Medtem, ko se slovenski mešani  dvojni dvojec  Mojca Tomažin in Dejan Fabčič v miru pripravlja na sobotni nastop v finalu B, katerega štart je ob 9.31 uri, se temperatura na Bledu močno dviga. Pa ne zaradi vremena, saj je to zadnje dni  izredno naklonjeno veslačem, pač pa zaradi navala obiskovalcev.

Eden od razlogov za to je prav gotovo pričetek šolskega leta in mnoge šole bodo prvi dan izkoristile za ogled tega zgodovinskega športnega dogodka v Sloveniji.  Drugi je najava nekaterih eminetnih svetovnih gostov, med njimi tudi angleškega ministra za šport in številnih drugih.

In kaj se bo dogajalo na samem jezeru?

Ob 11.33 bosta v polfinalu dvojnih dvojcev nastopila največja slovenska aduta za medaljo Iztok Čop in Luka Špik.

Vrhunec današnjih tekmovanj pa bo ob 13.03, ko bo veliki finale moških osmercev in težko pričakovani dvoboj Angležev in Nemcev. Slednji so v letošnjem letu zmagali na vseh regatah.

Podeljenih bo tudi že šest kompletov medalj, med njimi  dve za posadke invalidov. To bo zahteven logistični projekt za ekipo petih prostovoljcev, ki že ves čas priprav in samega tekmovanja skrbi za tisoč in eno podrobnost, povezano s 64 posadkami invalidov iz 26 držav.

»Ko smo že mislili, da je najhujše za nami, se je prava »akcija« šele pričela. Danes bo naša ekipa ponovno na eni od zahtevnih preizkušenj ob podelitvi dveh kompletov medalj posadkam invalidov. Te posadke namreč  končajo tekmovanja na 1000 metrih, to je na polovici Blejskega jezera. Prve tri nato odveslajo do cilja v Veliki Zaki, ostale tri pa se po posebnem koridorju vrnejo nazaj  v Malo Zako. V času, ko naša ekipa dobi sporočilo o dobitnikih medalj, je potrebno iz Male do Velike Zake v dobrih petih do sedmih minutah pripeljati vse potrebne invalidske pripomočke, ki jih člani posadk potrebujejo za podelitev medalj.  Po koncu podelitvene slovesnosti  se ti pripomočki ponovno odpeljejo do Male Zake, da so nared do prihoda posadk, ki se morajo v določenem času izkrcati iz vode. Ob napovedanem navalu obiskovalcev si bo najtežje utirati pot z invalidskimi vozički « je povedala Andreja Razlag, glavna koordinatorka za posadke invalidov na tem svetovnem prvenstvu.

Print Friendly, PDF & Email