Ljubljana, 6.2.2013 – Na zimske svetovne igre specialne olimpiade v Pjongčangu je padel zastor; generalka za olimpijske igre čez pet let je uspela. 14 slovenskih specialnih olimpijcev se domov vrača z dvajsetimi medaljami, ki so jih osvojili po posameznih kategorijah. Svet bo najboljše športnike z motnjami v duševnem razvoju ponovno pozdravil leta 2015 v Los Angelesu, naslednje zimske igre pa bodo na pobočjih, kjer je Tina Maze včeraj osvojila naslov svetovne prvakinje. Sprejem slovenske ekipe bo v četrtek, 7. februarja, ob 19. uri v Hotelu Mons v Ljubljani.

 

Otvoritveni slovesnosti so prisostvovali številni svetovno znani športniki, ki sodelujejo z gibanjem specialne olimpiade, naši delegaciji pa se je ob tej priložnosti pridružil Jurij Franko. Pozdrav je veljal več kot 2.300 športnikom s celega sveta, med katerimi jih je bilo več kot tisoč iz Evrope. V šestih tekmovalnih dneh je bil najuspešnejši smučarski tekač Jernej Bitenc (Zavod za usposabljanje Janeza Levca), ki je zmagal na 1 kilometer, dodal 3. mesto na 2,5 kilometra ter osvojil še srebrno medaljo v štafeti 4×1 km. Med dekleti je bila najuspešnejša tekačica Štefka Krajnc (CUDV Črna), ki je bila tretja na 1 km in 2,5 km ter druga v štafeti. Dve medalji sta osvojila Melita Polenek, CUDV Črna (bronasta na 500 m in srebrna na 4×1 km) in Nikolaj Koščak, CUDV Radovljica (tretji na 1 km in drugi v štafeti), eno pa Aleš Arnol (OŠ Poldeta Stražišarja Jesenice), ki je bil tretji na 50 metrov. Brez medalje je ostala Monika Grgič (Sožitje Škofja Loka).

Med alpskimi smučarji je bil najuspešnejši Andrej Rauh (CUDV Črna), ki je tekmoval na srednjem nivoju. Bil je drugi v slalomu in veleslalomu ter tretji v super veleslalomu. Na najzahtevnejšem nivoju je do treh medalj prismučal tudi Bojan Alijaj, OŠ Gustava Šiliha Maribor (drugi v SG, tretji pa v slalomu in veleslalomu), Dalibor Dedič, CUDV Radovljica pa do dveh (drugi v SG in tretji v veleslalomu). Med dekleti je dve medalji na začetnem nivoju osvojila Lenka Razinger, CIRIUS Vipava (druga v slalomu in tretja v veleslalomu), do medalje pa je uspelo prismučati tudi Larisi Bitiči, CIRIUS Vipava, ki je bila v SG-ju druga. Brez odličja je med alpinci ostala Danijela Ciglarič (OŠ Gustava Šiliha Maribor).

 

Med krpljarji je Robert Štruc (CUDV Črna) osvojil drugo zlato medaljo za Slovenijo, potem ko je bil najboljši na 400 metrov. Mojca Bevc (CVD Golovec Celje) je bila tako na 100 kot tudi 200 metrov izven dobitnikov medalj (5. oziroma 4. mesto). Skupno so slovenski športniki na tokratnih igrah osvojili dvajset medalj, dve zlati, sedem srebrnih in 11 bronastih.

Rezultati

Print Friendly, PDF & Email