STA099 4 DR 0000 NP
INVALIDI/ŠPORT
Na Fakulteti za šport predstavili center slepih športnikov Vidim cilj=

Ljubljana, 29. novembra (STA) – Nekdanji maneken Alan Kobilica, ki je pred tremi leti čez noč ostal brez vida, je danes na ljubljanski fakulteti za šport predstavil center športnih dejavnosti Vidim cilj, ki je namenjen spodbujanju slepih k športnim aktivnostim. “Vidim cilj je center slepih športnikov in inspiracija mladim generacijam, ki prihajajo,” je dejal Kobilica.

Idejni vodja in ambasador centra Alen Kobilica pravi, da ko je izgubil vid, ni vstopil v svet teme. Prav nasprotno – našel je novo luč in se posvetil novim ciljem.

“Namen centra Vidim cilj je spodbujati slepe k temu, da bodo telesno aktivni in se bodo redno ukvarjali s športom bodisi v rekreativnem bodisi v profesionalnem smislu. Želimo spodbujati tudi tiste, ki še ne vedo in želijo preizkusiti, ali jim je to všeč,” pravi.

V centru bodo nudili strokovno pomoč tako pri izpeljavi in načrtovanju treningov kot pri snovanju in uresničevanju zastavljenih ciljev ter pri udeležbi na tekmovanjih. Njegov osebni cilj je, kot pravi, da se kot plavalec uvrsti na paraolimpijske igre 2012 v Londonu in kot smučar na zimske paraolimpijske igre Soči 2014.

S tem bi predvsem rad pripomogel, da bi bil center vzor oziroma inspiracija mladim generacijam za športno udejstvovanje, je še dejal in hkrati predstavil tudi svojo ekipo strokovnjakov – učiteljev plavanja. Že danes bo v center, katerega glavni podpornik in pokrovitelj je naložbeno življenjsko zavarovanje Flegma, po njegovih besedah prišla skupina slepih otrok in začela z vadbo.

Alan Kobilica je sicer letos kot paraolimpijski plavalec že osvojil srebrno medaljo na Odprtem prvenstvu Španije, zmagal na tovrstnem prvenstvu Slovaške in osvojil tri zlate medalje na slovenskem prvenstvu oktobra v Kranju. Novembra je na državnem prvenstvu v organizaciji Zveze športnih invalidov Slovenije postal državni prvak na 100 metrov prsno in 100 metrov prosto.

STA099 2011-11-29/12:39
291239 NOV 2011

 

Print Friendly, PDF & Email