni memorial prof. Bojana Hrovatina. Na jubilejnem tekmovanju so bili doseženi odlični rezultati, nastopili pa so tudi športniki paraplegiki iz Hrvaške.Tekmovanje je hkrati štelo tudi za državno prvenstvo atletov paraplegikov in tetraplegikov.

Atletinje in atleti so ob 9. uri pričeli s tekmovanjem v metu kopja (kija), nato pa nadaljevali s suvanjem krogle, metu diska in hitrostnimi vožnjami. Vožnjo na 100 m s standardnimi vozički so posvetili prof. Bojanu Hrovatinu, vožnjo na 800 m s tekmovalnimi vozički, pa velikemu prijatelju športnikov paraplegikov, športnemu novinarju Henriku Übeleisu.
Tekmovali so tudi športniki, ki so pred štiridesetimi leti nastopili na prvem spominskem tekmovanju, ki je leta 1970 potekalo v takratnem Zavodu za rehabilitacijo invalidov v Ljubljani. V spomin in doprinos pri razvoju športa paraplegikov in tetraplegikov so prejeli posebna spominska priznanja. Ob tem naj omenimo našega nekdanjega odličnega športnika Ivana Tajnška, ki je nastopil prav na vseh 40-tih spominskih tekmovanjih. O pionirju invalidskega športa v Sloveniji, o izjemnemu športniku in našemu velikemu prijatelju, pa preberite več v sestavku –  prof. BOJAN HROVATIN.

Tekmovanje se je po urniku odvijalo hitro in brez zapletov, za nemoten potek pa so skrbeli sodniki in zapisnikarji. Atleti so v troboju (met kopja, diska oz.kija, krogle) tekmovali na petih tekmovalnih mestih – A – veterani in ženske, B – moški F 51, C – moški F 52 in F 53, D – moški F 55 in F 56. Torej tekmovalci so menjavali na iste tekmovališču menjavali le tri različna orodja. Hitrostne vožnje na 100, 200 in 400 m, ki so prav tako štele za troboj pa izvedli na odlični tartanski stezi.
Ob razglasitvi rezultatov so športnike pozdravili in nagovorili: celjski podžupan Stane Rozman, predsednik ZŠIS Emil Muri in predsednik ZPS Dane Kastelic. Zmagovalci so prejeli lične kolajne, zmagovalne ekipe, ki so tekmovale skozi leto pa pokale. Tokrat so podelili tudi prehodni pokal, ki ga je osvojila prvouvrščena ekipa DP jugozahodne Štajerske, druga je bila ekipa DP Koroške, tretja pa ekipa DP ljubljanske pokrajine. Prireditev je domiselno komentiral Rok Vodušek.

REZULTATI

{gallery}slike/090912_HORVATINOV MEMORIAL{/gallery}

Print Friendly, PDF & Email