Slovenska namiznoteniška reprezentanca se te dni mudi na Evropskem prvenstvu v namiznem tenisu za invalide v Splitu. Na prvenstvu sodeluje 292 tekmovalcev iz 31 držav. Prisotni so vsi najboljši tekmovalci Evrope, saj je letošnje evropsko prvenstvo zelo pomembno za zbiranje točk, ki tekmovalce pozicionirajo na svetovni rang lestvici. Po vsaki skupini bo le nekaj najboljših tekmovalcev odpotovalo v London na Paraolimpijske igre.

{gallery}slike/112710_Primoz_KanclerEP{/gallery}
Foto:Gael Marziou

 

Slovenijo pod taktirko trenerjev Damijana Lazarja in Darka Kojadinoviča zastopajo Mateja Pintar, Andreja Dolinar, Bojan Lukežič, Primož Kancler in Jolanda Belavič. Včeraj se je zaključil prvi del prvenstva, tekmovanja v posamični konkurenci.

 

Naša favoritka Mateja Pintar je v skupini 3 nastopila še s 15 igralkami. Mateja je trenutno tretja igralka Evrope in se je kot nosilka skupine najprej spopadla z ljubljenko domačega občinstva Anđelo Mužinič. Anđela je v zadnjih letih ogromno napredovala, kar se je pokazalo tudi v tekmo z Matejo. Hrvatica je povedla z 2:0, a je Mateja prevzela igro v svoje roke in tekmo zaključila s 3:2 sebi v prid. Druga nasprotnica je bila Francozinja Marie Christine Fillou. Mateja s Francozinjo ni imela težav in jo je rutinirano ugnala s 3:0. Kot prvouvrščena v skupini je napredovala v 1/4 finala, kjer jo je čakala domačinka Helena Dretar Karić. Z izenačenjem po prvih dveh setih je Mateja vendarle dokončala tekmo v svojem stilu in slavila s 3:1. V polfinalu se je srečala z odlično Švedinjo Anno Carin Ahlquist. Anna je le mesto pred Matejo na svetovni rang lestvici kot druga tekmovalka Evrope. Ali je bila za izzid tekme kriva Matejina boleča roka ali pa Annina vrhunska pripravljenost, težko rečemo, vendar je Anna ves čas tekme imela nadzor nad igro in povsem rutinirano zaključila s 3:0. Zadnji, tretji set, ji je Mateja skoraj vzela, a se žal ni izšlo. Mateja se je tako za bron borila z Avstrijko Doris Mader in osvojila prvi bron za Slovenijo na tem tekmovanju s 3:2. Prvakinja je s 3:1 postala Švedinja Anna Carin Ahlquist, drugo mesto pa je osvojila Elena Kanova iz Slovaške.

 

Andreja Dolinar, razred 4, je na tem tekmovanju na prvi pogled imela nekaj smole, saj so zaradi premalega števila tekmovalk v razredu 5, razreda 4 in 5 združili. Tekmovalke so tako tekmovale v točkovnem sistemu za razred 5, kar pomeni, da je za zmago tekmovalka zaradi močnejše konkurence prejela več točk. Čeprav je združitev skupin sprva pomenilo precejšnjo smolo, se je za Andrejo izšlo odlično, saj je z zmagami pridobila precej več točk kot bi jih sicer in bo tako zagotovo za kako mesto napredovala po svetovni rang lestvici. Andrejina prva nasprotnica v skupini je bila nosilka skupine in varovanka Gorazda Vecko, bivšega Andrejinega trenerja, Britanka Sue Gilroy. Ker sta tako Andreja kot Sue, obe razred 4, odlični igralki, je bilo seveda pričakovati zanju težko, za gledalce pa napeto tekmo. Po izenačenju na 2:2 je Andreja Britanko premagala z 12:10 in slavila s končnim rezultatom 3:2. Druga nasprotnice je bila Romunka Dorina Vargatu. Romunka Andreji ni predstavljala večje grožnje in je tekmo rutinirano pripeljala do končnega rezultata 3:0 in se kot prva v skupini uvrstila v ¼ finale. Italijanka Valeria Zorzetto se je Andreji močno zoperstavila, saj je vodila s 2:0. Andreja se je še pravočasno ujela in v naslednjih treh setih Italijanko pustila na 9, 8 in 10 ter slavila s 3:2 in napredovanjem v ½ finale. Polfinalna tekma je bila v znamenju Srbkinje Borislave Perić Ranković. Borislava je z naskokom najboljša tekmovalka Evrope in zagotovo strah in tepet vsake igralke, tudi tistih iz razreda 5. Srbkinja je z rezultatom 3:0 napredovala v izredno tesno finale s Švedinjo Ingelo Lündback, prvo igralko Evrope iz skupine 5 in zlato izgubila s 2:3 in 9 v zadnjem setu. Andreja se je v boju za bron zopet srečala z Britanko Sue Gilroy in jo zopet uspešno premagala s 3:2.   

 

Razred 3 je pri moških najmočnejši, nastopilo je 25 tekmovalcev. Bojan Lukežič in Primož Kancler, oba v razredu 3, sta se prvi dan tekmovanja srečala s precej močnimi nasprotniki. Bojanov prvi nasprotnik je bil Francoz Yann Guilhem. Bojan se je proti močnemu Francozu, sedmemu igralcu Evrope, sicer pošteno boril, a je Francoz vendarle zmagal s 3:0. Druga tekma v skupini je bila z Špancem Miguelom Rodriguezom. Tekma je bila kljub rezultatu 3:0 za Španca zelo tesna, saj je Bojan prva dva seta ostal na 9 in 8, zadnjega pa je Španec dobil na razliko 13:11. Z dvema porazoma v skupini so se za Bojana žal končale sanje o napredovanju. 

 

Odlično igro je pokazal Primož Kancler, saj je proti šestemu igralcu Evrope Švedu Alexandru Öhgrenu, celo vodil z 2:1, vendar pa je na koncu slavil izkušenejši Šved s 3:2. Drugi nasprotnik, Izraelec Liran Geva je bil za Primoža nekoliko trši oreh. Primož mu je sicer vzel en set, a za zmago ni bilo dovolj. Tekma se je končala v prid Gevi s 3:1. Tudi Primož je končal na tretjem mestu v skupini in ni napredoval v nadaljevanje tekmovanj.

 

Naša edina predstavnica stoječih tekmovalk, Jolanda Belavič, razred 9, je nastopila v skupini z Nizozemko Danielle de Jong, Francozinjo Mairie Claire in Poljakinjo Malgorzato Jankowsko. Jolanda je vse tri tekme izgubila s 1:3 in se kot četrta v skupini žal ni uvrstila v nadaljevanje tekmovanja.

 

Danes imajo tekmovalci prost dan, v sredo pa se pričnejo ekipni boji. Slovenijo bosta zastopali dve ekipi, Mateja in Andreja v razredu 4-5, ter Bojan in Primož v skupini 3.

Print Friendly, PDF & Email