Vancouver, 20. marca (STA/AFP) – Vancouver, ki je letos že gostil olimpijske igre, pravkar pa v tem kanadskem mestu potekajo še paraolimpijske igre, bo čez pet let gostil še eno veliko športno prireditev. Organizatorji olimpijskih iger gluhih (Deaflympics) so danes predstavili nekaj podrobnosti zimske izvedbe iger gluhih leta 2015 v Vancouvru.

Vancouver je izvedbo iger gluhih dobil septembra lani, potem ko so delegati na kongresu soglasno podprli njegovo kandidaturo. Kanadske igre bodo 18. zimsko tekmovanje najboljših gluhih športnikov. Poletne olimpijske igre gluhih prirejajo od leta 1924, zimske pa od leta 1949. Nazadnje so se športniki na poletnih igrah zbrali lani na Tajvanu, naslednje bodo leta 2013 v Atenah, zimski pa so imeli zadnja tekmovanja v Salt Lake Cityju 2007, naslednje igre bodo 2011 v Visokih Tatrah na Slovaškem.

Tekmovanj v Vancouvru se bo predvidoma udeležilo 650 gluhih športnikov iz 29 držav, tekmovali pa bodo v 27 disciplinah v Vancouvru in Whistlerju. Prizorišča tekem v alpskem smučanju, smučarskih tekih, curlingu, hokeju in deskanju bodo ista kot na letošnjih OI in paraolimpijskih igrah. Direktor organizacijskega komiteja iger gluhih 2015 DJ Lampitt je sporočil, da bo proračun približno 14 milijonov dolarjev.
(tb/ad)

Print Friendly, PDF & Email