Laško, 4. – 7. maj 2011, športna dvorana Tri Lilije

Bilten (ang)

Seznam tekmovalcev

Laško bo od 4. do 7. maja 2011 že sedmič prizorišče dvobojev najboljših igralk in igralcev namiznega tenisa med športniki invalidi. Prvi tovrstni turnir je bil organiziran leta 2004 v Laškem, kot tudi vseh ostalih sedem, enkrat, leta 2007, pa so se športniki pomerili v Kranjski Gori, kjer je bilo istega leta tudi Evropsko prvenstvo.

Udeležba je iz leta v leto številčnejša, prav letos pa organizator Zveza za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijski komite pričakuje rekordno udeležbo. Razlog za to so tako Paraolimpijske igre naslednje leto v Londonu in zbiranje potrebnih točk za uvrstitev na najpomembnejše tekmovanje kot tudi dober sloves turnirja kot enega najbolje organiziranih na svetu.

Tako bo na 8. Odprtem prvenstvu Slovenije – Thermana Laško 2011 nastopilo 342 tekmovalcev iz 36 držav. 184 se jih bo pomerilo na invalidskih vozičkih v kategorijah od 1 do 5, 158 tekmovalcev pa v kategorijah od 6 do 10, kjer tekmujejo stoje.

Prvič se bo slovenski publiki predstavila namiznoteniška velesila Kitajska. Z največ tekmovalci prihaja Francija (34), sledi Kitajska (26), Italija (20). Letošnji turnir bo najmočnejši do sedaj, kar kažejo nekateri podatki o udeležencih. Tako bo v Laškem prisotnih osem aktualnih paraolimpijskih zmagovalcev iz Pekinga 2008 (3 moški, 5 žensk), dvanajst aktualnih svetovnih prvakov iz leta 2010 (5 moških, 7 žensk) ter šestnajst vodilnih na svetovni lestvici na dan 1. aprila 2011 (9 moških, 7 žensk). Med ženskami so kar štiri tekmovalke, ki se ponašajo z naslovom paraolimpijske zmagovalke iz Pekinga 2008 in naslovom svetovne prvakinje iz Gwangjuja, Koreja 2010. To so Kitajke Ying Liu (2), Qian Li (3) in Ying Zhou (4) ter Francozinja Thu Kamkasomphou (8). Pri moških se z aktualnima naslovoma lahko pohvali Kitajec Pan Feng Feng (3).

Slovenijo bodo pod vodstvom glavnega trenerja Damijana Lazarja in pomočnika Darka Kojadinoviča zastopali Mateja Pintar, Andreja Dolinar, Barbara Meglič, Jolanda Belavič, Bojan Lukežič, Ivan Lisac, Primož Kancler in Davorin Dervarič. Seveda bodo oči slovenske javnosti uprte v paraolimpijsko zmagovalko iz leta 2004 ter bronasto iz Pekinga 2008 Matejo Pintar, kategorija 3, prav tako pa tudi na vse boljšo Andrejo Dolinar, kategorija 4, ki je skupaj z Matejo na lanskem SP osvojila bronasto medaljo v ekipni konkurenci. Zanimiv bo tudi nastop Jolande Belavič v kategoriji 9, ki je trenutno na desetem mestu svetovne lestvice in potrebuje čim več točk za paraolimpijske igre London 2012. Te so še kako potrebne tudi za Bojana Lukežiča in Ivana Lisca, ki bosta tekmovala v izjemni konkurenci kategorije 3, kjer so svoj nastop napovedali vodilni na svetovni lestvici Francoz Marrien, že omenjeni aktualni paraolimpijski in svetovni prvak Kitajec Pan Feng Feng, nosilec bronaste medalje v Pekingu Španec Tomas Pinas, nosilec srebrne medalje na lanskem SP Nemec Thomas Schmidberger in številni drugi.

Slovenske igralke in igralci so na dosedanjih sedmih turnirjih (6 v Laškem, 1 v Kranjski Gori) skupaj osvojili 25 medalj, od tega 9 zlatih, 2 srebrni in 14 bronastih.

 

VABLJENI K OGLEDU!

 

Več informacij na http://sloveniaopen.weebly.com/.

Print Friendly, PDF & Email