Celje, 03. junija (STA) – Slovenski slepi in slabovidni kegljači so uspešno nastopili na evropskem prvenstvu na domačem terenu. V Celju so člani domače reprezentance, ki je bila s 17 udeleženci najštevilčnejša doslej, v preteklih štirih dneh osvojili deset kolajn, od tega tri zlate.

Na 13. evropskem prvenstvu v kegljanju za slepe in slabovidne so Slovenci pod vodstvom trenerke Andreje Razlag osvojili skupno deset odličij (tri zlata, dve srebrni in pet bronastih).

Jakob Vodušek si je v kategoriji B2 priboril zlato v kombinaciji in posamično, Marjan Žalar je v kategoriji B3 dobil zlato medaljo v posamični konkurenci in srebro v kombinaciji, Tomaž Furlan (B2) je bil srebrn posamični in bronast v mešanih dvojicah, Marija Fras je prvenstvo končala s štirimi kolajnami: v kategoriji B3 je bila bronasta v
posamični konkurenci in kombinaciji, tretja pa je bila tudi v ekipni konkurenci ter v mešanih dvojicah. Danica Padežnik (B2) je osvojila bron ekipno ter v mešanih dvojicah, Karmen Vogrič (B1) pa ekipni bron. V ženski ekipi sta bili rezervi Alojzija Pirc (B2) in Zdenka Benedik (B3) .

V finalne boje se je od 17 slovenskih udeležencev EP uvrstila deseterica, na koncu pa je na lestvici medalj osvojila drugi mesto med desetimi sodelujočimi reprezentancami. Najboljša je bila Hrvaška z 18 medaljami, od tega kar desetimi zlatimi.


Celjsko prvenstvo je bilo prvo takšno tekmovanje v Sloveniji, odkar se slepi in slabovidni kegljači od leta 1998 merijo na tekmovanjih stare celine. Sodelovalo je 91 športnikov in športnic v treh kategorijah iz desetih držav, spremljalo jih je 30 trenerjev in spremljevalcev. EP je bilo tako tudi po organizacijski plati eden največjih športnih dogodkov v Sloveniji v letu 2012 na področju športa invalidov.

Tekmovalci v kategoriji B1 so popolnoma slepi oziroma tisti z možnostjo zaznavanja svetlobe na enem očesu in brez zaznavanja oblike predmeta na katerikoli razdalji; na tekmovanjih nastopajo z zatemnjenimi očali, od leta 2011 pa morajo imeti na EP in SP pod njimi še obvezni dodatni obliž za oči. V kategoriji B2 so slabovidni s sposobnostjo razločevanja oblike z vseh razdalj z vidno ostrino do 2/60 ali vidnim kotom, manjšim od petih stopinj; v kategoriji B3 pa so slabovidni z vidno ostrino 2/60 do 6/60 ali vidnim kotom manjšim od 20 stopinj.

Print Friendly, PDF & Email