Danes se na svetovnem pokalu v veslanju na Bledu pričnejo s kvalifikacijami  prvi nastopi udeležencev, med njimi tudi invalidov. Slednji prihajajo iz štirinajstih držav in bodo nastopili v 34 posadkah različnih kategorij.
Včeraj so opravili večino zdravstvenih klasifikacij, ki jih je uspešno prestal tudi slovenski predstavnik Dejan Fabčič. Mojco Tomažin in Boruta Pervanjo ta test čaka še danes in prepričani smo, da bo tudi njima uspelo. Tako bi lahko pričeli s pripravami na svetovno prvenstvo, ki bo naslednje leto prav tako na Bledu in v nadaljevanju tudi za nastop na paraolimpijskih igrah 2012 v Londonu.
Organizator svetovnega pokala, Veslaška zveza Slovenije je skupaj z  Zvezo za šport invalidov Slovenija-Paraolimpijski komite prvič pripravila tako zahteven mednarodni projekt skupaj za neinvalide in invalide. Nad to idejo je bil še posebej navdušen predsednik republike dr. Danilo Turk, ki je obiskal prizorišče v torek in se več kot dve uri zadržal v pogovoru s slovensko reprezentanco neinvalidov ter organizatorji. Obljubil je, da si bo z veseljem ogledal sobotna finala predvsem za invalide, v kolikor bo le lahko uskladil ostale obveznosti.
Na Blejskem jezeru se bodo med invalidi pomerile 4 posadke ženskih enojcev, 15 posadk moških enojcev, 8 posadk mešanih dvojcev ter 7 posadk mešanih četvercev brez krmarja. Edino Ukrajina bo sodelovala v vseh štirih kategorijah, nekatere države imajo po dva čolna v eni kategoriji (FRA, GBR, ISR), nekatere pa samo v eni (HUN, ESP, GER).

 

Print Friendly, PDF & Email