V Lignanu poteka namiznoteniški turnir faktor 40, kjer nastopajo tudi štirje naši tekmovalci. V ženski konkurenci smo imeli prvi dan tekmovanja v združeni kategoriji  4-5 dve tekmovalki. Andreja Dolinar kat. 4 je imela v skupini za nasprotnici najboljšo igralko Evrope srbkinjo Perić-Rankovićevo s katero je dokaj gladko izgubila z rezultatom 3:0 (6,4,6) in pa italijanko Nardellijevo, ki nastopa v kategoriji 5 in je 12. igralka sveta v svoji kategoriji. Andreja je bila boljša s 3:1(7,7,-4,5), ter se kot druga v skupini uvrstila v četrtfinale. Naša druga predstavnica v tej kategoriji Barbara Meglič, kat.4, ki še vedno nabira dragocene izkušnje na mednarodnih tekmovanjih, pa je v skupini najprej izgubila proti Matićevi (SRB) s 3:0 (5,7,9), nato premagale Ahmedovo iz Egipta s 3:1 (9,9,-12,8) ter v zadnjem krogu izgubila z Gilroyevo (GBR) s 3:0 (4,9,6). Skupinski del je končala na tretjem mestu, kar ni bilo dovolj za napredovanje. Dolinarjeva se je popoldan za uvrstitev v polfinale udarila z Matićevo, ki je na rang lestvici na 7. mestu , Andreja pa je 8. Po izredno izenačenih prvih dveh nizih je v tretjem Andreja dokončno strla odpor tekmice in zmagala s 3:0 (9,9,4) in se bo v četrtkovem polfinalu pomerila s švedinjo Ingelo Lundbaeck, ki je prvi lopar Evrope v kategoriji 5 že nekaj let.

V moški konkurenci imamo tudi dve železi v ognju. Mlajšega Primoža Kanclerja in izkušenega Bojana Lukežiča, oba nastopata v kategoriji 3. Primož je v prvem kolu izgubil z Čehom Hadravo 3:0 (9,7,7), nato v drugem krogu ugnal Italijana Paoneja s 3:1 (9,-9,8,8) in v odločilnem krogu za preboj med 16 najboljših po tesnem boju izgubil z legendo Avstrijcem Egonom Krammingerjem 3:0 (8,8,10). Naj še omenim da sta nasprotnika 13. in 14. igralca sveta, naš Primož pa je 58.

Bojan je imel najprej za nasprotnika Italijana Giardinija, ki ga je odpravil s 3:0 (5,7,9) nato je izgubil z Nemcem Bruchlejem 3:1 (8,-10,7,8) in za preboj v osmino finala premagal še Avstrijca Maratha 3:0 (9,7,10). V četrtfinalu je po velikem preobratu premagal Avstrijca Dollmana s 3:2 (9,-8,-5,7,7). Dollman, ki je na lestvici nekaj mest pred Lukežičem, je vodil že z 2 proti 1 v nizih, ter 4:1 v četrtem nizu in imel igro v svojih rokah, vendar je po time outu Bojan zaigral kot prerojen ter dobil četri niz. V petem je nasprotnika povsem nadigral, vodil že 9:2 in nakoncu zmagal 11:7.

V pravem trillerju pa se je v večernih urah udaril z Izraelcem Liramom Gevo, s katerim sta tudi na rang listi en za drugim. Po dobljenem prvem nizu na razliko je naslednja dva Bojan izgubil na 10 in 9. Četrtega nato gladko dobil in odločal je ponovno peti niz. V dvorani sta zadnje pol ure igrala le še Bojan in Liram, vsi ostali tekmovalci so odšli na zaslužen počitek. Igralca sta se na začetku niza menjavala v vodstvu do rezultata 7:7. Takrat je Bojan odvzel oba servisa tekmecu in povedel z 9:7, sledil je time out po katerem je povedel z 10:7. Izraelec je dobil naslednji dve točki, tako da je bilo samo še 10:9 in na koncu je »Luka« dobil naslednjo točko in se uvrstil v polfinale, kjer se bo v četrtek zjutraj pomeril z Nemcem Thomasom Schmidbergerjem, številko 2 na svetu.

Naj še omenim, da na turnirju nastopa večina najboljših igralcev sveta. Ni le Kitajcev in Korejcev.
Prav tako pa na turnirju ne nastopa naša najboljša igralka Mateja Pintar, ki je poškodovana in ji želimo čimhitrejše okrevanje.

Print Friendly, PDF & Email