Kočevje, 08. decembra (STA) – Zveza za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijski komite (ZŠIS-POK) je danes v Kočevju podelila priznanja za najboljše slovenske športnike leta 2011 med invalidi. Nagradi sta prejela atleta Tatjana Ljubič Majcen in Jože Flere. V ekipni konkurenci sta nagradi dobili ženska namiznoteniška in moška strelska reprezentanca.

Tatjana Ljubič Majcen si je nagrado za športnico leta – dobila jo je prvič – prislužila z drugim mestom v suvanju krogle ter tretjim v metu diska na svetovnem prvenstvu na Novi Zelandiji, poleti pa je postavila še nov svetovni rekord v svoji kategoriji. Na tem prvenstvu je srebrno medaljo v metu diska osvojil Jože Flere, ki je v iztekajočem se letu tudi popravil dva svoja svetovna rekorda, s temi dosežki pa si je priboril naziv najboljšega športnika po izboru ZŠIS-POK. Flere je bil najboljši športnik med invalidi že leta 2008.

Krovna organizacija za šport invalidov je razglasila tudi najboljši ekipi leta. V ženski konkurenci sta bili najboljši namiznoteniški igralki Mateja Pintar in Andreja Dolinar, ki sta na evropskem prvenstvu osvojili tretje mesto v ekipni konkurenci. Strelci Srečko Majcenovič, Franček Gorazd Tiršek in Damjan Pavlin pa so osvojili ekipno prvo mesto na svetovnem pokalu z zračno puško stoje in tretje z zračno puško leže.

“Zame je bila že pot na SP na Novo Zelandijo naporna, tekmovanje pa je potekalo zelo dobro, odlično. Postavil sem nov rekord svetovnih prvenstev in osvojil srebrno kolajno. Po SP pa so potekala še tekmovanja v odprtih prvenstvih in dvakrat sem izboljšal svoj svetovni rekord. Kar malo sem bil presenečen nad svojimi rezultati. Priprave in vsi treningi za prihodnje leto so usmerjeni v London, saj si tam vsi želimo najboljše uvrstitve.
Priznanje mi veliko pomeni, a upam, da bom lahko v prihodnjem letu ponovil tak rezultat kot na SP,” je dejal dobitnik nagrade za športnika leta Flere.

Ljubič Majcnova se je takšne nagrade razveselila prvič: “Pravzaprav vrhunec leta ni bilo SP, čeprav sem dosegla dve medalji, ampak moj svetovni rekord. Za to sem delala devet let in letos sem bila za to nagrajena. Za mano je razburljivo leto, polno dosežkov, dogajale so se mi lepe stvari na športnem področju in rezultati so šli strmo navzgor. Upam, da bo tako ostalo do naslednjega leta, saj je cilj nedvomno dober nastop na paraolimpijskih igrah. Verjamem, da lahko kot ekipa Slovenije ponovimo uspehe s prvenstva. Priznanje je pohvala za moje delo. V športu sem že devet let, a ga doslej še nisem dobila, saj je konkurenca pri dekletih zelo močna.”

Priznanja sta med drugim podeljevala tudi častni gost prireditve, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Janez Kocijančič, ki je pohvalil dosežke športnikov invalidov ter obljubil dobro sodelovanje obeh krovnih športnih organizacij, OKS in ZŠIS-POK, tudi v prihajajočem letu, ko bodo na sporedu olimpijske in paraolimpijske igre, ter minister za šolstvo in šport Igor Lukšič. Slednji je izpostavil športne dosežke invalidov, ki so lahko v spodbudo celotni družbi v težkih časih.

ZŠIS-POK vsako leto poleg priznanj za športnike leta podeli še druge nagrade. Srebrne znake za medalje na svetovnih prvenstvih so tako letos prejeli slepi in slabovidni kegljači Jakob Vodušek, Marjan Žalar, Marija Fras, atleti Ljubič Majcnova, Flere in Henrik Plank, strelci Tiršek, Pavlin in Majcenovič ter Franc Pinter. Bronaste znake, nagrade za medalje na evropskih prvenstvih, pa so dobili namiznoteniški igralki Dolinarjeva in Pintarjeva ter plavalec Darko Đurić, pa tudi športniki z medaljami na evropskih igrah Specialne olimpijade; košarkarji Gašper Zaviršek, Veton Qorri, Kristjan Polšak, Kristjan Jordan, Aleksander Bezjak, Atif Mulič, Darjan Cehtl, Žiga Zore, plavalci Marko Došler, Polona Mikolič in Karel Krajnc, balinarja Monika Arčon in Jože Zorč, atleti Monika Grgič, Kaja Praprotnik in Peter Prokofjev, kolesarja Ina Košič in Anton Požun, judoista Irfet Vukalič in Melita Komac ter namiznoteniška igralka Cvetka Nežmah. Posebno priznanje za dolgoletno delo pa je prejel tudi odbojkarski trener Adolf Urnaut.

 

Print Friendly, PDF & Email