Celje, 30. maja (STA) – Najboljši evropski slepi in slabovidni kegljači se bodo od danes do sobote merili na 13. evropskem prvenstvu v Celju. Na 13. EP imajo visoke cilje tudi slovenski športniki, saj bo domača zasedba s 17 člani najštevilčnejša doslej, Jakob Vodušek in Marjan Žalar pa bosta nastopila kot aktualna svetovna prvaka.

Celjsko prvenstvo bo prvo takšno tekmovanje v Sloveniji, odkar se slepi in slabovidni kegljači od leta 1998 merijo na tekmovanjih stare celine. Sodelovalo bo 91 športnikov in športnic v treh kategorijah iz desetih držav, spremljalo jih bo 30 trenerjev in spremljevalcev. EP je tako eden največjih športnih dogodkov v Sloveniji v letu 2012 na področju športa invalidov.

Foto: Primož Jeralič
“Prvenstvo v Celju bo izredno kakovostno, saj bo nastopilo vseh šest aktualnih svetovnih prvakov, med njimi tudi Slovenca Marjan Žalar v kategoriji B3 in Jakob Vodušek v B2, štirje aktualni evropski prvaki, tudi Marjan Žalar, pet lastnikov svetovnih rekordov, kjer je razred zase Slovenka Marija Fras v kategoriji B3 s 785 podrtimi keglji, štirje lastniki evropskih rekordov,” je EP opisala trenerka slovenske reprezentance Andreja Razlag in strnila še pričakovanja: “Nastopili bomo s 17 tekmovalkami in tekmovalci, kar je daleč največ na dosedanjih evropskih in svetovnih prvenstvih. V ekipi je kar osem debitantov, prvič pa bo nastopila tudi ženska ekipa. Pričakujem najmanj osem do deset finalistov ter štiri do pet medalj.”

Tekmovanja bodo potekala v sredo, četrtek, petek in soboto od 9. do 15. ure na kegljišču Golovec v Celju. Slovenske barve bodo branili Zdenka Benedik (kategorija B3), Marija Fras (B3), Danica Padežnik (B2), Alojzija Pirc (B2), Karmen Vogrič (B1), Safet Baltič (B1), Tomaž Furlan (B2), Sašo Kajtna (B2), Jože Lampe (B2), Jože Novak (B3), Mitja Osolnik (B1), Miro Rus (B3), Jakob Vodušek (B2), Darjo Vogrič (B1), Marjan Žalar (B3), Mitja Žalar (B3) in Matej Žnuderl (B1).

Tekmovalci v kategoriji B1 so popolnoma slepi oziroma tisti z možnostjo zaznavanja svetlobe na enem očesu in brez zaznavanja oblike predmeta na katerikoli razdalji; na tekmovanjih nastopajo z zatemnjenimi očali, od leta 2011 pa morajo imeti na EP in SP pod njimi še obvezni dodatni obliž za oči. V kategoriji B2 so slabovidni s sposobnostjo razločevanja oblike z vseh razdalj z vidno ostrino do 2/60 ali vidnim kotom, manjšim od petih stopinj; v kategoriji B3 pa so slabovidni z vidno ostrino 2/60 do 6/60 ali vidnim kotom manjšim od 20 stopinj.

Print Friendly, PDF & Email