Poročali smo že, da bo na SP v veslanju  sodelovalo 64 posadk invalidov, ki prihajajo iz 26 držav od 68, kolikor jih bo nastopilo na Bledu.

Zanimiv je podatek, da Rusija in Japonska prihajata z enakim številom posadk invalidov kot neinvalidov, prva s po petimi, druga s po tremi. Brazilija, Izrael in Koreja pa prihajajo na Bled celo z večjim številom posadk invalidov kot neinvalidov.

 

Med posadkami invalidov bodo nastopili vsi aktualni svetovni prvaki:

– pri moških enojcih (ASM1x) Tom Aggar iz Velike Britanije,
– pri ženskih enojcih (ASW1x) Nathalie Benoit iz Francije,
– v dvojnem dvojcu (TAMix2x) Dmytro Ivanov in Iryna Kyrychenko iz Ukrajine,
– v četvercu s krmarjem paraolimpijskega programa (LTAMix4+) Anthony Theriault, Meghan Mongomery, Victoria Nolan, David Blair ter krmarka Laura Comeau iz   
  Kanade,
– v četvercu s krmarjem neolimpijskega programa (IDMix4+) Wang Sin Liu, King Shan Lam, Tung Chun Szeto, Kwok Man Tsui (sprememba je le pri krmarju).

 

Prvo ime SP med invalidi je vsekakor Tom Aggar iz Velike Britanije, ki je tudi aktualni paraolimpijski zmagovalec iz Pekinga 2008, kjer je dosegel čas 5:22,09.

 

V njegovi lasti je tudi najboljši svetovni rezultat 4:49,80, ki ga je dosegel 1. novembra 2010 na SP na Novi Zelandiji.
Mednarodna veslaška zveza FSA je Toma Aggarja ob še ob treh veslačih neinvalidih (Ondrey Synek CZE, moški enojec in Anna Watkins-Katherine Grainger GBR, ženski dvojni dvojec) nagradila s posebnim priznanjem za najboljšega veslača na svetu med invalidi za leto 2010.  

 

Najboljši svetovni rezultat dvojnega dvojca, kjer nastopa tudi slovenska posadka Mojca Tomažin in dejan Fabčič, je 4:03,89, ki sta ga na SP na Novi Zelandiji dosegla Perle Bouge in Stephane Tardieu iz Francije v predtekmovanju.

 

Print Friendly, PDF & Email