Atene, 05. julija (STA) – Slovenski športniki so konec junija in v začetku julija nadvse uspešno nastopili na 13. poletnih igrah specialne olimpiade v Grčiji. V konkurenci 7500 športnikov z motnjami v duševnem razvoju iz 183 držav je 24 slovenskih udeležencev osvojilo sedem zlatih
medalj.

Igre specialne olimpiade so letos potekale na olimpijskih prizoriščih izpred sedmih let v Atenah. Prireditelji so kljub nekaterim zapletom pri obdelavi rezultatov in težavam pri lovljenju predvidenih časovnih okvirov tekmovanj igre uspešno pripeljali do konca, v ponedeljek pa so se športniki specialne olimpiade od grške prestolnice poslovili na zaključni slovesnosti.

Slovenska odprava se je tekmovalno dobro odrezala. Slovenske barve so v Atenah zastopali atleti Monika Grgič, Kaja Praprotnik, Dušan Založnik in Peter Prokofjev, plavalci Nives Grnjak, Polona Mikolič, Karel Krajnc in Marko Došler, kolesarja Ina Košič in Anton Požun, namiznoteniška igralca Cvetka Nežmah in Marjan Potisek, košarkarji Kristijan Polšak, Atif Mulič, Darjan Cehtl, Žiga Zore, Veton Qorri, Gašper Zaviršek, Kristjan Jordan in Aleksander Bezjak, judoista Melita Komac in Irfet Vukalič ter balinarja Monika Arčon in Jože Zorč. Številni med njimi se v domovino vračajo z medaljami in drugimi vrhunskimi dosežki tik pod vrhom. Tekmovanja specialne olimpiade sicer potekajo v znamenju gesla Pustite mi zmagati, če pa ne morem zmagati, naj bom pogumen v svojem poskusu. Slovenske športnike je na igrah spremljal tudi ambasador Specialne olimpiade Slovenije Jure Franko.

Dve zlati medalji si je priboril plavalec Marko Došler, ki je bil najboljši tako na 200 kot na 400 metrov prosto. Prvi so bili tudi plavalka Polona Mikolič na 100 metrov prosto, atletinji Monika Grgič v teku na 400 metrov in Kaja Praprotnik v teku na 800 metrov ter judoist Irfet Vukalič v kategoriji do 90 kg. Prvi pa so bili tudi košarkarji, ki so v odločilni tekmi svoje skupine premagali Indonezijo. Srebrne medalje so osvojili kolesarka Ina Košič na 500 m s prilagojenimi kolesi, kolesar Anton Požun na petkilometrski preizkušnji ter atlet Peter Prokofjev v suvanju krogle in plavalec Karli Krajnc na 200 metrov prsno. Bronaste medalje so si priborili Mikoličeva na 50 m prosto, Prokofjev v teku na 400 metrov ter balinarka Monika Arčon v posamični konkurenci.

Naslednje igre specialne olimpiade – letne in zimske se izmenjujejo – bodo leta 2013 v korejskem Pjeongčanu, ki kandidira tudi za olimpijske igre leta 2018.

Print Friendly, PDF & Email