Na paraolimpijskih igrah v Londonu je v večernem delu sedmega tekmovalnega dne najboljšo uvrstitev dosegel plavalec Darko Đurić, ki je bil na 100 metrov prosto v kategoriji 4 peti. Atletinji Tanja Cerkvenik in Tatjana Majcen Ljubič sta nastopili v metu kopja v kategoriji 54/55/56 in osvojili sedmo oziroma osmo mesto.

Đurić je že dopoldne v kvalifikacijah plaval osebni rekord 1:26,93, kar mu je prineslo četrto izhodišče pred finalom. A je že takoj poudaril, da se bo težko vmešal v boj za medalje. Vseeno se je pogumno podal tudi v večerni finale; po obratu je bil še šesti, nato pa je v zadnjih 50 metrih pridobil eno mesto ter na cilj priplaval kot peti, čas 1:26,12 pa je pomenil kar za 81 stotink popravljen osebni rekord.

“Izboljšal sem svojo uvrstitev in jutranji rezultat. Še enkrat sem popravil osebni rekord, tako da sem zadovoljen. Malo sem dodal na obratu, ki sem ga zjutraj slabo izvedel, malo pa sem popravil taktiko in nisem tako silovito začel, potegnil sem šele v zadnjih 50 metrih, ko sem se povsem približal konkurenci,”

Foto: Darko Pavlovič (dphoto)

Za medaljo je Đurić zaostal 36 stotink.Na osrednjem olimpijskem stadionu sta  nastopili Cerkvenikova in Majcnova. Za slednjo je met kopja njena slabša disciplina, saj je na višje uvrstitve računala v suvanju krogle, tam je bila šesta. Za Cerkvenikovo pa je bil današnji dan tisti, v katerem je želela čim boljšo uvrstitev. Slovenski tekmovalki sta se uvrstili v finale, kar je Majcnova ocenila kot lep uspeh Kitajka Liwan Yang je znova postavila svetovni rekord v kategoriji 54,

“Jaz sem si želela finale, kar mi je v Pekingu zmanjkalo. Tudi tukaj je bila konkurenca huda, a mi je uspelo, tako da sem zadovoljna. Želela sem vreči čez 14 metrov, za zaključek kariere, a ni šlo,” je na skorajšnji konec atletske poti namignila Majcen Ljubičeva ter se nato pritožila zaradi Kitajke: “Jaz hočem nazaj svetovni rekord. Vsi smo videli, vsi smo protestirali, ampak tega nočejo sprejeti. Ženska meče ne samo s trebušnimi in prsnimi mišicami, ampak tudi z ‘ritjo’, kot smo danes posebej gledali. To ni več šport,” je bila o tej temi ostra slovenska atletinja.

Cerkvenikova je bila sicer zadovoljna s sedmim mestom, ne pa tudi z dosežkom: “Uvrstitev je v redu, ker je finale. Zelo sem si želela vreči 20 metrov, kar bi bil osebni rekord. Ni mi uspelo, upala sem, da se bom vzdignila v finalu, pa ni šlo. Glede združevanja skupin pa lahko rečem, da sem bila v svoji druga, kar ni slabo. Če bi želela vreči blizu medalje, bi morala doseči svetovni rekord. Klasifikacija je tukaj odpovedala, ker v skupini 54 mečejo blizu 18 metrov, kar ni več normalno.”

Zlato je osvojila Yangova s 17,89 metra oziroma 1022 točkami. Cerkvenikova je za najboljši met 18,64 metra dobila 850 točk, Majcen Ljubičeva pa za 13,49 metra 809.

Za slovensko paraolimpijsko ekipo pa je konec namiznoteniških nastopov. V današnji četrtfinalni preizkušnji sta bili namreč v kategoriji 4-5 za Andrejo Dolinar in Matejo Pintar premočni korejski tekmici. Prvi posamični dvoboj je Pintarjeva z Moon Sung Hye izgubila z 0:3 (-6, -4, -5), drugega Dolinarjeva z Jung Young-A z 0:3 (-8, -2, -4), po tretjem pa sta Korejki že slavili skupno zmago, potem ko je Dolinarjevo premagala še Moonova s 3:0 (6, 6, 7)

Slovenska strelska ekipa je z današnjim nastopom Franca Pinterja končala sodelovanje na paraolimpijskih igrah. Pinter je danes zadel 1127 krogov, najbolj natančen je bil s 380 v klečečem položaju, kar mu je na koncu prineslo 11. mesto. Finale je zgrešil za pet krogov.

“Danes smo morda pričakovali finale, a so bile razmere zelo zahtevne. Prvi dve uri je bilo zelo mrzlo, tako da Pinterju ni steklo. V ležečem položaju je zadel štiri osmice, kar je preveč. Enajsto mesto ni slab rezultat, tudi če bi prišel v finale, pa ne bi imel možnosti za medalje, ker so bili prvi trije razred zase,” je zadnji nastop svojih strelcev na igrah ocenila trenerka Polona Sladič. Dodala je, da so v strelskem taboru lahko zadovoljni s celotnimi igrami, čeprav so morda pričakovali kakšen finale več (a so imeli tudi smolo z okvaro puške Frančka Gorazda Tirška), predvsem pa se že s petih zaporednih iger v domovino vračajo z medaljo.

Slovito dirkališče Brands Hatch pa gosti cestni del paraolimpijskega kolesarskega programa. Na prizorišču, kjer sta nekoč zmagovala Jennson Button in pokojni Ayrton Senna, so imeli kolesarji na sporedu tekme v kronometru in med nastopajočimi je bil tudi edini slovenski udeleženec iger v tej panogi Roman Pongrac. Nastopil je v kategoriji C2, tekmovalci so morali prevoziti skupno 16 kilometrov. Slovenski kolesar je bil na koncu 11., takšno mesto je imel tudi že po polovici tekme. S povprečno hitrostjo 34,94 km/h je preizkušnjo končal s slabimni tremi minutami zaostanka za zmagovalcem, Nemcem Tobiasom Grafom.

“Potekalo je tako, kot sem pričakoval, kronometer je bil zelo naporen in dal sem vse do sebe. Prizorišče pa je super. Prvič sem na paraolimpijskih igrah in upravičeno je to najbolj cenjeno tekmovanje na svetu,” je povedall Pongrac, eden redkih udeležencev iger, ki ni imel posebnega kolesa za kronometer, ampak je moral spremeniti nastavitve na tistem, ki ga bo uporabil tudi v jutri na cestni dirki.

 

Print Friendly, PDF & Email