Trebnje, 08. decembra (STA) – Zveza za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijski komite (ZŠIS-POK) je danes podelila priznanja za najboljše slovenske športnike leta med invalidi. Najboljša sta igralka showdowna, namiznega tenisa za slepe in slabovidne Jana Führer ter slepi kegljač Marjan Žalar. Ekipno so bili najboljši ženska namiznoteniška in moška strelska reprezentanca.

vsi dobitniki priznanj

Fotogalerija

Športnica leta 2010 Jana Führer – najboljša je bila že lani – si je letošnjo nagrado prislužila z drugim mestom na evropskem prvenstvu na Švedskem. V moški konkurenci je bil najboljši športnik invalid Marjan Žalar, ki je na evropskem prvenstvu v kegljanju za slepe in slabovidne na Slovaškem osvojil prvo mesto.

V ekipni konkurenci sta bili najboljši namiznoteniški igralki Mateja Pintar in Andreja Dolinar. Na svetovnem prvenstvu v Južni Koreji sta osvojili tretje mesto v ekipni konkurenci. Moška ekipa leta pa so strelci Srečko Majcenovič, Damjan Pavlin in Gorazd Franček Tiršek, ki so na evropskem prvenstvu v Zagrebu z zračno puško stoje (kategorija SH2) osvojili tretje mesto.

Športnike invalide je na njihovi prireditvi v Trebnjem pozdravil tudi slovenski predsednik Danilo Türk, ki je izpostavil dolgoletno tradicijo športa invalidov, uspehe slovenskih tekmovalcev ter jim zaželel dobro delo in uspešne nastope na tekmovanjih tudi v prihodnje.

“Nekateri ste se med vrhunske športnike vpisali prvič, drugi pa že po tradiciji dosegate rezultate v vašem športu, ki vse bolj postaja tudi naš, skupen šport. Rezultati so plod trdega dela in dobre organizacije.
Šport je za vas še bolj pomemben kot za druge, saj močno dopolnjuje vaše življenje. Vidim, kako velika in pomembna je misija športa invalidov,” je športnike nagovoril Türk. Za udeležbo na prireditvi se je slovenskemu predsedniku zahvalil tudi predsednik ZŠIS-POK Emil Muri, ki je čestital športnikom in jim zaželel veliko uspeha in čim več izpolnjenih norm, saj se vse bolj bližajo tudi paraolimpijske igre v Londonu 2012, največje tekmovanje za športnike invalide.

Poleg priznanj za najboljše športnike letošnjega leta je ZŠIS-POK podelila še druge nagrade. Srebrne znake za medalje na svetovnih prvenstvih so prejeli Pintarjeva, Dolinarjeva in njun trener Gregor Škafar ter strelci Majcenovič, Pavlin in Tiršek in njihova trenerka Polona Sladič. Bronaste znake ZŠIS-POIK podeljuje za medalje na evropskih prvenstvih, dobili pa so jih Marjan Žalar, Aleksander Sandi Sabo za posamično in ekipno medaljo na evropskem prvenstvu v showdownu, Führerjeva za posamezno in ekipno uvrstitev na EP v showdownu, prav tako pa še trije udeleženci tega prvenstva Tanja Oranič, Peter Zidar in Aleksander Novak za ekipne uvrstitve; Marija Fras za posamično in ekipo uvrstitev na EP v kegljanju za slepe in slabovidne, Mitja Žalar za posamezno uvrstitev na tem prvenstvu ter Matej Brajkovič za medaljo na evropskem prvenstvu v biljardu na Hrvaškem ter trenerja showdowna Gregor Habjan in kegljanja Andreja Razlag.

Bronaste znake so dobili tudi dobitniki medalj na evropskih igrah specialne olimpiade: namiznoteniški igralci Petja Vrbnjak, Franja Pšeničnik, Mateja Bizjak, Debora Rojc in atleti Alenka Markelj, Elviana Zulič, Lucija Meško, Uroš Požar, Robi Vlah, Aleš Masten, Aleš Capuder, Albin Šenveter ter trenerji: Peter Cusma, Andreja Resman, Milena Pinter, Miran Vrabič, Jure Vajs in Ljubomir Miličević. Priznanji za dosežena svetovna rekorda sta dobila atlet Jože Flere in plavalec Aleš Sečnik, za dolgoletno delo v športu invalidov oziroma specialni olimpiadi pa Igor Malič in Marijan lačen. Nagrado za perspektivnega mladega športnika so letos podelili 15-letnemu teniškemu igralcu Marinu Keglu.

“To je nagrada za športno leto 2010 in za leta nazaj, kajti brez teh let tudi letošnjega nagrade ne bi bilo. Prvi uspeh je bila medalja, zdaj pa je še plaketa. To je veselje, sreča. Na prvenstvu smo bili zelo uspešni, vsi smo zadovoljni, smo tudi ekipno uspešni. Želimo si še ponovitve uspehov, a konkurenca je zelo močna,” je stara in nova športnica leta Führerjeva povzela še eno uspešno sezono. “Zame je to dokaz, da delam prav, da sem na pravi poti. Igra sama mi je zelo lepo uspela, napak je bilo malo. Je pa res, da je bilo zelo lepo biti prvi, to je bil tudi moj cilj,” pa je uspeh podoživel kegljač Žalar.

 

 

Ob tej priložnosti se zahvaljujemo financerjem FIHO, Ministrstvo za šolstvo in šport ter Fundaciji za šport, saj brez njihovih prispevkov programov športa invalidov ne bi mogli izvesti.

Print Friendly, PDF & Email