V četrtek, 22. novembra, je Društvo paraplegikov Dolenjske, Bele krajine in Posavja organiziralo mednarodni turnir v košarki na vozičkih. Turnir se je odvijal v telovadnici Osnovne šole v Šentjerneju, udeležili pa smo se ga košarkarji DP Novo mesto, Slovenska reprezentanca in ekipa Košarkaški klub invalidov Zagreb.

V Osnovni šoli Šentjernej so nas pričakali z velikim navdušenjem. Otroci in mladostniki so komaj čakali začetek tekmovanja. Na lastne oči so želeli videti, kako igramo košarko na vozičkih, nekaj pogumnih učencev pa se je usedlo na vozičke in poskusilo igro. Nekaj po 13. uri se je začela prva tekma med Novim mestom in Reprezentanco Slovenije. Po zelo tesnem boju in veliki podpori vseh otrok, ki so navijali, je Novo mesto za dve točki razlike ugnalo Reprezentanco z rezultatom 50:48. Najboljši strelec za Novo mesto je bil Jože Berčon s 14 koši, za Reprezentanco pa Janez Učakar prav tako s 14 koši.

Sledila je druga tekma Reprezentance Slovenije in KKI Zagreb. Tekma je bila napeta, tako je prvo četrtino vodila ekipa Slovenije, nato je drugo četrtino vodila ekipa iz Zagreba in sicer s 16:19. Potem je Reprezentanca stisnila zobe in do konca tekme premagala ekipo iz Zagreba z rezultatom 39:27. Najboljši strelec za ekipo reprezentance je bil Zakrajšek Toni s 14 koši, za Zagreb pa Avdič Josip s 16 koši.

Zadnja tekma je bila med KKI Zagrebom in Novim mestom. Ozračje je bilo zelo napeto, ekipa Zagreba je bila hitra in zelo natančna, kar je bilo razvidno iz tabele z rezultati, saj so vodili prve tri četrtine. V zadnji četrtini je Novo mesto dalo vse od sebe in prehitelo ekipo iz Zagreba s končnim rezultatom 57:62. Na zadnji tekmi je bil najboljši strelec za Novo mesto Jože Berčon s 16 koši, za Zagreb pa Ante Kolega prav tako s 16 koši.

1. tekma    Novo mesto : Reprezentanca Slovenije    50 : 48
( 14 : 10 , 21 : 25 , 31 : 36 ,  50 : 48 )   
2. tekma    Reprezentanca Slovenije : KKI Zagreb    39 : 27
( 8 : 7 , 16 : 19 , 23 : 27 , 39 : 27 )   
3. tekma    KKI Zagreb : Novo mesto    57 : 62
(15 : 13 , 33 : 29 , 47 : 46 , 57 : 62 )   

Športni referent Mirko Sintič in namestnik župana g. Igor Kalin sta podelila pokale po rezultatih in sicer:
1.    mesto Novo mesto
2.    mesto Reprezentanca Slovenije

3.    mesto Košarkaški klub invalidov Zagreb

{gallery}slike/121122_Mednarodni turnir sentjernej kosarka na vozickih{/gallery}

Foto: Franci Škrbina

Pokal za najboljšega strelca, z največ koši po obeh tekmah,  je osvojil Jože Berčon.

Turnir si je ogledalo in zelo glasno navijalo veliko osnovnošolcev in učiteljev, za dobro sojenje je poskrbel Mitja Dečman, zapisnike je pisala Barbara Jakša, za semafor in čas je poskrbel Roman Gačnik. Vsi tekmovalci so dobili spominske majice z napisom mednarodni turnir.

Hvala ravnateljici ge. Viktoriji Rangus in osnovni šoli Šentjernej za brezplačen najem športne dvorane.

 

Print Friendly, PDF & Email