Zveza za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijski komite je že nekaj časa aktivno vpletena v priprave na Paraolimpijske igre London 2012. Z svečano otvoritvijo 29. avgusta 2012 na Olimpijskem štadionu v Londonu se bodo pričele največje paraolimpijske igre doslej. Nastopilo bo 4.200 športnikov v 20 športih, zastopanih pa bo kar 160 držav. Med njimi bo seveda tudi Slovenija, pod vodstvom vodje Romana Jakiča in pomočnice Špele Rozman.

Na uvodnem sestanku so bili športniki in trenerji seznanjeni s pravili in postopki pred igrami v Londonu, roki za akreditiranje, zdravniške preglede, možnostmi za priprave v državi gostiteljici iger, strogih dopinških kontrolah, ki jih je in bo izvajala svetovna protidopinška agencija Wada … Vodstvo Zveze je še posebej poudarilo dobro sodelovanje z Olimpijskim komitejem Slovenije, tako da bodo vsi športniki na letošnjih obeh največjih tekmovanjih v Londonu nastopili v enotni opremi, skupna pa bo tudi predstavitev reprezentanc 6. julija 2012.

{gallery}slike/120214_kandidati London/Slike{/gallery}

“Za zdaj ste še kandidati, kmalu boste udeleženci iger. Potrudili se bomo zagotoviti maksimum za priprave in tekme, ki so še na sporedu do iger. V tem letu nas čaka še nekaj drugih velikih športnih dogodkov, evropsko prvenstvo v košarki na vozičkih v Laškem, pa evropsko prvenstvo v kegljanju za slepe in slabovidne v Celju,” je športnike nagovoril Jože Okoren, podpredsednik zveze in predsednik komisije za tekmovalni šport.

Športnikov kandidatov je trenutno 27, nastopali pa bodo v šestih različnih panogah. Udeležbo na igrah imata z dobro pozicijo na svetovni rang lestvici zagotovljeno dve namiznoteniški igralki. Pred nedavnim nas je razveselila tudi novica, da je mesto na igrah, kot prva še ne uvrščena ekipa iz svetovnega prvenstva, dobila tudi ženska reprezentanca v odbojki sede. Trenutno je med odbojkaricami 13 kandidatk, v London pa jih bo lahko odpotovalo največ 11. Jasno je tudi že število mest za strelce. Nastopili bodo lahko trije strelci, poimenski seznam pa bo znan v kratkem. Atleti so na lanskem svetovnem prvenstvu osvojili 3 mesta. Slovenija se lahko pohvali s kar štirimi vrhunskimi atleti, zato tudi verjamemo, da bomo v prihajajočih mesecih dobili dodatno, četrto, kvoto. Nekoliko več negotovosti je v plavanju, saj do konca maja ne bo znano, koliko mest bo pripadlo Sloveniji, trenutno pa imata dva plavalca doseženo normo. Trenutno imamo dva kolesarja kandidata, na voljo pa bo verjetno le eno mesto.

“Večina vas ne bo prvič na paraolimpijskih igrah. Mislim, da bodo stvari potekale nemoteno, mi na zvezi se bomo potrudili, da vam omogočimo čim boljše priprave, vi pa, da boste dosegli čim boljše rezultate,” pa je športnikom zagotovil predsednik zveze Emil Muri.

 

Print Friendly, PDF & Email