Bled bo v času od 28. avgusta do 4. septembra prizorišče enega največjih svetovnih športnih dogodkov, Svetovnega prvenstva v veslanju. To ne bo samo velik dogodek za športnike, ampak tudi za organizatorje. Vsekakor bo dogodek poseben za invalide in za šport invalidov, saj bo svetovno prvenstvo istočasno na enem mestu za invalide in neinvalide.

Veslanje je namreč eden redkih športov, ki ne ločuje športnikov na velikih mednarodnih tekmovanjih. Prvič v kratki zgodovini veslanja za invalide se bo na zemljevid sodelujočih držav vpisala tudi Slovenija s posadko dvojnega dvojca. V njem se bosta merila uspešna slovenska športnika invalida Dejan Fabčič, bivši vrhunski plavalec in Mojca Tomažin, bivša vrhunska igralka namiznega tenisa, ki se na prvenstvo pripravljata pod strokovnim vodstvom dr. Vladimirja Megliča.

Na prvenstvu se pričakuje nastop posadk iz 80 držav s približno 1200 športniki. Med njimi 69 posadk invalidov iz 20 držav. Prvi udeleženci so svoj prihod najavili že v petek, 19. avgusta.

Od 20. do 23. avgusta bodo potekali neuradni treningi, sledijo trije dnevi uradnih treningov, zdravniške klasifikacije in številne druge formalnosti. V nedeljo, 28. avgusta so na sporedu predtekmovanja neinvalidov, od ponedeljka, 29. dalje pa predtekmovanja, polfinali in finali tako neinvalidov kot invalidov. Slednji bodo v ponedeljek, 29. avgusta pričeli predtekmovanja ob 9.30 uri. Dvojni dvojci, kjer bosta nastopila tudi slovenska predstavnika, so na sporedu med 10. in 10.30 uro.
Svečana otvoritev Svetovnega prvenstva, na kateri bo slavnostni govornik predsednik države dr. Danilo Türk, bo v soboto, 27. avgusta ob 20.00 v Veliki Zaki.

O vseh dogodkih in razporedih vas bomo redno obveščali pred in med prvenstvom.

 
{boncko}/110805_SP_Bled/{/boncko}
Foto: Alenka Peterc

Print Friendly, PDF & Email