Čeprav so se olimpijske igre v Kanadi končale, bodo tekmovališča v Vancouvru in Whistlerju mirovala le dobrih deset dni. Že 12. marca se bodo namreč v Kanadi začele še paraolimpijske igre, največje tekmovanje za športnike invalide, tudi za edinega slovenskega udeleženca Gala Jakiča.

Številčno skromna slovenska ekipa – v njej so tekmovalec v alpskem smučanju Gal Jakič, trener Bojan Kavčič in vodja reprezentance Roman Jakič – bo v Kanado odpotovala v soboto. Čas do iger bodo izkoristili za aklimatizacijo in treninge. Slavnostno odprtje iger bo 12. marca, v slovenskem taboru pa z izbiro zastavonoše ne bodo imeli težav. Pravi tekmovalni ritem se bo za Jakiča začel v drugi polovici iger, ko bosta na sporedu njegovi disciplini slalom in veleslalom.

“Na te paraolimpijske igre ne gremo s turističnimi nameni. To je veliko tekmovanje in s takšnim pristopom se ga tudi lotevamo. Upam, da se bo bom z dobrimi vožnjami vsaj v eni disciplini uvrstil med 20 najboljših. Treba bo pokazati vse znanje, a s treningom, ki sem ga opravil, je tak rezultat mogoče doseči,” je pred odhodom čez lužo na novinarski konferenci v Ljubljani pričakovanja strnil Jakič. Na paraolimpijskih igrah bo drugič, vendar prvič v zares aktivni športni vlogi. Pred štirimi leti v Torinu je zaradi administrativnih zapletov s povabili Mednarodnega paraolimpijskega komiteja lahko nastopil le kot predtekmovalec. Terene v Whistlerju je delno spoznal tudi prek televizijskih prenosov OI in pravi, da strahu ni: “Mnenja glede zahtevnosti so deljena, nekateri pravijo, da so zahtevni, drugi, da ne. Kakšnih posebnih skrivnih nasvetov od naših smučarjev nisem dobil, le jasen namig: tja se gre dirkat!”

Dober nastop v ostri konkurenci (v alpskem smučanju bo nastopilo 180 tekmovalcev, v Jakičevi kategoriji sedečih smučarjev pa približno 50 z izpolnjeno normo) pričakuje tudi trener Kavčič: “Če bo naredil takšne vožnje kot na treningu, bodo rezultati dobri. Je pa še neizkušen tekmovalec, ki pa je od Torina zelo napredoval.”

Jakič bo na obeh tekmovanjih (veleslalom bo 19. marca, slalom pa 21.) nastopil v opremi, v kakršni so na olimpijskih igrah nastopili slovenski alpinci, tudi oprema za prosti čas bo enaka olimpijski. Za takšen napredek ima zasluge tudi Smučarska zveza Slovenije. “Na SZS smo dali več poudarka športu invalidov, ki je v Sloveniji podcenjen, in bomo tako delali tudi v prihodnje. Tudi invalidom moramo pomagati, da se s svojim športom ukvarjajo v takšni meri, kot je možno,” je dejal Matjaž Šarabon, poslovni direktor alpskih disciplin.

 

Izvedbo programa je omogočilo sofinanciranje Fundacije za šport.

Print Friendly, PDF & Email