Franček Gorazd Tiršek je na paraolimpijskih igrah v Londonu z zračno puško stoje v kategoriji 2 osvojil srebrno medaljo. V finalu je po dodatnem strelu v boju za drugo mesto ugnal Novozelandca Michaela Johnsona. Zmagal je Korejec Juyong Kang. Slovenska  bera strelskih  medalj na igrah, se je vse od Atlante pa do Londona za sedaj povečala in je pri številki pet. Pete igre, peta medalja, tradicija se nadaljuje..

Zmagovalec Kang je po desetih strelih končal s 705,5 kroga, Tiršek in Johnson sta jih zbrala 704,7. V dodatnem strelu je nato slovenski strelec dosegel 10,8 kroga, novozelandski pa 10,3 in srebrna medalja je pristala v Tirškovih rokah. V finalu je imel slovenski strelec sicer peto izhodišče s 599 krogi (trije so jih v predtekmovanju zadeli 600), bil vmes že na tretjem, pa padel na četrto, se v deveti seriji spet prebil na tretje in ga v razburljivem zaključku še oplemenitil.

Uspeh slovenskega strelca je še večji, ker je nastopil s sposojeno oziroma na novo sestavljeno puško. Njegova je namreč po sobotni tekmi v ležečem položaju odpovedala, tako da so morali v slovenski ekipi na hitro sestaviti novo z deli Tirškove in tiste sotekmovalca v ekipi Franca Pinterja, imeli pa so zelo malo časa za nastavitve in precej pestro soboto.

“Ne vem, kako bi opisal vse, kar se je tu dogajalo. Tu sem imel odlične tekme v predtekmovanju, streljal sem najbolje v življenju na treningih. A na prvi tekmi v disciplini R5 leže, v kateri sem dosegel svetovni rekord maja v Turčiji, se mi je puška popolnoma razsula in odpovedala. Naredil sem katastrofalen rezultat za svoje sposobnosti. Nato smo iz puške Pinterja in moje sestavili novo, ki pa ni bila optimalna. A sem zaupal v svoje sposobnosti. Potrudil sem se, imel sem veliko težav, a sem izvlekel vrhunski rezultat. V finalu pa sem pokazal samodisciplino in uspeh je tu,” je o naporni poti do medalje dejal Tiršek.

“Zadnji strel mi je vrhunsko uspel. Zaupal sem si in uspelo mi je. V dodatnem strelu pa sem prav tako zadel 10,8. Ko sem vedel, da imam medaljo, so me oblile solze. A sem se že čez deset sekund spet zbral in se osredotočil na boj za srebro,” je še dejal Tiršek, ki se je za pomoč zahvalil tudi Pinterju. “S skupnimi močmi sva osvojila medaljo in to bova tudi primerno proslavila, a bomo o tem poročali kdaj drugič …” je o tej temi dejal nasmejani strelec iz Gornjega Grada.

Z današnjo medaljo je 37-letni Tiršek, ki je na igrah nastopil prvič, nadaljeval niz uspehov slovenskih strelcev. Ti so, doslej vedno po zaslugi izkušenega veterana Pinterja, na zadnjih štirih igrah vselej osvajali medalje (tri srebrne in bronasto), niz se je začel v Atlanti 1996, zdaj pa je dolg že pet paraolimpijskih iger.

V tej disciplini je v predtekmovanju nastopil še Damjan Pavlin in končal na 17. mestu.

{gallery}slike/120902_London_4dan{/gallery}

Foto: Vid Ponikvar (Sportida)

 

Print Friendly, PDF & Email